TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Advertisements

Poměrní ukazatelé Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
PREZENTACE. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu VY_32_INOVACE_14_02 Šablona III/2 Inovace a.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
ČISTÉ BOTY NA KAŽDÉM KROKU HEUTE CZ, s.r.o.. O nás Co nabízíme Program SHINE & GO Naše zařízení.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
AliPechova VÝVOJOVÉ PORUCHY ČLOVĚKA Present.me.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
ČAS.
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
NEVIDITELNÝ ŠKRTIČ Jh*.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Doporučený vzor individuální prezentace
Biologie - pokyny ke zkoušce
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Základní škola, Hradec Králové
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Když slova nestačí Prezentace.
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_06_01_mužské pohlavní orgány.
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Poměr v základním tvaru.
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
SLOVESA číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Informace k přijímacímu řízení na střední školy
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Metody sociálního výzkumu 6. blok
Základní statistické pojmy
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Poměr v základním tvaru.
Projekt Karmelka: Školní kiosek
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Informatika – Průměr a min-max
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
F-Pn-P063-Prime_mereni MĚŘENÍ V LABORATOŘI 3. PŘÍMÉ MĚŘENÍ.
Věta se skládá ze slov Název školy
Neplodnost.
Transkript prezentace:

TESTOVÁNÍ MUŽŮ ČILI SPERMIOGRAM Autoři: Jindřiška Petržílová Věra Berounská Markéta Drncová Pavel Filip

Úvod Plodnost v populaci Klesající tendence plodnosti u mužů Definice neplodnosti V souč. populaci je 15-20% párů nechtěně bezdětných. Průměrný počet mužských pohlavních buněk(spermií) v populaci klesl za posledních 50 let o cca. 50%. Neplodný pár- muž a žena, kteří nedosáhli těhotenství po dobu 1 roku nechráněného pohlavního styku.

Proč Zahájení léčby páru Jednoduché neinvazivní vyšetření Celá terapie páru se zahajuje vyš. spermatu. Jedná se o základní vyšetření mužské plodnosti, které je neinvazivní a nebolestivé, a proto se jím často zahajuje pátrání po příčinách neplodnosti.

Jak Příprava na vyšetření Průběh vyšetření, způsob, apod. Muži přicházejí většinou na doporučení jednotlivých lékařů (gynekolog partnerky, urol., PL, neurol.). Jedná se o citlivou problematiku, proto jednání vyžaduje diskrétnost. Klient si domluví (osobně či telefonicky) termín odběru. Zároveň je poučen o nutnosti 4denní pohlavní abstinence před vyšetřením a seznámí se se způsobem odběru ejakulátu. ( AUTOSIMULACÍ) V den odběru přichází na naše odd., kde s paní laborantkou sepíše anamnézu a nahlásí počet dnů pohlavní abstinence. Následuje vyšetření lékařem, a poté odchází do odběrové místnosti, kde odevzdá sperma do odběrové nádobky.

Průběh 30 min. po odběru Makroskopické vyšetření Mikroskopické vyšetření Nádobku se spermatem předá ke zpracování paní laborantce. Základní vyšetření spermiogramu se skládá z makroskopické a mikroskopické části.

Makroskopické vyšetření Množství Konzistence Příměsi Další… Makroskopické vyšetření (okem) - spočívá ve stanovení množství ejakulátu, času v němž zkapalní (20-30 min), určení viskozity, barvy a PH.

Mikroskopické vyšetření Pohyblivost Aglutinace Morfologie Další… Mikroskopicky pak vyšetřujeme nativní preparát, kde se určí pohyblivost spermatozoí, která se udává v relativních procentech. Spermie se podle Mc Leodovy/leidovy/ stupnice dělí na pohyblivé dobře , špatně nebo nepohyblivé. Dále se hodnotí aglutinace, morfologie spermií a přítomnost dalších buněk, epitelií apod. Počítání spermatozoí provádíme v THOMOVĚ komůrce, kde je možné určit i propulzivitu spermií.

Vyšetření pohyblivosti Mc Leodova tabulka pohybu 0 – nepohybují se 1 – pohybují se na místě 2 – pohybují se vlnovitě 3 – progresivně vpřed 4 – rychlý a propulsivní pohyb vpřed

Morfologie - zdravé spermie Morfologie hodnotí jak spermie vypadá a případné její deformace.

zdvojené spermie

shluk spermií

deformované spermie

mikro. a makrospermie

Hodnoty zdravého jedince Objem 2 ml a více Koncentrace spermií více než 20 mil./1 ml Morfologie - min. 50% zdravých spermií Pohyb – min. 50% progresivně se pohybujících spermií Podle výsledku vyšetření je stanoven další diagnostický a terapeutický postup

Plodnost – čeho se vyvarovat Pro Pravidelný pohyb Volné prádlo a oblečení Dostatečný příjem vitamínů Proti Marihuana a další drogy Alkohol a kouření Cyklistika Sauna Těsné prádlo

A na závěr, jak to vypadá, je-li vše v pořádku …

Zdroje http://intranetkz/weby/UL/default.aspx http://www.spermiogram.cz https://www.zdravcentra.cz http://www.sexuologie-brno.cz http://www.repromedia.cz http://www.venusanka.cz http://nutritionnibbles.blogspot.com/2008/08/soy-sperm-and-other-stuff.html http://sip.denik.cz/zpravy/zabiji-nas-vlastni-lenost20081208.html http://kalbaba.blog.cz/0803/marihuana-obrazky-fotky&usg http://www.youtube.com/watch?v=iKCq9vO72Xc http://kultura.idnes.cz/vychazi-prvni-kniha-ktere-vdechl-zivot-cesky-internet-p10-/literatura.asp?c=A090424_203849_literatura_tt http://www.chez.com http://www.sanatoriumhelios.cz http://www.andromeda.cz http://www.lekari-online.cz

Děkujeme za pozornost.