NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Povídání o pejskovi a kočičce
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Josef Čapek (23. března 1887 – duben 1945) autor: Kateřina Marková.
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 42 Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Jeho rodiště jsou Malé Svatoňovice, poté se přestěhoval do Úpice. Jeho křtiny proběhly 13. ledna roku Studium probíhalo v Hradci Králové na gymnáziu.
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek - cestopisy
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUM č.19_K. a J. Čapkovi ČÍSLO MATERIÁLU: 19 DATUM: 20.8.2012 JMÉNO AUTORA: Mgr. Kateřina Novotná

Anotace: Prezentace představuje spisovatele Karla a Josefa Čapkovi – jejich život a dílo (především pro děti). Součástí je odkaz na ukázku z Dášeňky.

bratří Čapkové - Josef a Karel

Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici na pražských Královských Vinohradech (dnes ulice Bratří Čapků).

Vlevo: Manželé Karel Čapek a Olga Scheinpflugová v roce 1937 při natáčení Čapkova protiválečného dramatu Bílá nemoc. Za nimi stojí Hugo Haas, který podle Čapkovy divadelní hry napsal scénář, film režíroval a současně vytvořil hlavní roli; zcela vpravo Josef Čapek. Vpravo: Karel Čapek v Milovicích na cvičení čsl. armády

Oba bratři prožili dětství v Malých Svatoňovicích (Severovýchodní Čechy). Jejich otec byl lékař a osvětový pracovník, matka byla sběratelkou literárního folkloru. Jejich sestra Helena byla také spisovatelkou (Mojí milí bratři). Sousoší bratří Čapků v Malých Svatoňovicích.

Společná díla: Zářivé hlubiny a jiné prózy – 1916 Krakonošova zahrada – 1918 Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek – 1932

23. 3. 1887, Hronov – 1945 Bergen-Belsen-Dolní Sasko (Rakousko) Josef Čapek 23. 3. 1887, Hronov – 1945 Bergen-Belsen-Dolní Sasko (Rakousko)

ŽIVOT Josef Čapek byl mnohostranná osobnost meziválečného období. Byl to malíř, grafik, dramatik, prozaik, autor próz pro děti, žurnalista, výtvarný teoretik a kritik.

Studia: Josef Čapek vystudoval německou tkalcovskou školu ve Vrchlabí. Roku 1904 odešel natrvalo do Prahy, kam se později přestěhovala celá rodina. V letech 1904 – 1910 studoval malbu a kresbu na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Dívka v růžových šatech.

Již za studií navázal kontakty s uměleckým a literárním světem Již za studií navázal kontakty s uměleckým a literárním světem. V letech 1910 – 1911 pobýval studijně v Paříži. Matka s dětmi

Vzhledem k tomu, že se intenzivně angažoval v protifašistickém zápase, byl již 1. září roku 1939 zatčen a vězněn v koncentračních táborech. Josef Čapek zemřel na sklonku 2. světové války, a to v dubnu 1945 v Bergen-Belsenu v Dolním Sasku pravděpodobně na tyfus. Symbolický hrob je v Praze na Vyšehradském hřbitově.

DÍLO Josefa Čapka Pro děti Povídání o pejskovi a kočičce – 1929 O tlustém pradědečkovi a loupežnících – 1932

Studie, eseje, fejetony: Kulhavý poutník – 1936 – meditativní dialogický esej Psáno do mraků – 1947 – vydáno posmrtně, deníkové zápisy z let 1936 – 39 Básně z koncentračního tábora – vyšlo posmrtně v roce 1946

9. 1. 1890, Malé Svatoňovice – 25. 12. 1938, Praha Karel Čapek 9. 1. 1890, Malé Svatoňovice – 25. 12. 1938, Praha

ŽIVOT Karel Čapek byl žurnalistou, prozaikem, dramatikem, překladatelem a kritikem. Napsal několik knih pro děti.

Studia Studoval na gymnáziu v Hradci Králové a Brně. Maturoval na Akademickém gymnáziu v Praze. Studium na Filosofické fakultě UK v Praze ukončil v roce 1915 doktorátem.

Po studiích Po ukončení vysoké školy byl Karel Čapek vychovatelem v hraběcí rodině Lažanských. Pracoval také jako knihovník v Národním muzeu, do roku 1938 pak i jako redaktor v Národních listech a v Lidových novinách. Ve Vinohradském divadle působil v letech 1921 – 23 jako dramaturg a režisér.

Ve své vinohradské vile organizoval Karel Čapek přátelské páteční besedy. Ženou Karla Čapka byla herečka a spisovatelka Olga Scheinpflugová.

Čapkovo mnohotvárné a neobyčejně bohaté dílo ukončila náhlá smrt. Zemřel 25. prosince 1938 v Praze na zápal plic. Je pochován na Vyšehradě.

DÍLO Boží muka – 1917 Trapné povídky – 1921 Italské listy – 1924 Výlet do Španěl – 1930 Obrázky z Holandska – 1932 Cesta na sever – 1936 Hovory s T. G. Masarykem – 1936 3 díly souhrnně

Továrna na Absolutno – 1922 Krakatit – 1924 – v románu položil Čapek otázku možnosti pokroku v technické civilizaci a současně bezpečnosti lidstva. Byla to podivuhodně výstižná vize krize lidstva ve století atomové bomby Povídky z jedné kapsa – 1929 Povídky z druhé kapsy – 1929

Hordubal, Povětroň, Obyčejný život – 1933-34, románová trilogie Válka s Mloky – 1936 – alegorický příběh Mloků, kteří svým zvířecím mechanismem nahradili mechanismus robotů a stali se hrozivým nebezpečím pro lidstvo Bílá nemoc – 1937 RUR (Rossumovi Univerzální Roboti) – 1920, toto dílo bylo vyznamenáno státní cenou. Jedná se o střetnutí člověka s technikou, když se u dvou robotů, bez lidských vlastností, zrodil cit a oduševnění Věc Makropulos – 1922, dílo zhudebnil Leoš Janáček

Tvorba pro děti Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek – 1932 Dášenka čili Život štěněte - 1933

Zdroj informací: AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedia.ogr [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Brat%C5%99i_%C4%8Capkov%C 3%A9>. AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedia.ogr [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C4%8Capek>. AUTOR NEUVEDEN. www.spisovatele.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.spisovatele.cz/josef-capek#cv>. AUTOR NEUVEDEN. www.spisovatele.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.spisovatele.cz/karel-capek>. JESENSKÁ, Milena. www.codyprint.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.codyprint.cz/csr/capek.html>.

Použité obrázky: AUTOR NEUVEDEN. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.databazeknih.cz/dalsi- vydani/devatero-pohadek-47974>. AUTOR NEUVEDEN. www.wikipedia.ogr [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C4%8Capek>. AUTOR NEUVEDEN. www.spisovatele.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.spisovatele.cz/karel-capek>. AUTOR NEUVEDEN. www.creativoas.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.creativoas.cz/josef-capek.php>. CHMELÍKOVÁ, Kristýny. www.idnes.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://brno.idnes.cz/o-capkuv-obraz-v-brne- nebyl-zajem-vladnou-obavy-o-pravost-dila-puq-/brno- zpravy.aspx?c=A081008_1062723_brno_dmk>. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.bux.cz/knihy/132636-povidani-o-pejskovi-a- kocicce.html>.

WIENDL, Jan. www. slovnikceskeliteratury. cz [online]. [cit. 20. 8 WIENDL, Jan. www.slovnikceskeliteratury.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docI d=966>. JESENSKÁ, Milena. www.codyprint.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.codyprint.cz/csr/capek.html>. AUTOR NEUVEDEN. www.bux.cz [online]. [cit. 20.8.2012]. Dostupný na WWW: <http://www.bux.cz/knihy/79448- dasenka-cili-zivot-stenete.html>.