Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU ICT2/1/1/14 Člověk a svět práce – 4.,5. ročník
Advertisements

Modalita výpovědi.
Práce při zvedání tělesa kladkami
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Škola: Praktická škola dvouletá
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník
Listnaté stromy a keře 4. ročník
LIST nadzemní orgán vyrůstající ze stonku
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Amarylkovité (nadpis podtrhni správnou barvou pro jednoděložné r.)
Definice vlastního stylu, podmíněné formátování (Calc) Markéta Zakouřilová.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Porovnání chybných a správných řešení v prezentaci
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rostlinné orgány - list
Přechod rostlin na souš
název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Příroda a já Otázky.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Míchání barev - výtvarná výchova Mgr. Milena Coufalová - ZŠ Sv
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Lití do otevřených forem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
GIMP – úpravy fotografií. Příliš tmavá fotografie Někdy se nám podaří vyfotit snímek tak, že téměř není vidět, co jsme fotili.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední.
Prostorové květiny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Co bychom už měli vědět…
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Podříše: Vyšší rostliny
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR POZOROVÁNÍ PŘÍRODY Zpracovala : Mgr. Jana Richterová Přírodopis 6. třída.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Zakládání a tvorba herbářů Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Narcis Práce s textilem.
Posklizňová úprava zrna
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_15_ opakování: květ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živý plot.
ROSTLINY A JEJICH ORGÁNY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
ZNAKY JEDNODĚLOŽNÝCH A DVOUDĚLOŽNÝCH ROSTLIN opakování
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 8. ročník, Úprava rostlin pro suchou vazbu Mgr. Marie Šrachtová

SUŠENÍ VZDUCHEM Už při sběru rostlin, bychom měli mít představu, co budeme chtít z rostlin vytvořit a podle toho už sklízíme rostliny nebo jejich části a vybíráme si způsob konzervace. Pokud hned po ukončení konzervace rostlin nebudeme aranžovat, je třeba rostlinný materiál uchovávat v suchu a temnu, aby nedošlo k znehodnocení sušiny.

ZPŮSOB ÚPRAVY Pro suchou vazbu nelze připravit všechny druhy rostlin. Musíme vybírat rostliny nebo její části, které jsou dobře vybarvené, nepoškozené a neodkvétající. Při sběru ve volné přírodě nesmíme trhat chráněné rostliny. Při sběru musí být rostliny suché.

ZPŮSOB ÚPRAVY Sušení vzduchem Lisování Konzervace glycerinem Vysoušením silikagelem

SUŠENÍ VZDUCHEM Nasbírané rostliny zbavíme spodních listů, srovnáme do menších svazků, aby rostliny lépe prosychaly a neplesnivěly. Stonky rostlin svážeme pružným materiálem, aby se při sesychání svazek nerozpadl.

SUŠENÍ VZDUCHEM Připravené svazky rostlin zavěsíme „hlavou“ dolů, aby při sušení nedocházelo k ohýbání stonků. Pokud ale budeme ve vazbě potřebovat různě nakloněné hlavičky květů, nakloníme je před uschnutím, aby později nedocházelo k nechtěnému lámání stonků. Sušíme na tmavém a vzdušném místě

LISOVÁNÍ Lisováním připravíme pro aranžování rostliny, které sušením na vzduchu neudrží barvu ani tvar. Raději vybíráme rostliny, které nepatří mezi tučnolisté a obsahují méně vody. Před vlastním urovnáním můžeme nechat rostlinu mírně zavadnout. Lisujeme dobře vybarvené rostliny Nehodí se zdřevnatělé části rostlin Vybíráme slabší rostliny

LISOVÁNÍ Vybrané květy – části rostliny- urovnáme na savý papír, stejným materiálem přikryjeme a zatížíme. Je vhodné savý papír během lisování několikrát opatrně vyměnit.

KONZERVACE GLYCERINEM Tato metoda je vhodná pro uchování větviček s barevnými listy nebo drobnými plody. Pro lepší vniknutí glycerinu do pletiva rostliny, rozklepneme konec větvičky. Smícháme jeden díl glycerinu a dva díly teplé vody. Do této lázně Umístíme rostliny a případně budeme směs doplňovat.

VYSOUŠENÍ SILIKAGELEM Silikagel je finančně náročnější, ale výhodou je, že materiál po vysušení můžeme opakovaně používat. Metoda vysoušení silikagelem velmi dobře zachová u květů barvu a tvar. Materiál se musí dostat i mezi okvětní lístky Na vrstvu silikagelu rozprostřeme květy Opatrně zasypeme

VYSOUŠENÍ SILIKAGELEM Silikagel absorbuje do sebe vodu z rostlin a tím dochází k „mumifikaci“. Po vysušení opatrně vyjmeme rostliny a zbylý materiál odstraníme štětcem. První je růže vysušená silikagelem. Pro lepší výsledek používáme jemnější silikagel. Druhá vzduchem.

TROCHA INSPIRACE

ZDROJE http://www.greetingsofgrace.com/article_pressed_flower_5_step_guide http://michaelweishan.com/gardenblog/?p=1306 http://ginaceramics.blogspot.cz/2011/12/pomanders-and-much-more.html http://stellaspurls.wordpress.com/2013/05/18/beautiful-dried-roses-how-to/ http://www.thesweetestoccasion.com/2010/03/floral-arrangements-from-new-hampshire-woods-creations/ http://www.etsy.com/listing/98574625/pink-dried-flower-wreath http://www.artfire.com/ext/shop/product_view/NHWoodscreations/6618926/dried_flower_brides_bouquet_w_birch_handle_made_in_your_colors_ http://originalribenababy.wordpress.com/2012/08/05/the-alternative-wedding-bouquet-part-2/ http://www.challahcrumbs.com/MothersDay_Crafts.php?artId=34 http://howtopreserveflowers.com/wp-content/uploads/2011/11/hang-dry-flowers.jpg http://www.flickr.com/photos/23905174@N00/1339098757/ http://aprilsheehan.com/kitchen_workshop/Crafts/Flower%20Crafts/pressed%20flowers.html