Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"— Transkript prezentace:

1 PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 plavuně jsou zelené výtrusné rostliny bylinného vzrůstu
mají poléhavou i vzpřímenou část stonku dva druhy drobných lístků 1) ZELENÉ LÍSTKY → FOTOSYNTÉZA 2) ŽLUTOZELENÉ LÍSTKY → NESOU VÝTRUSY některé jsou vidličnatě větvené na vrcholu stonku nesou výtrusnicový klas (žlutozelené lístky) s výtrusy

3 VÝTRUSNICOVÉ KLASY S VÝTRUSY VIDLIČNATÉ VĚTVENÍ PŘÍMÁ ČÁST STONKU
DROBNÉ ZELENÉ LÍSTKY AŽ 1 m DLOUHÝ PLAZIVÝ STONEK JEDNODUCHÉ KOŘENY Obr. 2

4 hlavní rozvoj plavuní byl v prvohorách (asi před 350 miliony lety)
původně stromovitého vzrůstu (až 30 m) vznik černého uhlí (v močálech za nepřístupu vzduchu) ZKAMENĚLÝ KMEN STROMOVITÉ PLAVUNĚ Obr. 3

5 ŠÍDLATKA JEZERNÍ PLAVUŇ PUČIVÁ Obr. 4 Obr. 5

6 náš nejběžnější zástupce plavuní
PLAVUŇ VIDLAČKA náš nejběžnější zástupce plavuní Obr. 6

7 PLAVUŇ JEDLOVÁ Obr. 7

8 PLAVUŇKA ZAPLAVOVANÁ Obr. 8

9 VRANEC JEDLOVÝ Obr. 9

10 Další zástupci: vranec jedlový, vraneček brvitý Význam: dříve dětské zásypy proti opruzeninám a vyrážkám v lidovém léčitelství např. při urologických obtížích VŠICHNI NAŠI ZÁSTUPCI PLAVUNÍ JSOU CHRÁNĚNÍ!

11 Zdroje obrázků: Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 2: < Obr. 4: < upraveno. Uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: Obr. 3: RYGEL, M. C. < Obr. 5: SILFVERBERG, Miika. < Obr. 6: FISCHER, Christian. < Obr. 7: SILFVERBERG, Miika. < Obr. 8: FISCHER, Christian. <


Stáhnout ppt "PLAVUNĚ Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:"

Podobné prezentace


Reklamy Google