UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Registrační číslo projektu:
Ozón Ozónová vrstva Ozónová díra
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Ozonová díra.
Ultrafialové záření Ultrafialové záření je neviditelné elektromagnetické záření o vlnové délce 400 – 4 nm a frekvenci 1015 až 1017 Hz. Je součástí slunečního.
OZON.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Ozon – ochránce a zabiják
Vypracovala Barbora Rechtoriková
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Ozonová vrstva.
Sluneční energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_ Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová VM byl.
Ultrafialové záření.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
KYSLÍK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_135_Kyslík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Atmosféra Filip Bordovský.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Diplomový seminář 1 OZONOVÁ DÍRA Marie DOLEŽELOVÁ říjen 2004.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceumTřída: 2.L Předmět: BiologieŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Kašpar LudvíkDatum vypracování:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
je to elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší než světlo fialové barvy nejkratší vlnové délky zasahují do oblasti rentgenového záření přirozeným.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Atmosféra.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ozónová vrstva Země Vypracoval: Adam Zacpal Obor: Technické lyceum
Atmosféra Země.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Ultrafialové žiarenie
Problémy Ozónové vrstvy.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Kristián Petr Šulista, Jan Stejskal, Šimon Kubeš
Transkript prezentace:

UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY EVA HORÁZNÁ, MARKÉTA KREJČOVÁ A TOMÁŠ BRABEC

UV ZÁŘENÍ = ultrafialové záření (anglicky ultraviolet) jedná se o elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než viditelné světlo – 10-400 nanometrů karcinogenní – pro člověka nebezpečné přirozeným zdrojem je Slunce na zemský povrch dopadá především (99%) UVA – dlouhovlnné světlo UVB je z většiny pohlceno ve stratosférické ozonové vrstvě, středněvlnné UVC – nejvíce karcinogenní, nazývané krátkovlnné http://www.optika-safarikova.cz/images/content/zareni.jpg

O OZONOVých DÍRách ozonová díra = oblast stratosféry s oslabenou vrstvou ozonu od roku 1930 vyráběny halogenované uhlovodíky – freony → používány v chladících a hnacích médiích, aerosolech, hasících přístrojích a čistících prostředcích až v roce 1974 poprvé vyslovena hypotéza, že freony pronikají do stratosféry (10-50 km) → odštěpování chlóru a ten se podílí na rozkladu ozonu – snižuje jeho obsah ve stratosféře https://media.novinky.cz/812/558120-top_foto1-obgce.jpg?1467358208

Proč je to problém? ozonová vrstva totiž absorbuje (pohlcuje) část UV (ultrafialového) záření, které má nepříznivé účinky na život na Zemi → její narušování je tak velký problém https://i.iinfo.cz/images/375/ozonova-dira-1.jpg

Pozorování ozonové díry faktu, že se ozon ničí rychleji, než se stačí vyrábět, si v 60. letech poprvé všimli Mario J. Molina a Sherwood Rowland, za což získali i Nobelovu cenu za chemii poprvé pozorována počátkem 80. let nad Antarktidou – zachycen prudký pokles koncentrace na polovinu dlouhodobého průměru rekordní snížení ozonu: 1992 – 1993 nejobydlenější oblasti: úbytek cca 0,5% za rok http://www.tyden.cz/obrazek/201104/4d9ae4fa493af/crop-69949-ozon-titul.jpg

Důsledky ozonových děr větší pravděpodobnost průniku UV-B a UV-C záření, které jsou karcinogenní! lidé a zvířata při zvýšené intenzitě UV záření: poškození zraku, rakovina kůže, snížení imunity rostliny: snížený růst a odolnost vůči škůdcům freony jsou dlouhověké – vydrží v atmosféře stovky let! http://img.blesk.cz/img/1/full/1746041-img-ozon-mapa-uv-zareni.jpg

Současný stav a řešení řešením je zastavení výroby freonů, případně sběr a recyklace většina průmyslových zemí, především Evropy ukončily výrobu freonů v 90. letech → náhradou např. propan-butan, amoniak rozvojové země měly ukončit produkci freonů do roku 2010 produkci jiných škodlivých látek pro ozonovou vrstvu však způsobují i jiná odvětví, jako například letecká doprava – oxidy dusíku a další https://pokornypavel.files.wordpress.com/2011/10/593281main_pia14824-673b.jpg

DŮLEŽITÉ OTÁZKY 1) Jakou vlnovou délku má ultrafialové záření? 2) Jaký je hlavní rozdíl mezi zářením UVA a UVB? 3) Co to je ozonová díra a které látky ji nejvíce poškozují? 4) Přibližně od kdy byly vyráběny freony a kdy byla vyslovena hypotéza, že stojí za poškozováním ozonové vrstvy? 5) Jaké spojení mají UV záření a ozonová vrstva? 6) V kterých letech (období) došlo k rekordnímu snížení obsahu ozonu ve stratosféře? 7) Co mohou způsobit ozonové díry s ohledem na rostliny a živočichy? 8) Kdy byla ukončena z důvodu významného zjištění produkce freonů? 9) Jaké odvětví se stále podílí na ubývání ozonu ve stratosféře – i když jinými látkami? 10) Nad jakým světadílem byla poprvé sledována ozonová díra?

DĚKUJEME ZA POZORNOST! (A UVIDÍME SE NA DNI ZEMĚ) https://cs.wikipedia.org/wiki/Ultrafialov%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozonov%C3%A1_d%C3%ADra https://cs.wikipedia.org/wiki/Ozonov%C3%A1_vrstva (A UVIDÍME SE NA DNI ZEMĚ)