Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
KUŽELOSEČKY 4. Hyperbola Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
Analytická geometrie II.
Úplné kvadratické rovnice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_07.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_12.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Derivace Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Kuželosečky - opakování
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Komplexní čísla goniometrický tvar Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_19.
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_10.
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Komplexní čísla algebraický.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín HYPERBOLA 1.
Elipsa VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Vzájemná poloha kružnice a přímky
Kuželosečky.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ELIPSA vzniká jako řez kužele rovinou, která není rovnoběžná s podstavou kužele a zároveň podstavu neprotíná.
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
PARABOLA Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_13.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_06.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_09.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Přímka a kuželosečka – řešené příklady
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_14.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Elipsa 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_20.
Obecná rovnice přímky v rovině
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_15.
Vzájemná poloha Paraboly a přímky
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha paraboly a přímky
ŘEZ KUŽELE ROVINOU - KUŽELOSEČKY
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Vzájemná poloha paraboly a přímky
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY 1

Hyperbola jako kuželosečka Hyperbolu jako kuželosečku tvoří průnik kuželové plochy a roviny svírající s osou kuželové plochy úhel menší, než je úhel mezi osou a stěnou kužele. β α

Hyperbola jako množina bodů Hyperbolu lze definovat i jako množinu bodů v rovině: Hyperbola je množina všech bodů, které mají od daných dvou bodů (ohnisek) stejný rozdíl vzdáleností (v absolutní hodnotě). Pro libovolný bod X na hyperbole tedy platí ||EX| – |FX|| = k, kde k je libovolné kladné reálné číslo. X E S F x

Hyperbola s hlavní osou || s x S – střed hyperboly S p1 p2 p1, p2 – asymptoty A B A, B – vrcholy hyperboly E F E, F – ohniska hyperboly a a=|SA|=|SB| – hlavní poloosa hyperboly M b b=|BM| – vedlejší poloosa e e=|SF|=|SM|=|SE| – excentricita Pro délky poloos a excentricitu platí Pythagorova věta (viz obrázek): e 2 = a 2 + b 2 Přes definici hyperboly jako množiny bodů je možné odvodit středovou rovnici hyperboly se středem v počátku:

Hyperbola s hlavní osou || s y S – střed hyperboly p1 p2 p1, p2 – asymptoty A B A, B – vrcholy hyperboly E F E, F – ohniska hyperboly b b = |SA| = |SB| – hlavní poloosa M a a = |AM| – vedlejší poloosa hyperboly e e = |SE| = |SF|= |SM| – excentricita Pro délky poloos a excentricitu platí Pythagorova věta (viz obrázek): e 2 = a 2 + b 2 Přes definici hyperboly jako množiny bodů je možné odvodit středovou rovnici hyperboly se středem v počátku:

Rovnice hyperboly Pokud je střed hyperboly S[m;n] mimo počátek souřadnic, středová rovnice hyperboly je ve tvaru resp. Roznásobením a odstraněním zlomků vznikne obecná rovnice: Ze středového tvaru je patrné, že znaménka u členů x2 a y2 jsou opačná, platí tedy nerovnost A·B < 0. Asymptoty mají směrnici , jejich rovnice je tedy , člen q se spočítá dosazením středu hyperboly.

Převod obecné rovnice na středovou Při odvozování obecné rovnice postupujeme obdobně jako u ostatních kuželoseček. Příklad: Převeďte do středového tvaru obecnou rovnici hyperboly 4x2 – 9y2 – 8x + 36y – 68 = 0. Přerovnáme členy dle neznámých a vytkneme koeficient A, resp. B: 4(x2 – 2x) – 9(y2 – 4y) = 68 Výrazy v závorkách doplníme na čtverec (viz vzorec (A + B)2 = A2 + 2AB + B2), nezapomeneme stejné hodnoty přidat i na pravou stranu rovnice: Střed hyperboly je tedy S[1;2], poloosy jsou a = 3 a b = 2.

Vzájemná poloha přímky a hyperboly Přímka může ležet mimo hyperbolu (přímka p1), potom s ní nemá žádný společný bod. Takové přímce se říká nesečna. p1 T[x0;y0] p4 Pokud se přímka hyperboly dotýká (přímka p4), má s ní jeden společný bod. Takové přímce se říká tečna. Rovnice tečny, která se hyperboly dotýká v bodě T[x0;y0], je: p2 Pokud přímka hyperbolu protíná ve dvou společných bodech (přímka p3) nazývá se sečna. p3 Pokud je přímka rovnoběžná s asymptotou hyperboly, protíná ji v jednom bodě (přímka p3) a nazývá se asymptotická sečna. S

Parametrické vyjádření hyperboly Obdobně jako má přímka v rovině parametrické vyjádření, má toto vyjádření i hyperbola: x = a / cos t + m y = b · tg t + n kde t je parametr, který může nabývat hodnot z intervalu <0;2π) kromě hodnot.