Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Aktuální novelizace zákona o odpadech Štěpán Jakl odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.
KATALOG ZAŘÍZENÍ Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
RPS/CSF Budoucnost politiky HSS / Cohesion Policy Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Ekologický pilíř – celkový přehled
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Hodnocení plnění POH LK
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Materiálové využití strusky ze spaloven komunálního odpadu
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ENVIRO 2016, Ostravice, 22. –
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

Stav odpadového hospodářství v ČR 2015 – postoj MŽP k energetickému využívání odpadů Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů STEO, Brno, Odpady 2016 a jak dál? 6. října 2016

Přechod k oběhovému hospodářství Zdroj: ETC/SCP EC

Stávající skládkovací poplatek bez změny od roku 2009 Poplatek za skládkování [CZK/t] v roce 2016 – stávající poplatek NYNÍ podle zákona od odpadech č. 185/2001 Sb. Stávající skládkovací poplatek bez změny od roku 2009

1) § 30 odst. 1 - na skládky je od roku 2024 zakázáno ukládat odpady, jejichž výhřevnost v sušině je vyšší než 6,5 MJ/kg, odpady, které nesplní parametr biologické stability AT4 vymezený v příloze č. 9, a odpady, které je za stávajícího stavu vědeckého a technického pokroku možné účelně recyklovat

Zvýšený poplatek za skládkování odpadů Motivace změny dosavadního odpadovému systému Systém OH je předcházení vzniku odpadů, opětovné využití odpadů, jejich recyklace a konečné řešení Přechod z odpadového na oběhové hospodářství Hlavní stimul k třídění a využívání odpadů Zlepšení odpadového hospodářství v ČR z vlastní podstaty, kdy je většina odpadů, především komunálních, stále skládkována

EU 2012 – Landfill max and min gate fee and current landfill fee (2012) Source: Studie pro EK, BioIntelligence Service, Brusel, 2012

Typical charge (gate fee and landfill tax) for legal landfilling of non-hazardous municipal waste in EU Source: Studie EEA, BioIntelligence Service, Kodaň, 2012/2013

Odklon odpadů ze skládek přinese: přímé úspory zlepšení životního prostředí redukci skleníkových plynů prevence havárií způsobených skládkami snížení ekologické újmy a prevence kontaminovaných míst z provozovaných skládek vytvoření nových pracovních míst vedoucích k trvale udržitelnému rozvoji oběhové hospodářství s cílem naprosté minimalizace vzniku odpadů a úsporu primárních zdrojů

VYUŽITELNÝ, ZBYTKOVÝ, TECHNOLOGICKÝ Využitelný – omezení výhřevnosti v sušině 6,5 MJ/kg a respirační aktivity odpadu AT4 10 mg O2/g sušiny Zbytkový – odpad, který není využitelný, nebezpečným ani technologický Technologický – bude stanoven seznam katalogových čísel odpadů vyhláškou

RECYKLAČNÍ SLEVA V ZOO 2018-2020 Komunální odpad s výjimkou nebezpečných ukládaný na skládku před rokem 2024 se zpoplatní cenou za zbytkové odpady pokud v bezprostředně předcházejícím roce dosáhl cílů recyklace alespoň podíl z celkové produkce komunálního odpadu papíru, plastů, skla a kovů:

RECYKLAČNÍ SLEVA V ZOO 2021-2023 Komunální odpad s výjimkou nebezpečných ukládaný na skládku před rokem 2024 se zpoplatní cenou za zbytkové odpady pokud v bezprostředně předcházejícím roce dosáhl cílů recyklace alespoň podíl z celkového množství komunálního odpadu:

Produkce a nakládání s odpady v ČR v letech 2009 - 2015, MŽP

Produkce a nakládání s komunálními odpady v ČR v letech 2009 - 2015, MŽP

Nakládání s komunálními odpady v ČR, výhled pro rok 2020 a 2024 dle POH ČR 2015-2024 [tis. t], MŽP

Nakládání s komunálními odpady v ČR, výhled pro rok 2020 a 2024 dle POH ČR 2015-2024 [tis. t], MŽP

Prognóza nakládání s komunálním odpadem v % podle POH ČR 2015-2024 [tis. t], MŽP

CZ Landfill Sites Present Facilities 178 total in CZ 152 non-haz waste 39 inert waste 25 haz-waste All landfills comply with the Landfilling Directive 1999/31/ES

Czech Waste-to-Energy Facilities SAKO Brno capacity of 256 000 t/y Pražské služby Praha Malešice capacity of 330 000 t/y TERMIZO Liberec capacity of 96 000 t/y ZEVO Chotíkov (2016) capacity of 95 000 t/y TOTAL CAPACITY 777 000 t/y

Landfill tax in the Czech Republic - draft 2016 = WEAK TAX TODAY Household, non-hazardous waste………19 EUR/t Hazardous waste………………………….230 EUR/t 2020 = INCREASING OUTLOOK Recyclable, recoverable waste…….…….50 EUR/t Hazardous waste………………………….74 EUR/t Non-recyclable, non-recoverable ……….19 EUR/t 2023 = WASTE REVOLUTION Recyclable, recoverable waste ………….69 EUR/t Non-recyclable, non-recoverable ……….24 EUR/t

Generation of municipal waste 2015 (kg/person), MŽP 500

Landfilling of municipal waste 2015 (%), MŽP 47 %

Indikátory nakládání se všemi odpady 2015, MŽP, ISOH

Indikátory nakládání s komunálními odpady 2015, MŽP, ISOH

Czech Operational Programme Environment Priority Axis 3 - WASTE

EU funding available - Operational programme Environment OPE OPE Government adoption – July 2014 Financial support available till 2023 Priority Axis 3 – WASTE SC 3.1 – „Waste Prevention“ SC 3.2 – „Increase material and energy recovery“ SC 3.3 – „Remediation of old landfills“ SC 3.4 – „Contaminated sites management“

OPE – PA 3 € ALLOCATIONS

OPE – PA 3 € ALLOCATIONS

Připravované vyhlášky k zákonu o odpadech Rozpracované vyhlášky k stávajícímu zákonu o odpadech č. 185/2001 Sb.: Vyhláška č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu DOKONČENA předání k projednávání vládou (LRV) 10/2016 Vyhláška č. 382/2001 Sb., podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

Harmonogram zákonů o odpadech Návrh zákona o odpadech připomínkové řízení 1/2016 – 6/2016 odeslání návrhu zákona LRV do 7/2016 komise LRV 7-8/2016 plenární zasedání LRV 8.9.2016 - odloženo předložení znovu do LRV 10.10.2016 plénum LRV 20.10.2016 schválení vládou 11/2016 účinnost zákona 1. 1. 2018

Harmonogram zákona o obalech Návrh zákona o obalech souhlasné stanovisko LRV 8. 6. 2016 projednání návrhu novely zákona o obalech vládou ČR 15. 6. 2016 sněmovní tisk č. 877/0 http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=877&C T1=0 projednání návrhu zákona v PSP 10/2016 povinná účinnost zákona 11/2016 účinnost zákona pro omezení plastových nákupních tašek 1. 1. 2018

Děkuji Vám za pozornost Jaromír Manhart odbor odpadů 267 12 2393, 725 786 420 jaromir.manhart@mzp.cz