Spotřeba domácností a její vliv na HDP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Mikroekonomie II – přednáška č. 2: Analýza spotřebitelské poptávky
C) Engelovy křivky.
Mikroekonomie I Domácí produkt
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Makroekonomické ukazatele
Poptávka na trhu zboží a služeb
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Inflace.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Doc. Ing. Pavel Janíčko,CSc.
Marketingový mix Produkt.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
A) Determinanty poptávky po produktech a službách
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Zdravý životní styl Libor Štrohalm.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_04_Osobní aktiva a pasiva TEMA:Finanční.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Úspory Spotřeba Investice Keynesiánská ekonomie. Spotřeba a úspory Spotřeba C (Consumption)  Statky dlouhodobého užití  Statky krátkodobého užití 
INDEXY slouží pro porovnání téhož číselného ukazatele ve dvou různých obdobích Q, q … extenzitní ukazatele p=Q/q … intenzitní ukazatel (→ Q=p·q) 0…základní.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POPTÁVKa A NABÍDKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
2. Křivka poptávky a Engelova křivka
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Statistické srovnávání
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Národní účty Implementace ESA 2010 Vladimír Kermiet
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Spotřeba domácností a její vliv na HDP Kristýna Halabicová Magdalena Pöschková Vojtěch Bílý

Úvod Spotřeba = komplexní ukazatel, který zachycuje celkovou spotřebu zboží a služeb hrazený z disponibilního důchodu domácností.

Za co lidé nejvíce utrácejí 1. Živobytí (nájemné) 2. Jídlo (potraviny) 3. Výdaje na dopravu, výdaje na kulturu, rekreace a sporty a výdaje za alkohol a tabákové výrobky 4. Ostatní služby (osobní péče, pojištění, ostatní finanční služby atd.), ubytovací a stravovací služby, bytové zařízení a vybavení a nakonec oděvy a obuv. 5. Položky jako pošty a telekomunikace, zdraví a vzdělání.

https://www. czso. cz/documents/10180/32955062/32018 116_0404 https://www.czso.cz/documents/10180/32955062/32018 116_0404.pdf/1347abe8-4404-4cce-b63d- f41587325596?version=1.2

Podíl spotřeby na HDP Podíl na HDP se pohybuje okolo 50%. Čistý export tvoří druhý největší podíl na HDP. Od roku 1970 nám tento podíl nijak zvlášť nekolísal. Okolo roku 2006 došlo k poklesu tohoto podílu a to téměř na 46%. Tento ukazatel byl dán tím, že nastala celosvětová ekonomická krize. Vše začalo hypoteční krizí v USA a ta odstartovala celosvětovou krizi po celém světě. To se samozřejmě nejvíce dotklo spotřebitelů, jelikož spotřebitelské ceny začali narůstat. Díky tomu lidé začali nakupovat jen to nejdůležitější a neutráceli za luxusní statky.

Podál výdajů na konečnou spotřebu HDP v %(VŠE, Jaroslav Sixta, Stanislava Hronová, Kristýna Vltavská)

Co bylo jinak před revolucí? Spotřeba uhlí klesla o 28%, dnes používáme zemní plyn a obnovitlelné zdroje Spotřeba paliv do automobilů se zvýšila, jelikož dříve ne každému bylo dovoleno vlastnit auto a cena paliv oproti od roku 1997 výrazně klesla. Spotřeba potravin se v celku nezměnila, co se ale změnilo, je naše stravování. Jíme například více ovoce, než před rokem 1989 a méně brambor (brambory bychom v té době mohli považovat jako Giffenův statek, tudíž jejich spotřeba se odvíjela od jejich peněžní hodnoty).

Nemůžeme opomenout taky fakt, že na dovolenou si jistě jen tak někdo nevyrazil, takže konečné výdaje na zahraniční dovolenou výrazně stoupli. Spotřeba na alkoholické a tabákové výrobky celkově klesla, kouříme však více, ale za to méně pijeme.

 Děkujeme za pozornost 