Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
surová nafta, zemní olej
Opec.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Fosilní paliva Pojem fosilní pochází z latiny a znamená předvěký, pocházející ze starých usazenin. Mezi fosilní paliva se řadí uhlí, ropa a zemní plyn.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ENERGIE A PALIVA Obr. 1 Obr. 2.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Digitální učební materiál
Energetické suroviny 5. ročník
Zdroje uhlovodíků Ropa
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ropě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zhodnotí užívání fosilních.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Proč je ropa tak důležitá?
Zdroje uhlovodíků.
ROPA.
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje uhlovodíků Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdroje organických sloučenin
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Fosilní paliva – Ropa.
-vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů -nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry – nejčastěji v oblasti kontinentálních šelfů -základní.
Přírodní zdroje uhlovodíků – rozdělení:  Zdroje fosilní  vznikaly složitými přeměnami těl živočichů a rostlin v průběhu miliónů let  Mezi fosilní.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_031_Ropa Ch_031_Paliva_Ropa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Ropa Zdroje a použité materiály : viz.
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
VY_32_INOVACE_ 19_ROPA ZŠ A MŠ JILEMNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martina Chlumová.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
VY_32_INOVACE_C9-009 PALIVA 4 - ROPA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana ZMRHALOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vypracoval: Viktor Andrianov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Ropa Sestavily : Veronika Dvořáková Martina Převrátilová
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název školy:   Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_3_Ropa Téma: 13A_CH9.roč. Datum ověření: VM ověřen dne 13.2.2013 v 9.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3215 Anotace: DUM je určen k výkladu a procvičení učiva. Žáci se seznamují se zdroji energie – tentokrát s ropou. Na závěrečných snímcích si učivo zopakují a procvičí. Materiál slouží také k zápisu.

ROPA KAPALNÉ ZLATO ZEMĚ

Přibližné složení ropy: Uhlík : 84–87 % Vodík: 11–14 % Kyslík: až 1 % Síra: až 4 % Dusík: až 1 % ROPA Ropa = nafta, zemní olej, černé zlato hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina vyskytuje se společně se zemním plynem tvořená směsí uhlovodíků – tedy uhlíkem a vodíkem Jaké jsou chemické značky těchto prvků?

ROPA - VZNIK vznikla rozkladem zbytků pravěkých rostlin a živočichů zapadlých do bahna a bez přístupu kyslíku nachází se ve svrchních vrstvách zemské kůry naleziště ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách až 8 km pod zemským povrchem

TĚŽBA ROPY Těžební věž Kdysi existovaly lokality, kde ropa přirozeně vyvěrala na zemský povrch. Nyní se ropa získává pomocí vrtů. Zemní plyn zajišťuje potřebný tlak, a tak může ropa samovolně vytékat. S postupem času tlak klesá až k bodu, kdy musí nastoupit metody, jako je čerpání ropy pomocí pump Čerpání ropy pomocí pumpy

ZPRACOVÁNÍ ROPY Vytěžená ropa se nejprve zbaví hrubých příměsí – písek a voda Potom se zpracovává metodou – FRAKČNÍ DESTILACE Frakční destilace probíhá v průmyslových destilačních kolonách

FRAKČNÍ DESTILACE Zopakuj si: Co je destilace? Co je frakce? Frakční destilace – metoda, při níž se na základě rozdílné teploty varu směs (ropa) rozdělí na jednotlivé složky neboli frakce

PRODUKTY FRAKČNÍ DESTILACE Plynné uhlovodíky – např. směs propan-butan Benzín Petrolej Plynový olej – použití ve směsi s petrolejem jako nafta pro Dieselové motory Mazut – použití k topení např. v teplárnách nebo na lodích

NALEZIŠTĚ Saúdská Arábie Rusko USA Írán Čína Kanada Mexiko Kuvajt A země, které jsou členy organizace OPEC OPEC = sdružení zemí vyvážejících ropu Vyhledej na internetu, které země jsou členy OPEC

DALŠÍ INFORMACE Jak se ropa dopravuje? Jaká je cena ropy? Ropovod Který ropovod dováží ropu k nám do ČR? Ropa se prodává na barely 1 barel = 159 l Cena ropy je velice proměnlivá, v současnosti asi 110 USD za barel Co všechno může ovlivňovat cenu ropy?

Na závěr posuďte výhody a nevýhody využití ropy jako zdroje energie.

Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Použití zdroje:    METEOR2017. www. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Petroleum_cm05.jpg BRUDERSOHN. www. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erd%C3%B6l_Bohrturm.jpg FLCELLOGUY. www. Wikipedia.cz [online]. [cit. 11.1.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oil_well.jpg www.office.microsoft.com Citace: Anotace: