Autodestruktivní závislosti - doping

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkoholy ethanol.
Advertisements

Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Potravinové doplňky v současném sportu
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
Doping.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Doping Michael Vojtášek.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
DOPING Něco málo na úvod
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_TMM23060BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
DOPING.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
Antidopingová prevence
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy – nebezpečí návykových látek
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Autodestruktivní závislosti - doping I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Autodestruktivní závislosti - doping Mgr. Jaroslav Krčmář

autodestruktivní pojem auto (sám), destrukce (zničení). Autodestruktivní závislosti jsou takové, díky kterým dojde u člověka k samočinnému zničení.

Autodestruktivní závislosti dělíme na dvě skupiny: klasické (alkoholismus, nikotinismus, závislost na drogách) novodobé (netholismus, workoholismus, gamblerství,…) Netholismus je odborný výraz pro závislost na internetu ve všech formách tzn. hraní her, chatování, psaní e-mailů, běžného surfování apod. Workoholismus je „závislost na práci“. Gamblerství neboli gambling je chorobná závislost na hraní hazardních her.

Co je to závislost? Závislost je stav, kdy je někdo podmíněn určitou okolností nebo situací, kterou potřebuje ke své existenci. Typy závislostí: - závislost na psychoaktivních látkách, - závislost na činnosti (patologické hráčství, kleptomanie, nymfomanie, alkoholismus), - patologická závislost na osobě (žárlivost, atd).

Doping, Doping – původ slova Z vlámštiny DOOP - povzbuzující odvar z bylin a kořínků, který v 17. století pili kolonisté v Novém Amsterdamu B) Z nářečí v jihovýchodní části Afriky DOP – druh pálenky používaný jako povzbuzující prostředek při náboženských obřadech 1889 – DOPING v anglickém slovníku definován jako směs opia a narkotik určený pro koně

historie dopingu Látky k povzbuzení výkonu se vyskytovaly již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů.

1) Vrcholový a výkonnostní sport Proč se dopuje? 1) Vrcholový a výkonnostní sport - uspět, udržet se – hlavně EKONOMICKÉ DŮVODY 2) Amatérský sport - krásné tělo – doping bez jakékoliv kontroly, tedy mnohem nebezpečnější než v profi -sportu (inzulín) 3) Umělci, vojsko, policie a bezpečnostní služby, studenti - převážně se nejedná o klasický doping, ale o zneužívání drog za účelem zvýšení pracovní výkonnosti

Metody užíváni dopingu Perorálně Subkutánně Intravenózně Intramuskulárně Inhalace Formou kapek (nosní sliznice) Formou čípků Formou náplastí  Ústy Podkožní aplikace Aplikace žilou Aplikace svaly Dýcháním Aplikace nosem Aplikace čípky Aplikace náplastí

2) Ohrožení zdraví a života? Co je na dopingu špatné 1) Fair–play? 2) Ohrožení zdraví a života? SRDCE (náhlé srdeční selhání 20–30letých sportovců pravděpodobně následkem užívaní EPO) LEDVINY, JÁTRA, SEXUÁLNÍ FUNKCE, POHYBOVÝ APARÁT, NERVOVÝ SYSTÉM, VROZENÉ VADY POTOMKŮ

Dopingové látky Jejich dělení Dopingové látky lze rozdělit do několika skupin, podle jejich působení na lidský organismus Stimulancia Narkotika Anabolické látky

stimulancia Stimulační látky – povzbuzující účinek na CNS -zvyšují pozornost -omezují únavu -zvyšují soutěživost NEGATIVA -zužují cévy -zvyšují agresivitu -zvýšení krevního tlaku -závislost amfetaminy

PŘÍKLADY LÉKŮ LÉK ZAKÁZANÁ LÁTKA Kinedryl Coffeinum Ataralgin Ephedrin Ephedrini hydrochloridum Ginkort fort Heptaminoli hydrochloridum Coldrex (tbl.) Phenylephrini hydrochlor, Coffeinum Modafen Pseudoephedrini hydrochloridum Panadol Extra Paralen Extra proti bolesti Paralen Plus Nurofen Stopgrip

NARKOTIKA Utišují bolesti Užívání způsobuje -psychickou závislost -fyzickou závislost Diamorfin (heroin) Matamfetamin (pervitin) Kokain (alkaloid čeledi rostlin Erythroxylon coca)

ANABOLICKÉ LÁTKY Anabolicko–androgenní steroidy Beta-2 agonisté (Beta-blokátory) Kanabinoidy Hormony a příbuzné látky (Erytropoetiny) Diuretika a ostatní maskovací látky Látky s antiestrogenní aktivitou

Anabolicko-androgenní steroidy Sporty - zájem na zvětšení svalové hmoty, síly a výkonnosti sportovce (vzpěrači, vrhači koule, maratonci) Redukce tuku, budování atletické postavy, esteticky módní postavy (vliv časopisů,reklam, videoklipů, filmů) Povzbuzuje agresivitu (u míčových a jiných kontaktních sportů)

Popiš škodlivost dopingu

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dopink http://www.isostar.com/12-23541-Bez-dopinku.php http://www.sportnutrition2.cz/clanek/doping-ve-sportu-nebo-doping-jako-jev-celospolecensky:36/ http://www.bdlive.co.za/sport/othersport/2013/08/21/no-tour-de-france-doping-in-622-tests