Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DTB Technologie obrábění
Advertisements

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti OPPA: Operační program Praha - Adaptabilita ZÁKLADNÍ STROJE A JEJICH POUŽITÍ VE STROJÍRENSKÉ.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
DTB Technologie obrábění - Vnější a vnitřní plochy
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
OS s hlavním řezným pohybem rotačním
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Tato prezentace byla vytvořena
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Frézování tvarových ploch
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Teorie obrábění, základní druhy třískového obrábění
Strojírenská technologie
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Frézování (ST45)
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
Protahování a protlačování II.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Frézování drážek ve šroubovici - test
Frézování – tvarové Slouží k výrobě drážek, žlábků a profilů i pro zhotovování dřevěných spojů. Obrábějí přímé i zakřivené díly ze dřeva, dřevěných materiálů.
Teorie frézování – stroje
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Ročník: 1. a 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie
Základy frézování, druhy frézek - test
Třískové obrábění II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_10_4_08.
Technologie – CNC programování
(dnes i jednobřitým nástrojem)
Hoblování, obrážení, protahování
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
VY_32_INOVACE_10_2_13.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
VY_32_INOVACE_10_2_16.
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Řezné podmínky Nástroje
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
Frézky rovinné a speciální
Způsoby výroby ozubených kol
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá Frézování Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 03_02_32_INOVACE-11

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Frézování Předmět: Technologie Ročník: 2. Jméno autora: Ing. Leopold Voharek Škola: SPŠ Hranice Anotace :vysvětlení základních pojmů frézování Klíčová slova: třískové obrábění, frézování, obrábění Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Leopold Voharek Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Frézování Frézování je strojní třískové obrábění kovů vícebřitým nástrojem, při kterém dochází k úpravě tvaru a povrchu materiálu

Frézování Při frézování můžeme : Obrábět rovinné plochy Obrábět tvarové plochy Dělit materiál Vrtat díry Dělat drážky Frézovat ozubená kola

Frézování Hlavní řezný pohyb ( rotační ) koná nástroj Vedlejší pohyb ( přísuv a posuv ) koná obrobek a může být přímočarý ( pohyb v ose X, Y, Z) nebo kruhový. Výsledným řezným pohybem je tedy cykloida.

Frézování Stroj – frézka Nástroj - fréza

Frézování Hlavní části stroje: • konzola s podélným a příčným stolem - nosník na kterém je uložen pohyblivý podélný a příčný stůl. Konzola zachycuje veškeré síly vznikající při obrábění ⇒ musí být dostatečně tuhá. • Vřeteník s vřetenem - vřeteno uděluje nástroji řezný pohyb. Jeho uložení musí být takové, aby zachytilo radiální i axiální síly. Na provedení a uložení vřetene závisí přesnost stroje. • Pohon - používají se asynchronní motory, k převodu krouticího momentu na vřeteno se používají klínové nebo ozubené řemeny. • Převodovka - obsahuje ozubená kola a spojku (lamelovou, zubovou nebo hydraulickou). Dochází k přenášení velkých krouticích momentů.

Frézování Rozdělení frézek: Konzolové frézky Podle provedení mohou být: Vodorovné: mají vodorovnou osu pracovního vřetene. Pracujeme na nich převážně válcovými, kotoučovými a tvarovými frézami. Svislé: mají svislou osu pracovního vřetene, které můžeme natáčet o ±45°. Obrábíme zde hlavně rovinné plochy, drážky apod. Univerzální: mají stejnou konstrukci jako vodorovné, ale pracovní stůl lze natáčet. Lze zde frézování šroubovitých drážek, šneků, zubů apod. Speciální frézky Kopírovací frézky Frézky na ozubení, na závity, na vačky, pantografické. Číslicově řízené frézky Vřeteník může mít vodorovnou nebo svislou osu. Charakteristickým rysem obráběcích center je zásobník na 10 až 60 nástrojů. Veškerý pohyb je řízen podle vloženého programu. Pohon je řešen elektrohydraulicky přes kuličkové šrouby

Frézování Konzolová frézka Kopírovací frézka Hlavním znakem je konzola upevněná na vedení stojanu, přestavitelná ve svislém směru. Na konzole jsou upevněny podélné a příčné saně, čímž je uložen pohyb součásti ve třech osách. Používají se k obrábění malých a středních součástí Dělíme je na mechanické, hydraulické a elektrokontaktní. Kopírování se provádí ve vodorovných nebo svislých souřadnicích, poloautomaticky nebo automaticky.

Frézování Portálová frézka CNC frézka

Frézování Použité zdroje: www.wikipedia.cz http://www.uloz.to/xKbDmvK/zaklady-obrabeni-pdf http://strojirenstvi-frezovani.blogspot.com/2011/03/14-nastroje-pro-frezovani-deleni.html