VEŘEJNÉ FINANCE SCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Rozpočtové právo Základy finančního práva Olga Sovová.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Rozpočtové právo II 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
Odpisové plány Inventarizační zpráva
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Správa sociálního zabezpečení
Seminář pro příjemce OPVK
Obsah veřejných rozpočtů I
ROZPOČTOVÉ PRÁVO FINANČNÍ KONTROLA
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Rozpočtové právo T O K P E N Ě Z
Financování přímých NIV
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Správa sociálního zabezpečení
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Katedra národního hospodářství
Katedra veřejné ekonomie
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Správa sociálního zabezpečení
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Rozpočtové právo 2. května 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozpočet Evropské unie
Základní finanční kategorie a finanční nauky
ministr práce a sociálních věcí
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Veřejné finance TNH (S-7)
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Základní finanční kategorie a finanční nauky
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

VEŘEJNÉ FINANCE SCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ

Sociální zabezpečení Pojistné na sociální zabezpečení je významným zdrojem příjmů státního rozpočtu. Sociální zabezpečení je možné chápat jako soubor institucí, zařízení a opatření, jejichž prostřednictvím a pomocí se uskutečňuje předcházení, zmírňování a odstraňování následků sociálních událostí občanů.

Sociální zabezpečení v ČR Zahrnuje: (veřejné zdravotní pojištění) sociální pojištění nemocenské pojištění důchodové pojištění příspěvek na státní politiku zaměstnanosti státní sociální podporu = dávky státní sociální podpory v závislosti na příjmu (např. přídavek na dítě, příspěvek na bydlení) bez ohledu na příjem (např. porodné) sociální pomoc dávky v hmotné nouzi (doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí) dávky sociální péče (příspěvky pro zdravotně postižené)

ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA ROZPOČTOVÝ PROCES VEŘEJNÉ FINANCE ROZPOČTOVÁ SOUSTAVA ROZPOČTOVÝ PROCES

Rozpočtová soustava je soustava veřejných rozpočtů a institucí, které zabezpečují tvorbu, rozdělování, užití a kontrolu toků jednotlivých okruhů finančních prostředků v rámci soustavy.

Zdroj: Hamrníková, B. Maaytová, A. Veřejné finance, vlastní úprava

Funkce veřejných rozpočtů alokační - plní všechny veřejné rozpočty stát prostřednictvím veřejných rozpočtů rozmisťuje zdroje do produkce k zajišťování veřejných statků), redistribuční – plní státní rozpočet (SR) přerozdělení části příjmů SR mezi jednotlivé ekonomické subjekty stabilizační – plní státní rozpočet ovlivnění základních makroekonomických veličin aktivní fiskální politikou.

Veřejné rozpočty Vyrovnaný Přebytkový Schodkový (deficitní) příjmy = výdajům, spíše vzácná situace Přebytkový P > V přebytek se převede do rezerv nebo použije na splacení předchozích dluhů, Schodkový (deficitní) P < V je třeba jej vyrovnat z finančních rezerv nebo návratnými finančními prostředky (v případě SR státní dluhopisy) – k tomu dochází už v průběhu roku. Schodkovost je dlouhodobý problém veřejných rozpočtů! V rámci EU je dohlížen schodek veřejných rozpočtů v rámci Maastrichtských konvergenčních kritérií.

Rozpočtové zásady Jsou požadavky na konstrukci státního rozpočtu (SR), ale platí i pro ostatní veřejné rozpočty: Zásada úplnosti – SR má obsahovat všechny finanční transakce vlády (mimorozpočtové fondy tuto zásadu oslabují), Zásada jednotnosti – veškeré příjmy a výdaje prochází centrálním rozpočtem, jsou zachycována jednotně, Zásada reálnosti a pravdivosti – bez pozdějších úprav, přesunů a plateb v rozpočtu nezajištěných, Zásada každoročního sestavování a schvalování – pro prohloubení parlamentní kontroly, Zásada vyrovnanosti – vyrovnanost alespoň v delším časovém období, Zásada publicity – povinnost zveřejňovat rozpočty, Zásada přehlednosti – pevné stanovení věcné struktury rozpočtů, Zásada efektivnosti a hospodárnosti - co nejekonomičtější použití prostředků …

Státní rozpočet Tvoří stěžejní složku veřejné rozpočtové soustavy. Je centralizovaný fond peněžních prostředků soustředěný do působnosti státu na principu nenávratnosti a neekvivalentního způsobu rozdělování. Je finančním plánem na rozpočtové období. Je zákonem na němž se usnesl zákonodárný sbor. Zákon umožňuje výkonnou moc k vybírání příjmů (daní) a uskutečňování výdajů. SR tvoří finanční vztahy, které zabezpečují financování některých funkcí státu v rozpočtovém roce.

Státní rozpočet ČR 2016 (zákon č. 400/2015 Sb.) Příjmy a výdaje se člení podle jednotlivých kapitol (pro rok 2016: 42 kapitol): Úřad vlády a Ministerstva, Samostatné instituce, Kapitoly jejich rozpočet nemůže vláda změnit (Kancelář prezidenta, Poslanecká sněmovna, Senát,…) Kapitoly zvláštní povahy (Státní dluh, Všeobecná pokladní správa – její součástí je i rozpočtová rezerva,..)

Přípravu a schvalování státního rozpočtu, jakož i jeho implementaci legislativně upravuje zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Zdroj: MF ČR

Průběh rozpočtového procesu 1. návrh SR sestavuje MF ČR – vychází z podkladů jednotlivých resortů a samospráv na požadavky transferů ze SR, příprava vychází ze střednědobého rozpočtového rámce schváleného Poslaneckou sněmovnou, 2. nejpozději do konce září je návrh předán do Poslanecké sněmovny, kde probíhá schvalování (ve 3 čteních), 3. fáze realizace: 1.1. – 31.12., za příjmy odpovídá MF ČR (k tomu má finanční ředitelství a finanční úřady), za výdaje odpovídají správci kapitol SR, Kontrolu plnění zajišťuje MF ČR a NKÚ, čtvrtletní zprávy jsou schvalovány vládou a předkládány na vědomí Poslanecké sněmovně, Po 31.12. připraví MF ČR návrh státního závěrečného účtu (= údaje o výsledcích hospodaření za uplynulý rok) – schvaluje vláda a Poslanecká sněmovna (jak se naloží s přebytky, příp. deficity)

Rozpočtové provizorium v případě, že Poslanecká sněmovna zákon o státním rozpočtu na následující rok neschválí do 31. prosince stávajícího roku, do té doby, než sněmovna zákon o státním rozpočtu schválí a nabude účinnosti. Během rozpočtového provizoria se v každém měsíci mohou čerpat prostředky maximálně do výše 1/12 výdajů stanovených a schválených ve státním rozpočtu pro předchozí rok.

Státní rozpočet ČR 2016

Státní rozpočet ČR 2016 - příjmy Zdroj: MF ČR

Státní rozpočet ČR 2016 - výdaje

ROZPOČTOVÉ URČENÍ DANÍ

ROZPOČTOVÉ URČENÍ DANÍ Předmětem RUD není spotřební daň a silniční daň

Zdroj: MF ČR