NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
TUKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Chemie 9.ročník TÉMA: Lipidy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1262

Anotace Prezentace seznamuje žáky se základními informacemi o lipidech. V prezentaci jsou úkoly k zopakování učiva.

Lipidy

Definice Lipidy neboli tuky jsou estery glycerolu a mastných kyselin (karboxylové kyseliny, které mají 16 a více atomů uhlíku v molekule např. kyselina palmitové, stearové, olejové). mastné kyseliny glycerol tuk voda

Rozdělení podle skupenství: Kapalné = oleje (obsahují mastné kyseliny s násobnými vazbami- nenasycené mastné kyseliny) Pevné (obsahují mastné kyseliny s jednoduchými vazbami)

Rozdělení podle původu rostlinné – většinou oleje př. slunečnicový živočišné – spíše pevné př. sádlo Obr.1 Obr.2

Rostlinné lipidy Většinou se získávají lisováním rostlinných plodů nebo semen. Příklady: olivový olej slunečnicový olej řepkový olej sójový olej, aj. Obr.3

Živočišné lipidy Většinou se získávají vytavováním (škvařením). Příklady: vepřové sádlo hovězí lůj máslo

Význam v organismu Zdroj a rezerva energie – z tuků organismy získávají energii. Ochranná funkce – především před ztrátou tepla a mechanickým poškozením (např. kolem ledvin je tuková vrstva).

Vlastnosti Nerozpustné ve vodě Žluknutí tuků (kažení) – proces, kdy působením tepla, mikroorganismů a světla oleje nebo tuky oxidují a vznikají nežádoucí látky. Tuk začne zapáchat a mění se jeho chuť.

Ztužování lipidů jde o výrobu pevných tuků z kapalných olejů. jsou to tzv. margaríny

Použití lipidů V potravinářství Výroba mastí, krémů Výroba mýdla

Mýdlo Mýdlo je sodná nebo draselná sůl vyšších mastných kyselin. Běžnou surovinou pro výrobu mýdla je živočišný lůj. Lůj se vaří v roztoku NaOH, vzniklé mýdlo se odděluje vysolováním roztokem NaCl. Mýdlo se dále upravuje pomocí parfémů a barviv. Obr.4

Vosky Definice: Vosky jsou estery vyšší mastné kyseliny a vyšších jednosytných alkoholů.

Výskyt Rostlinné Živočišné lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí voskovka Živočišné lanolin – tuk, který je vylučován kůží ovcí vorvaňovina – je obsažena v lebeční dutině vorvaňů Obr.5

Použití vosků Svíčky Vosky na lyže Kosmetika Zdravotnictví Obr.6

Úkoly 1) Napiš vzorec glycerolu. 2) Jaký je význam lipidů pro lidský organismus? 3) Vyjmenuj tuky živočišného původu. 4) Jaké znáš využití vosků?

Řešení 1) CH2 – CH – CH2 2) Zdroj a rezerva energie, ochranná funkce. 3) sádlo, máslo, rybí tuk… 4) svíčky, vosky na lyže, kosmetické přípravky… OH OH OH

Citace Veškerý text byl vytvořen autorem materiálu, 20.5.2012. Obrázky: Obr.1: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012. Obr.2: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012. Obr.3: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012. Obr.4: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012. Obr.5: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012. Obr.6: Otevřená galerie Microsoft Office, 20.5. 2012.