Poruchy příjmu potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

OBEZITA.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Bulimie.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Modeling versus Miss World
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zora Mazálková 2. ročník soc. ped.
Obezita a poruchy příjmu potravy
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

Poruchy příjmu potravy Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/04.0031 „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ7_04 Poruchy příjmu potravy

Spoj název choroby s jejím popisem. Poruchy příjmu potravy jsou onemocnění psychického rázu. Do této kategorie chorob řadíme mentální anorexii, bulimii a bulimii nervosa. Často se může stát, že se tyto nemoci střídají, např. přejedení ⇒ zvracení ⇒ hladovka ⇒ přejedení. Lidé často popisují tyto choroby jako bludný kruh nebo kolotoč. Spoj název choroby s jejím popisem. Občasné záchvatové přejídání a ztráta kontroly nad množstvím zkonzumovaných potravin způsobené stresem. Mentální anorexie Bulimie Úmyslné snižování váhy, které vede až k úplnému odmítání potravy. Přejídání a následné vyzvracení potravy. Bulimia nervosa

Jako první popsal tyto choroby antický lékař Galén ve 2 Jako první popsal tyto choroby antický lékař Galén ve 2. století našeho letopočtu. Bulimii velice trefně pojmenoval „vlčí hlad.“ Nejsou tedy žádnou „vymožeností“ moderní doby a doprovázejí lidskou společnost již velmi dlouho. Okolo roku 1979 si londýnský psychiatr Gerald Russell všiml, že určitý počet pacientek s anorexií trpí „zákeřnou obměnou“ této choroby, která spočívá v občasném záchvatovém přejídání a ztrátě kontroly nad množstvím zkonzumovaných potravin, které potom ze svého těla odstraňují zvracením, používáním projímadel atd. Tak byla objevena bulimie. Velmi výstižně popisuje tuto chorobu překlad jejího latinského jména: Slovo bulimie je složenina slov z „bous“ = býk a „līmos“ = hlad.

Příčiny poruch příjmů potravy Poruchy příjmu potravy se vlivem reklam, nevhodných vzorů a mnohdy také nepřiměřené “posedlosti” sledováním vlastního těla, stávají problémem zejména, ale nejen mladých dívek. V každém případě má na vznik anorexie či bulimie vliv komplex více problémů a to hlavně psychického rázu: snaha o dokonalost, reakce na neadekvátní komentáře z blízkého okolí, snaha o souznění s kolektivem, který holduje “zdravé výživě”, promítnutí neúspěšnosti v jiných oblastech života do snahy o dokonalost postavy, neznalost výživových potřeb organismu. = vše dohromady se pak projeví přílišným lpěním na jedné části života– na stravování.

Často jsou spolupříčinou takovéto rizikové změny chování bývají reklamy na nevhodné dietní režimy, či dokonce jejich opakovaná popularizace v časopisech a celkový obrovský boom až nezdravé hubenosti, kdy jsou v médiích i tiskovinách popularizovány pouze super štíhlé postavy. Díky této kombinaci vlivů a neschopnosti rozumného zhodnocení těchto doporučení podléhá stále více osob snaze o dosažení tohoto údajného “ideálu”. Zejména u mladých dívek jsou potom fyziologické změny postavy při přeměně dívky v ženu nesprávně považování za nadváhu. Dalším současným problémem je nesprávná představa o zdravém stravování, které je většinou populace ztotožňováno s dietními postupy. Proto se začíná takto nevhodně motivovaný člověk stravovat podle některých popularizovaných redukčních diet a takovéto stravování považuje za zdravé a přiměřené. Velice často jej navíc doplní o zvýšenou fyzickou aktivitu, bez ohledu na zvýšené energetické potřeby s ní spojené.

Mentální anorexie Mentální anorexie (latinsky anorexia nervosa, z řečtiny an – zbavení, nedostatek; orexis – chuť) je duševní nemoc, která spočívá v odmítání potravy a zkreslené představě o svém těle. Mentální anorexie začíná nejčastěji ve věku mezi 14-18 lety života, ale může se objevit dříve i později. Často začíná jako reakce na nějakou novou životní situaci či nepříjemnou událost, se kterou se postižený jedinec nedokáže vypořádat, např. přechod na střední či vysokou školu, rozvod rodičů, úmrtí v rodině apod.

A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho a dlouho. Pro anorexii je typické úmyslné snižování hmotnosti vyvolané daným jedincem. Metody, kterými hubnutí vyvolává je jednak snižováním příjmu tekutin a potravy, dále zvyšováním energetického výdeje ( přehnané cvičení), z dalších prostředků je to třeba vyprovokované zvracení, průjmy či užívání anorektik a diuretik. Anorexií trpí většinou ženy, ale dnes již není vzácností ani muž postižený anorexií. Projevy anorexie Při anorexii dochází nejen k postupnému snižování hmotnosti, ale i k celkovému chátrání organismu, které je obvykle postiženým považováno za optimální stav. Nezadržitelně však vede k takovým změnám v metabolismu, které při nezahájení léčby vedou k úmrtí. poruchy krvetvorby poruchy srdečního rytmu edém plic a jiné otoky padání vlasů a ztráta zubů suchá rohovitá prskající pokožka ztráta menstruace A tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho a dlouho.

Bulimie Ve případě bulimie je omezování v jídle přerušováno záchvaty přejídání, po kterých následuje pocit viny ze selhání. Takové přejedení je pak nejčastěji řešeno uměle vyvolaným zvracením, které se postupně změní v reflexní reakci, která se automaticky spustí po přejedení. Zdravotní rizika jsou stejná jako u anorexie, jen je tady vzhledem k častému zvracení velké riziko nemocí jícnu (opakované dráždění žaludečními kyselinami), plicních zánětů (vdechnutí zvratků) a zubního kazu. Bulimie se vyskytuje nejčastěji u žen do 30 let věku. Výskyt nemoci v poslední době poměrně stoupá. Postižení jedinci jsou velmi ambiciózní, obvykle pocházejí z rozvrácených ro­din. Lidé s bulimií mají určité charakteristiky. Mají většinou nízké sebevědomí a sebeúctu, jsou perfekcionisté. Mívají problémy se zvládáním nálad a kontrolou vzteku. Často pocházejí z konfliktních rodin.

Léčba poruch příjmů potravy Léčbu těchto chorob můžeme rozdělit na akutní a následnou. V rámci akutní léčby lékaři korigují život ohrožující rozvrat metabolismu, dehydrataci, rozvrat vnitřního prostředí atd. Podává se nejčastěji infuzní léčba, antiemetika, antidepresiva atd. Nejdůležitější součást následné léčby je psychoterapie. Úspěch má individuální, skupinová i rodinná terapie. Tato léčba trvá obvykle 3 – 6 měsíců, kdy je pacient hospitalizován na specializovaném psychiatrickém oddělení, kde je 24 hod pod dohledem. V medikamentózní léčbě se uplatňují antidepresiva, antiepileptika a léky potlačující zvracení (antiemetika).

Anotace: Prezentace slouží jako textový a obrazový materiál k výuce kapitoly Poruchy příjmu potravy. Je doplněna o interaktivní prvky. Obr.1.:Anorexie. In: Obrazky.cz [online]. [cit. 2012-08-27]. Dostupné z: http://www.obrazky.cz/detail?q=anorexie&offset=1&limit=20&bUrlPar=filter%3D1&resNum=1&ref=http%3A//search.seznam.cz/%3Faq%3D1%26oq%3Danore%26sourceid%3Dszn-HP%26thru%3Dsug%26q%3Danorexie%2Bfotky&resID=CTU6x_ExE6pWUEaih5k_lD_NMF3XEeXCHirjhaUA2xA&imgURL=http%3A//info.sks.cz/prace/dybova/anorexie.jpg&pageURL=http%3A//info.sks.cz/prace/dybova/anorexie.htm&imgX=146&imgY=150&imgSize=14&thURL=http%3A//media5.picsearch.com/is%3FCTU6x_ExE6pWUEaih5k_lD_NMF3XEeXCHirjhaUA2xA&thX=124&thY=128&qNoSite=anorexie Ostatní obrázky galerie Klipart.