Veřejná politika Garant kursu a přednášející:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Advertisements

Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Úvod do managementu 1. seminář
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Management a rozvoj obcí
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Metodický kurz k Bakalářskému projektu 1 Diplomovému projektu 1
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Koordinátoři ICT Organizační informace
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Úvod do managementu 1. seminář
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Public relations Obsah a struktura inovovaného předmětu Projekt 1098/ inovace výuky studijního předmětu public relations financovaný z prostředků.
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Prezentace projektu doktorského studia
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim 2011
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Ekonomika veřejného sektoru
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Diplomový seminář úvodní přednáška 11. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 20.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. ledna 2016.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Bakalářský studijní obor: Historie
Diplomový seminář úvodní přednáška
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Ústav světových dějin Obor Historie – Evropská studia.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
HARMONOGRAM SENIMÁŘŮ 2015/16
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Zdravotnický management
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
závěrečné práce/BP/DP
Transkript prezentace:

Veřejná politika Garant kursu a přednášející: Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc., MSc.,http://martinpotucek.cz; Ke konzultacím se přihlašujte elektronicky na http://cinefogo.cuni.cz/terms/ Website přednášek: http://martinpotucek.cz/vyuka_vp.html Semináře pro studenty FSV: Garant seminářů a vedoucí seminární skupiny B (J3019): PhDr. Vilém Novotný, kontakt: vnovotny@fsv.cuni.cz Asistent a vedoucí seminární skupiny A (J2080): Mgr. Libor Stejskal, kontakt: stejskli@fsv.cuni.cz Asistenti: Mgr. Antonín Tym, kontakt: an.tym@tiscali.cz Mgr. Paulina Tabery, kontakt: paulina.tabery@soc.cas.cz   Semináře pro studenty FHS: Mgr. Selma Muhič Dizdarevič, PhD. selma.muhic@gmail.com Rozsah výuky: 2/2, ZS, počet kreditů: 9 Pondělky 15.30 – 18.20, učebny 2080 a 3019

Veřejná politika ?

Cíle výuky, harmonogram Uvést vás do oboru veřejné politiky v širších kontextech poznání a praxe. Učinit tak vymezením klíčových pojmů jejího kategoriálního aparátu s příklady jejich uplatnění. Vést vás ke kritickému přemýšlení a studiu, k systematické práci s česky i anglicky psanou odbornou literaturou, k psaní odborných textů a k aktivní práci na seminářích. Přednášky: 5. a 19. 10., 2. a 23. 11., 7.12. Semináře: 12. a 26.10., 9. a 30. 11., 14. 12., 4.1.  

Studijní povinnosti pro studenty VSP Podmínkou připuštění k písemné zkoušce z předmětu (max. 60 bodů) je zpracování studie podle dohodnutého zadání (max. 40 bodů), prémie 5 bodů navíc za dodržení termínů odevzdání osnovy, rozšířené osnovy a ucelené pracovní verze studie v určených termínech asistentům, zpracování souhrnu a kritického rozboru anglické odborné publikace (max. 25 bodů), a klasifikace ze semináře (max. 70 bodů). Doporučená témata studií a anglické odborné publikace k vypracování souhrnu a kritického rozboru vám budou nabídnuty na začátku semestru. Po domluvě s přednášejícím je možno zvolit i jiná témata či texty.

Celkové hodnocení bude provedeno takto: Dosažené body: Hodnocení: 181 a více Výborně 160 – 179 Velmi dobře 145 – 159 Dobře 144 a méně Neprospěl

Témata přednášek BLOK I 5.10. 1. Úvod k předmětu, přednáškám a seminářům. 2. Veřejná politika jako sociální praxe. 3. Veřejná politika jako vědní disciplína – historie, klíčové koncepty, vztah k dalším sociálním vědám. BLOK II 19.10. 4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik 5. Veřejná politika jako proces (úvod). 6. Aktéři ve veřejné politice. BLOK III 2.11. 7. Trh, stát a občanský sektor jako regulátory života společnosti. 8. Pojem vládnutí. Globální krize jako krize vládnutí. BLOK IV 23.11. 9. Stát, politický systém, demokracie. Evropská unie. 10. Nástroje veřejné politiky. BLOK V 7.12. 11. Tvorba agendy. 12. Jak poznávat veřejnou politiku. 12. Závěrečná rekapitulace, příprava na zkoušku.

Orientační doporučená struktura studie Název, autor Shrnutí (česky, anglicky) Obsah Úvod Vymezení poznávacího problému (v čem studie přispívá k lepšímu pochopení problematiky) Rekapitulace dosavadní úrovně poznání (s odkazy na příslušné autory a prameny) Teoretická východiska (fakultativně: hypotézy, konceptuální model/y) Charakteristika užitých metod (důvody volby, omezení, způsoby aplikace) Postup a výsledky zkoumání (možno dále strukturovat) Závěr (včetně kritického zhodnocení dosažených výsledků a doporučení dalšího směru zkoumání) Použité prameny Přílohy (fakultativně) Studenti se při vypracování studie řídí písemnou instrukcí, která je k dispozici na webové stránce kursu.

Souhrn a kritický rozbor anglické odborné publikace Na základě prostudování vybraného textu a osvojení si odborné terminologie vypracuje student výstižný souhrn jeho obsahu. Posléze tento text (s užitím dalších pramenů odborné literatury, dat atp.) kriticky analyzuje. Může přitom reflektovat užitá teoretická východiska, konfrontovat je s přístupy jiných autorů, posoudit hodnověrnost dat, srovnávat analyzované skutečnosti se situací v jiných oblastech či zemích a/nebo se vyjádřit k úplnosti a způsobu prezentace daného tématu. Odvolá se přitom na všechny další užité prameny. Upozornění: nepřekládat doslova!

Základní literatura Potůček, M. et al.: Veřejná politika. Praha, Sociologické nakladatelství 2005. Potůček, M.: Nejen trh. Role trhu, státu a občanského sektoru v proměnách české společnosti. Praha, Sociologické nakladatelství 1997. 188 s. (Anglicky: Not Only the Market, Budapest, CEU Press 1999.) Potůček, M. – Musil, J. – Mašková, M. (eds.): Strategické volby pro Českou republiku. Teoretická východiska. Praha, Sociologické nakladatelství 2008. Veselý, A. – Nekola, M. (eds.): Analýza a tvorba veřejných politik. Praha, Sociologické nakladatelství 2007. Doporučuji průběžně sledovat obsah časopisu Central European Journal of Public Policy (CEJPP) na http://www.cejpp.eu/.