Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPP a klasická veřejná zakázka
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projektové řízení Modul č.1.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Činnost veřejné správy
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
NAUKA O PODNIKU I.
Korupce a veřejné zakázky
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Jana Soukopová Studijní blok č. 1 Jana Soukopová
Ekonomické aspekty veřejné správy
Financování kapitol státního rozpočtu II
Materiální základ produkce veřejných statků
Ekonomika veřejného sektoru
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Základy veřejných financí
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Veřejné příjmy Veřejné příjmy se podílejí na přerozdělování HDP, a to nenávratným způsobem Jsou zdrojem krytí veřejných.
Hodnocení projektů 8. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu – FSpS MU Hodnocení projektů Případové studie v oblasti sportu Jana.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Téma 13: Finanční plánování
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Úvod do základů finančního práva Petr Mrkývka. LITERATURA Petr MRKÝVKA Propedeutika finančního práva I – obecná část. Brno: MU 2014 (e-kniha) k dostání.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
Metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Poskytování veřejných služeb
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
VeřeJnÁ FinaNční Politika a VEŘEJNÁ FINANČNÍ ČINNOST
Analýza veřejných projektů Jana Soukopová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Veřejné Finance.
Ekonomika veřejného sektoru
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Metody hodnocení veřejných projektů
Ekonomické aspekty veřejné správy
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová soukopova@econ.muni.cz Přednáška Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová soukopova@econ.muni.cz

Vymezení pojmového aparátu Veřejný projekt a veřejná zakázka Veřejné výdaje a veřejné výdajové programy Analýza veřejných projektů Vstupy, výstupy, výsledky a účinky Metoda a metodika

Veřejný projekt a veřejná zakázka Veřejné projekty Jakékoliv aktivity, činnosti či úkoly probíhající, resp. plněné v rámci veřejného sektoru, při kterých jsou použity veřejné výdaje Veřejné zakázky Každá zakázka, která je hrazena z veřejných zdrojů Obecně = realizace veřejných projektů Legislativa = „zakázka na dodávky, služby nebo stavební práce, jejímž zadavatelem je veřejný zadavatel definovaný zákonem“

Druhy veřejných projektů podle časového hlediska dlouhodobé střednědobé Krátkodobé

Druhy veřejných projektů podle dělitelnosti dělitelné nedělitelné

Druhy veřejných projektů podle jejich vzájemného vztahu nezávislé a vzájemně se vylučující projekty nezávislé, ale vzájemně se nevylučující projekty vzájemně závislé projekty

Druhy veřejných projektů podle druhu rozpočtu s fixním rozpočtem s proměnlivým rozpočtem podle příslušnosti rozpočtu financované z rozpočtu ČR financované z fondů EU

Druhy veřejných projektů podle charakteru projektů projekty spotřebního charakteru, projekty investičního charakteru, projekty nedistribučního charakteru, apod.,

Druhy veřejných projektů podle odvětví nebo oblasti projekty z oblasti zdravotnictví, projekty z oblasti kultury, Projekty z oblasti sociálních služeb, Projekty z oblasti životního prostředí aj.

Veřejné finance, veřejný sektor a veřejné projekty Veřejné projekty jako součást veřejných financí Principy veřejných financí = veřejných projektů Funkce veřejných financí = veřejných projektů Veřejné výdaje, veřejné výdajové programy, veřejné projekty Veřejné výdaje jsou alokovány na realizaci fiskálních funkcí státu na principu nedobrovolnosti a neekvivalence VVP a VP jsou alokovány na realizaci určitých konkrétních cílů v jejichž důsledku vznikají specifické produkce statků a služeb, investiční celky, dochází ke korekci nespravedlnosti podle předem stanovených kritérií