Stanovení vitamínů A a E pomocí HPLC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Izolace karotenoidních barviv z rostlinného materiálu
Advertisements

Katedra biologických a biochemických věd FCHT, Univerzita Pardubice
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
chromatografické metody adsorpce - fyzikální, chemická
Chromatografické metody
Využití separačních technik při monitorování toxických látek
Chromatografie Petr Breinek Chromatografie-I 2012.
Chromatografické metody
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:RNDr. Lenka Hráčková NÁZEV:VY_32_INOVACE_06C_04_Reakce karbonylových sloučenin.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA JADERNÁ A FYZIKÁLNĚ INŽENÝRSKÁ KATEDRA JADERNÉ CHEMIE Darina Ornová, Silvie Novotná, Jan Havlík, Jan Procházka.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poledníky rovnoběžky.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Půdní sorpce Sorpce zvýšení koncentrace látky na fázovém rozhraní ve srovnání s okolním prostředí Probíhá na pohyblivém f.r. (PLYN-KAPALINA, KAP-KAP) na.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
HPLC v analýze potravin a přírodních produktů
Kvalita humusu Definice humusu Synonymum k půdní organické hmotě
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Regenerační přípravky I.
Vitamíny.
HPLC v analýze potravin a přírodních produktů
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Částicová stavba látek
Tělní tekutiny krev.
Snížení energie systému
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
RT – PCR: návrh primerů.
Adsorpce na fázovém rozhraní
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
TÁNÍ.
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Estery.
Nukleární magnetická rezonance
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kapalinová chromatografie - LC
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Země a život, vývoj života
HPLC v analýze potravin a přírodních produktů
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
TRANSPORT PŘES MEMBRÁNY, MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL, OSMÓZA
18 – Alkany, cykloalkany Petr Choboda, 4. B.
VY_32_INOVACE_
HPLC v analýze potravin a přírodních produktů
nízkoteplotního plazmového výboje
Karboxylové kyseliny.
Adsorpce na fázovém rozhraní
Jejich příprava a reaktivita
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Alkoholy, fenoly hydroxyderiváty uhlovodíků (obsahují jednu nebo více –OH skupin) názvosloví: Alkoholy: pokud je –OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického.
Transkript prezentace:

Stanovení vitamínů A a E pomocí HPLC Hana Lukšanová

Vitaminy 1912-Kazimierz Funk- vitamin B v otrubách z rýže - Vital amine- životně důležité aminy Vitaminy rozpustné ve vodě B, C Vitaminy rozpustné v tucích A, D, E, K

Vitamin A b- Karoten b- karotendioxygenáza Retinol retinaldehydroreduktáza Cyklohexanové jádro a isoprenoidní řetězec retinol- jako steroidní hormon- reprodukce retinal- složka zrakového pigmentu rhodopsinu kyselina retinová- syntéza glykoproteinů b- karoten- antioxidant- vychytávání ROO., 1O2 -při nízkých koncentrací kyslíku

Vitamin E a- Tokoferol Chromanové jádro a isoprenoidní řetězec 8 forem- a-, b-, g-, d- tokoferoly - a-, b-, g-, d- tokotrienoly a-Tokoferol- nejvyšší biologická aktivita - nejvíce rozšířen Tvorba esterů s organickými kyselinami, vyšší stabilita Reprodukce (řecky tokos-potomek, pheros- plodit) Antioxidant- zastavení radikálové řetězové reakce - při vysokých koncentracích kyslíku

Vitamin E- antioxidant Antioxidant- zastavení radikálové řetězové reakce -peroxidace lipidů- ROO. - přímé vychytání HO. -TocH + ROO -Toc + ROOH ROO +-Toc TocOOR a- Tokoferol Regenerace oxidací kyseliny askorbové (vit C), glutationu či ubichinonu Rozštěpení chromanového jádra- nevratný metabolit

HPLC Chromatografie- separační metoda založená na rozdílech v rovnovážné distribuci složek mezi dvě fáze HPLC- vysoko účinná/vysoko tlaká kapalinová chromatografie (High Performance Liquid Chromatografy) Kolonová -adsorpční, rozdělovací, gelová a iontově výměnná mobilní fáze- kapalina stacionární fáze- sorbent v koloně

HPLC-schéma

HPLC- detektory UV/ VIS detektory Fluorescenční detektory Radiochemické detektory Elektrochemické detektory NMR detektory (Nukleární Magnetická Resonance) Refraktometrické detektory Polarometrické detektory

Rozdělovací HPLC- kolony Separační- 5- 7mm Preparativní- 10- 60mm Mikrokolony Délka/ průměr kolony Kolony- sorbent v koloně silikagel (oxid křemičitý) - polární, kyselý alumina (oxid hlinitý) - polární, bazický aktivní uhlí - téměř nepolární Nepolární ≡Si-C18H37     -C8H17     -(CH2)3C6H5   Polární (CH2)3-CN     -(CH2)3-NH2   -O-(CH2)2-OH  

Rozdělovací HPLC-mobilní fáze Chromatografie s normálními fázemi (stac. fáze polární a mob. fáze nepolární) pentan, heptan, chloroform a jejich směsi Chromatografie s obrácenými (reverzními) fázemi (RP-HPLC) (stac. fáze nepolární a mob. fáze polární) ethanol, acetonitril, tetrahydrofuran, voda a jejich směsi Eluce- -isokratická -gradientová

Vyhodnocení HPLC Vnitřní standard Vnější standard Retenční čas- kvalitativní stanovení Plocha elučního vrcholu- kvantitativní stanovení

Stanovení vitaminu A a E pomocí HPLC V temnu Extrakce- hexan s 2,6-terc-butyl-4-methylfenolem (BHT) (antioxidant) Odpaření dusíkem a odparek rozpuštěn v metanolu HPLC s reverzní fází Kolona SGX C18 Mobilní fáze methanol : H2O (98:2) Vit. E - acetonitril : tetrahydrofuran : methanol (68:22:7)

Stanovení vitaminu A a E pomocí HPLC UV Detektor Vitamin A- 325nm Vitamin E- 292nm Fluorescenční detektor Vitamin A- 325/480nm (excitace/emise) Vitamin E- 290/330nm (excitace/emise)

Stanovení vitaminu E Chromatogram BHT a- Tokoferol

Děkuji za pozornost.