KAPRAĎOROSTY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SYSTÉM KAPRAĎOROSTŮ
Advertisements

Kapraďrosty (Pteridophyta) VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.15/Li
KAPRADINY.
Kapraďorosty (Pteridophyta)
KAPRAĎOROSTY VY_52_INOVACE_B1 – 32 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Kapraďorosty.
KAPRAĎOROSTY.
Plavuně /Lycopodiophyta/
Cvičení k Systému a evoluci rostlin (Bi1010c)
Nejstarší cévnaté rostliny
Kapraďrosty HEN.
Oddělení: Kapraďorosty
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Lycopodiophyta, Equisetophyta, Polypodiophyta
Přesličky (Equisetales)
Árónovité (Araceae) Č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Živá příroda – rostliny Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_B_08_ŽIVÁ PŘÍRODA-ROSTLINY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
VÝTRUSNICE A VÝTRUSY KAPRADIN Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_04_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Kapradiny.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
MONILOPHYTA II: Polypodiopsida.
Árónovité Čeleď: (Araceae) Dostupné z Metodického portálu
Kapraďorosty.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ORGANOGENNÍ USAZENÉ HORNINY
KAPRADINY VALÉRIE75. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: .
Výtrusné rostliny - mechorosty
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Semenné rostliny Spermatophyta.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Přírodopis Plavuně.
Výtrusné cévnaté rostliny I.
Výtrusné rostliny - přesličky
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Psilofyty Psilophyta.
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Přesličky a plavuně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Kapraďorosty.
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VÝTRUSNÉ ROSTLINY KAPRAĎOROSTY.
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Příprava na písemku Obrázky 1.
Matematické pexeso Hra určená k opakování či procvičování učiva
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Kapradiny-pracovní list
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Lycopodiophyta plavuně, vranečky, šídlatky
LYCOPODIOPHYTA plavuně vranečky šídlatky
Kapraďorosty.
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

KAPRAĎOROSTY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Kapraďorosty výtrusné cévnaté rostliny převládá sporofyt (2 sady chromozomů) z haploidního výtrusu vyroste prokel (prothalium, prvoklíček) – gametofyt, nese pohlavní orgány (gametangia): samčí pelatky (antheridia) → spermatozoidy samičí zárodečníky (archegonia) → vajíčko → diploidní generace (sporofyt) – zygota, zárodek, rostlina - na ní výtrusnice (sporangia), v nich výtrusy (spory) v karbonu – černé uhlí

Kapraďorosty 2 skupiny: Oddělení Lycophyta (Plavuně) Vranečky Šídlatky Oddělení Pterophyta Kapradiny Přesličky Prutovky

Oddělení Lycophyta (Plavuně) název: podle toho, že spory jsou nesmáčivé, tj. plavou vždyzelené byliny s drobnými listy stonek vidličnatě větvený prokel nezelený výtrusnice na bázi výtrusných listů, které tvoří husté klasy výskyt na celé Zemi, nejvíce v pralesech Ameriky

Oddělení Lycophyta (Plavuně) dnes byliny,dříve i stromové většinou chráněné ! Víte, že sporami se dříve obalovaly pilulky, aby se neslepily ? spory se používaly jako zasýpací prášky a pudry ? spory po zapálení prudce hoří, používají se na ohňostroje? přesličky se využívají v lidovém léčitelství, proti cuchání vlasů ?

† Vymřelé plavuně stromové až 40 m vysoké, 2 m v průměru na kmeni listové stopy Lepidodendron Sigillaria (pečetník) - nazvaná podle tvaru listových jizev daly vzniknout černému uhlí Víte, jak velká vrstva rostlin musela být, aby vznikla 1 m silná vrstva uhlí? kde je 1 m silná vrstva černého uhlí - musel být rostlinný nános v tloušťce 12 m

Třída Plavuně (Lycopodiatae) plazivé byliny plavuň vidlačka (Lycopodium clavatum) nejběžnější, 2 výtrusné klasy plavuň pučivá (L. annotinum) ve vyšších polohách plavuň jedlová (L.selago)

drobná rostlina plavuňka zaplavovaná (Lycopodiella inundata) – silně ohrožený druh!

Třída Vranečky (Selaginellopsida) drobné byliny vraneček brvitý (Selaginella selaginoides) – silně ohrožený druh! i pokojové rostliny (Selaginella lepidophylla „Růže z Jericha“) vraneček brvitý Selaginella lepidophylla

Třída Šídlatky (Isoëtopsida) byliny, vyhynulé stromovité hlízovitý stonek v bažinách nebo zcela ponořené – u nás jezera na Šumavě (Čertovo, Černé) šídlatka jezerní (Isoëtes lacustris)

Přesličky (Sphenophyta) Jak vypadá přeslička? plazivý oddenek lodyha článkovaná, dutá, podélně rýhovaná, přeslenitě větvená buněčné stěny – oxid křemičitý cévní svazky kolaterální lýkostředné spory se 4 mrštníky (haptery, drží výtrusy při sobě) od devonu

Zástupci přesliček přeslička rolní (Equisetum arvense) léčivka jarní lodyha – nezelená, fertilní = sporofyl letní lodyha – zelená, sterilní = trofofyl první článek větve je delší než lodyžní pochva p. bahenní – E. palustre podobná p. rolní, ale první článek větve je kratší než pochva výtrusný klas na zelené lodyze

přeslička poříční – E. fluviatile p. lesní – E. sylvaticum větve jemné, větvené výtrusný klas na zelené lodyze přeslička poříční – E. fluviatile

Popište: haptery šištice výtrusný klas výtrus letní lodyha jarní lodyha

† Vymřelé přesličky Calamites

Kapradiny vytrvalé byliny stonek přeměněn v nečlánkovaný oddenek s adventivními kořeny listy v mládí spirálovitě stočené; žilnatina trofofyly (asimilační listy) mají většinou stejný tvar jako sporofyly výtrusnice tvoří na spodu listů kupky (sorus, sori) v mládí kryté ostěrou (osladič ne) – pod ní výtrusnice na stopce po obvodu výtrusnice je prstenec buněk s nestejně ztloustlými stěnami (anulus) – význam pro prasknutí výtrusy = izospory

Kapradiny - pokračování prokel – lupenitý, zelený, jednodomý – zárodečníky + pelatky nejvíce druhů v tropech a subtropech stinná a vlhká stanoviště pokojové rostliny

Životní cyklus sporofyt rostoucí sporofyt Diploidní generace meióza Diploidní generace Haploidní generace samčí gamety mitóza spory oplození mitóza samičí gamety prokel (gametofyt)

Popište: trofosporofyl prokel výtrusy výtrusné kupky výtrusnice oddenek

Zástupci kapradin kapraď samec (Dryopteris filix-mas) - naše nejhojnější kapradina, má ledvinité ostěry papratka samičí (Athyrium filix-femina) - má vejčité ostěry

osladič obecný (Polypodium vulgare)

Sleziník (Asplenium) s. routička (bazické horniny, zdi, sutě) s. severní s. červený

hasivka orličí (Pteridium aquilinum) kosmopolitní, až 2 m vysoká kapradina, cévní svazek na průřezu jako moravská orlice pérovník pštrosí (Matteucia struthiopteris) chráněný (ohrožený) odlišné trofofyly a sporofyly v parcích

hadilka obecná (Ophioglossum vulgatum) ohrožený druh vratička měsíční (Botrichium lunaria) silně ohrožený druh

nepukalka vzplývající míčovka kulkonosná Vodní kapradiny nepukalka vzplývající marsilka hnědovka - akvarijní

Pokojové kapradiny netík ledviník parožnatka jelení jazyk

Úkoly v atlasu vyhledej chráněné druhy kapraďorostů (řešení dle atlasu, který je k dispozici) plavuňka zaplavovaná, plavuň pučivá vraneček brvitý, šídlatka hadilka obecná, vratička měsíční pérovník pštrosí nepukalka určete rostliny na následujících obrázcích jedná se o: plavuň, přesličku nebo kapradinu? uveďte rodový název

přeslička přeslička rolní osladič obecný kapradina

plavuň kapradina sleziník severní plavuň vidlačka

kapradina nepukalka plovoucí kapradina vratička měsíční

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sigillaria_sp.4_-_Carbonifero.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lycopodiella_inundata_161207.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Selaginella_selaginoides_a1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Selaginella_lepidophylla_gruen.jpeg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_arvense.jpeg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_arvense_foliage.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_sylvaticum2.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EquisetumFluviatile.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calamitaceae_foliage.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alternation_of_generations_in_ferns.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pi%C3%B3ropusznik_strusi_Matteucia_struthiopteris.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Matteucia-struthiopteris-fertile.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_061108-9796_Marsilea_villosa.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Microsorium_pteropus2.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nephrolepis_exaltata_indoor0705c.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adiantum_fragrans_(aka).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum_arvense_fr.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kallioimarre_Polypodium_vulgare_H8787_C.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lycopodium_clavatum_270108.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asplenium_septentrionale_2005.07.11_11.35.02-p7110215.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salvinia_natans1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Noidanlukko_Botrychium_lunaria.jpg

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-20]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lycopodium_clavatum_moore_1855.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:516_Lycopodium_selago.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isoetes_lacustris_nf.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nsr-slika-328.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:514_Equisetum_palustre.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:499_Polypodium_vulgare.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:501_Dryopteris_filix_mas.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Athyrium_filix-femina0.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:505_Asplenium_ruta_muraria,_Asplenium_septemtrionale.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asplenium_trichomanes_nf.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pteridium_aquilinum_Moore44.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illustration_Ophioglossum_vulgatum0.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pilularia_globulifera_-_Thom%C3%A9.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:506_Phyllitis_scolopendrium.jpg