Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE proces, který začal ve 2. pol. 18. st. proces, který začal ve 2. pol. 18. st. využívání vědeckých poznatků ve výrobě využívání vědeckých.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Transformace čs. Ekonomiky po roce 1989 Privatizace Určeno pro: žáky 2.ročníku středních ško l Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Pojem přeměna obchodní společnosti
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou
Josef Středula, předseda ČMKOS
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu
Politické strany a politické směry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ekonomika
Název školy: Základní škola T. G
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou
Období vlády jedné strany
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Revoluce ve Francii
Informace z učebnice I..
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Manufaktury a první stroje
EMANCIPACE ŽEN.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Československá republika-demokratický stát
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. světová válka.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou 8. ročník

Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou Společnost Emancipace žen ve 2. polovině 19. století sílily hlasy po emancipaci – zrovnoprávnění žen cílem těchto snah: umožnit ženám vzdělávání na stejné úrovni jako mužům, aby se mohly uplatnit na trhu práce

Nutnost emancipace v 19. stol. přibývalo rodin patřících do střední měšťanské vrstvy tyto rodiny nebyly chudé, ale byly odkázané na mužův příjem příjem stačil na pokrytí běžných potřeb a na nevelké úspory, ale často nestačil na věno dcer přibývalo neprovdaných dívek bez patřičného vzdělání

mohly se živit jako služky, posluhovačky v lepším případě jako vychovatelky a soukromé učitelky většinou byly trpěny jako přítěž v rodinách svých příbuzných muži z měšťanských vrstev se ženili ve vyšším věku, brávali si mladé dívky ženy brzy ovdověly a zůstaly s dětmi bez prostředků

proto sílily hlasy po emancipaci žen hodně tomu napomohly i války – v USA válka Severu proti Jihu (60. léta 19. stol.) a v Evropě 1. světová válka (1914 -1918) Emancipace ve světě začala v USA od počátků kolonizace měly ženy rovnoprávnější postavení než v Evropě (bylo jich zpočátku málo)

k emancipaci přispěl také boj za zrušení otroctví a zrovnoprávnění černochů dále občanská válka Severu proti Jihu – ženy musely muže zastoupit na úřadech, v obchodech, v továrnách a nemocnicích mnoho mužů se z války nevrátilo nebo byli mrzáky; ženy se musely postarat o sebe a o rodinu některé ženy pokračovaly v práci dobrovolně, chtěly být nezávislé a svobodné

válka ukázala, jak je pro ženy důležité vzdělání začaly sílit i hlasy po volebním právu pro ženy v USA ho získaly po 1. světové válce v roce 1919 ve V. Británii až v roce 1928 v USA první ženy absolvovaly univerzitu ve 40. letech 19. stol.; v Evropě o 20 let později (univerzita ve švýcarském Curychu)

Emancipace v českých zemích snahy o emancipaci měly stejný důvod jako jinde ve světě v roce 1862 byla v Praze založena Vyšší dívčí škola pro dívky z měšťanských vrstev – učily se i všeobecně vzdělávací předměty pro dívky z chudých rodin byla otevřena v roce 1865 Průmyslová škola – zde se učily i technickým předmětům

v roce 1890 bylo otevřeno první dívčí gymnázium – dívky zde mohly získat maturitu (předpoklad pro studium na vysoké škole) od roku 1900 mohly ženy studovat medicínu na pražské univerzitě; další obory o něco později ve stejné době ženy bojovaly i o volební právo v roce 1906 získali všeobecné volební právo muži; ženy mohly být pouze zvoleny

v roce 1912 byla zvolena první česká poslankyně Božena Viková-Kunětická volební právo a zrovnoprávnění s muži získaly ženy až po vyhlášení Československé republiky v roce 1918

Technický a vědecký pokrok ve 2. polovině 19. stol. vznikla celá řada převratných vynálezů, zdokonalené je používáme dodnes. Doprava v 80. letech 19. stol. byl vynalezen spalovací motor – využíval jako palivo benzín nebo naftu; umožnil vznik automobilu

v 90. letech 19. stol. vznikl spojením spalovacího motoru s bicyklem motocykl začaly se objevovat řiditelné vzducholodě a kolem roku 1900 první letadla kolem roku 1910 bylo sestrojeno letadlo poháněné vrtulí, uletělo přes 100 km letadla měla dvě i tři patra křídel (dvouplošníky, trojplošníky)

ve 2. polovině 19. stol. lidé sestrojili první ponorky Elektrická energie lidé se ji naučili vyrábět a používat ve 2. polovině 19. stol. elektřinu vyráběly parní nebo vodní turbíny v 80. letech 19. stol. vznikly elektromotory – poháněly tramvaje nebo stroje v továrnách elektřina se začala využívat k osvětlování domácností a veřejných prostranství

poháněla nové domácí spotřebiče – pračky, ždímačky, vysavače, šicí stroje, ledničky, sporáky Komunikace znalost elektrické energie a vynález mikrofonu umožnily v 70. letech 19. stol. konstrukci telefonu – volalo se přes ústřednu na poště na principu telefonu fungovaly přenosy divadelních představení nebo koncertů

Zaznamenávání obrazu a zvuku koncem 70. let 19. stol. byl vynalezen fonograf – předchůdce gramofonu; zaznamenával a přehrával zvuky fotografie byla vynalezena ve 20. letech 19. stol. vyvolávání snímků bylo drahé a zdlouhavé, proto byl v 80. letech 19. stol. vynalezen film v téže době byla vynalezena filmová kamera

první filmové promítání proběhlo roku 1895 v Paříži; filmy byly němé Další objevy a vynálezy našly uplatnění v lékařství: narkotické účinky některých plynů – umožnily operace v celkové narkóze objev rentgenových paprsků – usnadnil diagnózu nemocí a úrazů obor mikrobiologie – pomáhal odhalovat původce řady chorob, umožnil jim předcházet a snáze je léčit

kolem roku 1900 začaly vznikat první umělé hmoty

Politické směry Nacionalismus politický směr; rozvinul se v 19. století; je založen na pojmu národ; staví na vědomí příslušnosti k jednomu národu mezi nejčastější charakteristiky národa patří: společný jazyk, kultura, dějiny a území, které jeho příslušníci obývají, někdy také náboženství

nacionalisté v krajních polohách upřednostňují zájmy svého národa před celkovým rozvojem širšího společenství států nacionalismus napomáhal k soutěživosti mezi národy, vedoucí k rychlému zvýšení civilizační a kulturní úrovně nacionalismus se šířil v souvislosti s formováním národního uvědomění a snahami o národní nezávislost u nesamostatných etnik (Češi, Poláci, Italové, Němci a jiné evropské národy)

u již existujících národů, obývajících autonomní území (Francouzi, Britové, Američané) posiloval vnitřní politické a ekonomické úsilí v zájmu hospodářsky předstihnout ostatní soupeřící státy Liberalismus politický směr; vznikl v 19. století v Anglii; má kořeny v osvícenství základní hodnotou liberalismu je svoboda

usiluje o maximální svobodu osobní, ekonomickou, náboženskou a politickou také o toleranci; omezení vlivu státní moci; státních zásahů do hospodářství; posílení role jednotlivce a uznání soukromého vlastnictví stát považuje za nutný k ochraně svobody

Socialismus politický směr; klade hlavní důraz na solidaritu prosazuje, aby ekonomika a další odvětví společnosti byly do značné míry centrálně řízeny odmítá soukromé vlastnictví; výrobní prostředky patří všem obhajuje sociálně-spravedlivou rovnostářskou společnost upřednostňuje práva a zájmy kolektivu (většiny) před individuálními

Imperialismus a kolonialismus snaha politicky, hospodářsky a kulturně ovládnout cizí území nebo národ Kolonialismus systém ovládání a hospodářského využívání málo rozvinutých zemí

snaha některých mocností (V snaha některých mocností (V. Británie, Francie, Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko) vytvářet obrovské říše (impéria) skládající se z kolonií (většinou v Africe, Asii a Oceánii) nebyly tu vyspělé státy; využívaly svou technickou a vědeckou převahu z kolonií se dovážela řada levných surovin a vyvážely se do nich průmyslové výrobky

stát vlastnící kolonie měl suroviny, odbytiště výrobků a pracovní místa pro své obyvatele problém nastal v 2. pol. 19. stol. se vznikem Německa a Itálie, se vzestupem Ruska, USA a Japonska všichni chtěli získat také kolonie jediná možnost získání byla na úkor stávajících koloniálních mocností