NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
VY_32_INOVACE_07_EKO_364_Jan
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinová politika.
Biopotraviny ve školním stravování
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
HANÁ Systém regionálního značení. Proč podporovat místní produkty? výrobky za to stojí výjimečnost díky vazbě na region (kultura, tradice, příroda) kvalita:
UGO.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Regionální potravina v roce 2011 Ing. Jindřich Fialka Odbor potravinářské výroby a legislativy Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny - MZe 1.12.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
LOGO KVALITY CTI září 2015 Jiří Tesák Známka – (KGC)
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Aplikace Monitorovací systém
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Přehled preferenčních kritérií
Česká inspekce životního prostředí
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA Sekce potravinářských výrob Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství

Projekt značky KLASA udělována již od roku 2003 ministrem zemědělství součástí režimu státní podpory „Propagační kampaň na podporu kvalitních potravin“. Nabízet spotřebitelům kvalitní potraviny, které vykazují výjimečné kvalitativní charakteristiky, jež zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu prioritou Posílit konkurenceschopnost výrobců potravin Národní značka kvality KLASA je nyní udělena cca 1038 výrobků od cca 200 českých a moravských výrobců.

Aktuality v projektu www.akademiekvality.cz edukačně-informační kampaň s cílem naučit spotřebitele aktivně vyhledávat potraviny s garantovanou kvalitou a preferovat je před těmi nekvalitními či levnými. motivace spotřebitele k výběru kvalitních potravin tak, aby postupně měnil své aktuální nákupní chování. Edukace pomůže spotřebitelům v rychlé navigaci a rozpoznání kvalitních potravin, Obsahuje osobní poradenství díky panáčkovi kvality i ochutnávkám s promo týmy. Návod, jak kvalitu rychle rozpoznat a zjednodušit výběr potravin přímo na prodejní ploše. Provázanost s dalšími značkami Regionální potravina, BIO, CHRÁNĚNÉ ZNAČENÍ EU www.akademiekvality.cz

Významné změny v Metodice pro udělování značky KLASA aktuální znění platné od 1. 2. 2017 provázanost s Českými cechovními normami V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek udělené do 1. 2. 2017, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, je oprávněn využít zjednodušeného procesu, tzn., že vyplní žadatel pouze relevantní pole části B V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek udělené do 1. 2. 2017, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, je oprávněn využít zjednodušeného procesu, tzn., že vyplní žadatel pouze relevantní pole části B, oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B, údaje podle čl. 1 odst. 1 písm. d). PK ČR dodá podklady nejpozději do 5 - ti pracovních dní správci v elektronické podobě. V případě, že se tak nestane, režim žádosti bude probíhat ve standardní podobě podle čl. 1 odst. 1 písm. c).   V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek, udělený od 1. 2. 2017, oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B, údaje podle čl. 1 odst. 1 písm. d). PK ČR podklady nejpozději do 5 - ti pracovních dní dodá správci v elektronické podobě. V případě, že se tak nestane, režim žádosti bude probíhat ve standardní podobě podle čl. 1 odst. 1 písm. c). V případě, že je žadatel držitelem České cechovní normy pro výrobek, udělený od 1. 2. 2017, oznámí tuto skutečnost správci značky a správce si vyžádá od PK ČR dokumentaci podle části B Zařazeny mezi výjimečné kvalitativní charakteristiky výrobku

Významné změny v Metodice pro udělování značky KLASA zpřísnění požadavků na výjimečné kvalitativní charakteristiky výrobku průkaz mimořádné kvalitativní nadstandardní vlastnosti (např. technologie výroby, tradičnost, významný obsah některých složek, které obohacují výrobek); složení výrobku (např. použité suroviny, přídatné látky) a výjimečné senzorické vlastnosti (např. vzhled, chuť a vůně); případně soulad s českou cechovní normou, pokud je žadatel držitelem (doložení identifikačního čísla a názvu příslušné ČCN); doplňující kritéria včetně ocenění a značek kvality s přímou vazbou na kvalitativní výjimečnost daného výrobku pokud je žadatel jejich držitelem (např. Regionální potravina, CHOP, CHZO, ZTS, BIO, ochranné známky SISPO, IPZ nebo režim jakosti Q CZ atd.).

Udělení značky KLASA splnění všech kvalitativních parametry stanovených platnými právními předpisy doložení měřitelných parametrů, které jsou uvedeny v popisu výjimečné kvalitativní charakteristiky (např. podíl ovoce a zeleniny, podíl masa atd.) Potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky „KLASA“, by měl žadatel být schopen pravidelně uvádět do oběhu konečnému spotřebiteli v rámci maloobchodu. musí splňovat všechny kvalitativní parametry stanovené platnými právními předpisy včetně mikrobiologického vyšetření dle nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritérií pro potraviny, v platném znění, případně dalšími rozbory vyžádané hodnotitelskou komisí. Tyto parametry žadatel důkladně popíše v technické dokumentaci (Část B – fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky). Výjimku z tohoto bodu představují výrobky sezónního charakteru (ovoce a zelenina) a výrobky, které obsahují složky sezónního charakteru.

Parametry, které jsou důvodem pro neudělení značky „KLASA“ Krmiva a jiné výrobky určené pro konzumaci nebo užití zvířaty Produkty s podílem strojně odděleného masa (separátů). Výrobky, které mají charakter surovin nebo komponent přidávaných do potravin (výjimku tohoto bodu tvoří výrobky distribuované ve spotřebitelském balení). Výrobky určené ke smíšenému prodeji s jinými výrobky, které nejsou držiteli značky. Výrobky distribuované pod privátní značkou obchodních řetězců. Výrobky distribuované pod značkou společného odbytu Víno, doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu. Obsahuje-li výrobek náhražky surovin běžně používané v obdobných výrobcích (např. sója místo masa v uzeninách), bude jeho vhodnost k udělení značky posuzována individuálně. Používání přídatných látek, enzymů a aromat, jejichž použití není technologicky nezbytné. Výrobky distribuované pod značkou společného odbytu, výjimku tohoto bodu představují čerstvé ovoce a zelenina, kdy producent nemusí na trh vstupovat přímo, ale prostřednictvím vlastní organizace (tuzemských) producentů, jejímž je členem a spoluvlastníkem, což je základní podmínkou. Udělování značky „KLASA“ v případě ostatních značek společného odbytu bude vždy posuzováno individuálně nad rámec Metodiky pro udělování značky KLASA“.

Kdo rozhoduje o udělení značka KLASA ? Hodnotitelská komise Ministerstvo zemědělství , Potravinářská komora ČR, Agrární komora ČR, Státní zemědělský intervenční fond, Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Sdružení českých spotřebitelů Výzkumný ústav potravinářský Praha, Česká zemědělská univerzita Vysoká škola chemicko – technologická, Veterinární a farmaceutická Univerzita Brno Výsledkem Rozhodnutí o udělení značky „KLASA“ Rozhodnutí o udělení značky „KLASA“ s podmínkou, Rozhodnutí o zamítnutí žádosti o udělení značky „KLASA“.

Děkuji za pozornost ! Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství ČR