2. Stručně z historie logiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
2 Mgr. Ladislav Králíček, 2. ZŠ Dobříš, 2011 ① Klikneme pravým tlačítkem myši na snímek prezentace, jejíž pozadí měníme : Klikneme na 3.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV16 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Seminář o stavebním spoření
ČAS.
Bůh je moje jistota..
1. Logika (výklad) Matematická logika Mgr. Michal Švarc
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Rozhodování 1.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Základní principy DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE a promítání
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Grafické řešení lineárních rovnic
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
UČENÍ.
VY_32_INOVACE_
Trhlina ve džbánu.
Základní jednorozměrné geometrické útvary
Úvod do filozofie.
VESMÍR.
Hérakleitos z Efesu – eleaté
Zlaté pravidlo.
První matematická lekce
Poměr v základním tvaru.
Něco, co mohou napsat jen děti
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
První matematická lekce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Pravděpodobnost a statistika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_03
Psychologie test.
7 PYTHAGOROVA VĚTA.
Kam se točí Tobě ?.
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Dvourozměrné geometrické útvary
Jilemnický Krakonoš
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Něco, co mohou napsat jen děti
Citáty . Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být.
Poměr v základním tvaru.
Rozvoj geometrických představ
Naučil jsem se....
Úhly v kružnici Středový a obvodový úhel (vztah mezi nimi)
Dvourozměrné geometrické útvary
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Technika kolem nás Svět, ve kterém žijeme, se skládá z živé a neživé přírody, ale také techniky. Dokázali byste říct příklad živé a neživé přírody? Do.
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Věta se skládá ze slov Název školy
Transkript prezentace:

2. Stručně z historie logiky Matematická logika 2. Stručně z historie logiky (výklad) Mgr. Michal Švarc michal.svarc@oaneveklov.cz

2. Stručně z historie logiky Aristoteles 384 – 322 př.n.l Jako jeden z prvních myslitelů se logikou začal zabývat Aristoteles (i když tento termín ještě nepoužíval). Zabýval se výroky typu Pro všechny … platí … Pro některé … platí … Pro všechny … neplatí … Pro některé … neplatí… Formuloval principy, kdy z platnosti některých výroků je možné vyvodit i platnost dalšího tvrzení. Například z výroků: (1) Každý člověk je smrtelný. (2) Aristoteles je člověk. Vyplývá tvrzení (3) Aristoteles je smrtelný.

2. Stručně z historie logiky Vyzkoušejte se Jaký výrok vyplývá z následujících tvrzení? Kniha je z papíru. Všechno co je z papíru hoří. (3) Kniha hoří.

2. Stručně z historie logiky Parmenides z Eley Asi 510 – 450 př. n. l. Parmenidés proslul svým filozofickým názorem, kdy tvrdil, že jediné poznání je možné rozumem, logikou. Našim smyslům věřit nemůžeme, neboť nás klamou. Pro ilustraci je možné si prohlédnout jeden obrázek, který sice není od Parmenida, ale celkem hezky tento postoj přibližuje.

2. Stručně z historie logiky Zenon z Eley asi 490 – 430 př. n. l. Zenon z Eley byl Parmenidovým žákem a obhajovatelem. Obhajoval Parmenidův názor, že smysly nás klamou a tvrdil, že objekty nemohou být v pohybu. Jako svůj důkaz formuloval tzv. aporie (nelogičnosti), z nichž asi nejznámější je O Achillovi a želvě. Pro nás je nejzajímavější stavba těchto důkazů – jednotlivá tvrzení, která logicky vyplývají jedno z druhého. Chybou těchto nelogičností, která byla odhalena až mnohem později, byl chybný předpoklad. Zenon si neuvědomoval, že součet nekonečně mnoha nekonečně malých částí nemusí být také nekonečný.

2. Stručně z historie logiky Euklides asi 325 – 264 př. n. l. Také na základě Zenonových aporií si uvědomil nedokonalost tehdejšího jazyka matematiky. Jako první se pokusil vybudovat vědeckou disciplínu (Geometrii) na pevných základech. Stanovil pět základních, nevyvratitelných tvrzení (axiomů), ze kterých byl již schopen logicky vyvodit všechny tehdy známé geometrické pravdy. Tato tvrzení jsou známá jako Euklidovy postuláty. Konec

2. Stručně z historie logiky Spoléhám na svůj rozum a vím, že se obrázek samozřejmě nehýbe. Zdroj obrázku: <http://www.logika.tym.sk/po7.html>

2. Stručně z historie logiky O Achillovi a želvě. Rychlý Achilles se snaží dohonit želvu, které dal náskok. A B Než se však dostane k bodu B, popoleze také želva o kus dopředu, k bodu C.

2. Stručně z historie logiky O Achillovi a želvě. A B C A B A opět, než se Achilles dostane k tomuto bodu C, želva opět popoleze k bodu D.

2. Stručně z historie logiky O Achillovi a želvě. A B D A B C A B Takto bychom mohli pokračovat do nekonečna. Podle Zenona se tedy bude Achilles stále k želvě přibližovat, ale nikdy ji nedostihne. Zajímavý článek tvrdící opak si můžete přečíst zde.

2. Stručně z historie logiky Achilles a želva Jednoho krásného letního dne se Achilles procházel po břehu moře a pozorujíc tanec racků na obloze si ani nevšiml, že předešel želvu. Želva zakývala hlavou ze strany na stranu a zvolala: "Achille, kdo je podle tebe rychlejší, já nebo ty?" Achilles se ohlédl a radostně se usmál, když spatřil želvu. Želva si to asi špatně vyložila, protože na jeho úsměv zareagovala takto: "Jen si nemysli. Zénón z Eleje dokázal, že ani nejrychlejší nemůže dostihnout nejpomalejšího, protože by nejdříve musel dojít tam, odkud vyběhl prchající, takže pomalejší je nutně vždy o něco napřed." Nato se želva chtěla vědoma si své převahy vyzývavě pousmát na pokořeného Achilla, ale než to stihla učinit, tak zaslechla zasvištění meče, křupnutí krčního obratle a dopadnutí své useknuté hlavy na žhavý písek. Achilles zdvihl bezhlavé želví tělo na rameno a vydal se zpět k táboru radostně si pohvizdujíc a těšíc se na želví polévku. Zdroj: <http://antonin.slejska.eu/457517-achilles-a-zelva.php>