Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Obchodní společnosti.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Základní pojmy a instituty:
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Management a řízení hotelu
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Podnik 4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Charakteristika společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Osobní OS – Veřejná obchodní společnost Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 605 Klíčová slova:  Osobní společnosti, vznik společnosti, jednatele, ručení. Anotace: Odborná prezentace pro výuku tématu Osobní OS – veřejná obchodní společnost.

Osobní OS - Veřejná obchodní společnost

Osobní společnosti Charakteristické rysy: neomezené solidární ručení společníků za závazky společnosti neomezené ručení znamená ručení i osobním majetkem, solidární ručení znamená, že kterýkoliv ze společníků může být vyzván, aby uhradil všechny dluhy společnosti a je už jeho věcí, jak s ostatními společníky vyřeší své vyrovnání, Solidární ručení neznamená, že všichni ručí stejným dílem; osobní účast společníků na řízení společnosti (proto nemají tyto společnosti předepsány statutární orgány); nemají ze zákona předepsán minimální základní kapitál společnosti. V ČR existují dvě formy osobních obchodních společností veřejná obchodní společnost - v.o.s. komanditní společnost – k.s.

Zahájení podnikání Zahájení podnikání je dvoustupňové: založení obchodní společnosti (sepsání smlouvy mezi společníky), vznik obchodní společnosti (zápis do obchodního rejstříku).

Založení společnosti: a) společenskou smlouvou podepsanou všemi společníky a notářsky ověřenou, b) zakladatelskou listinou notářsky ověřenou (připouští-li zákon, že společnost může založit jediný zakladatel).

Vznik společnosti: dnem zápisu společnosti do obchodního rejstříku, návrh na zápis do obchodního rejstříku musí být podán do 90 dnů od založení společnosti.

Veřejná obchodní společnost zkratka v.o.s. nebo veř. obch. spol. Veřejnou obchodní společností je společnost, ve které: alespoň dvě osoby podnikají pod společnou firmou a ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně celým svým majetkem. V České republice její činnost upravuje obchodní zákoník.

Veřejná obchodní společnost je založena alespoň dvěma osobami; může být založena fyzickou i právnickou osobou, osoby ručí neomezeně - celým svým majetkem (fyzické osoby tedy ručí i osobním majetkem a majetkem své manželky), zisk se dělí mezi společníky rovným dílem, stejně tak ztráta; statutární orgán (řídící orgán) je každý ze společníků, nestanoví-li společenská smlouva jinak;

Veřejná obchodní společnost vstoupit do společnosti nebo vystoupit je možné na základě změny společenské smlouvy, ovšem ve společnosti musí zůstat alespoň dva společníci; smrtí společníka dochází k zrušení a zániku společnosti (pokud práva nepřecházejí dědictvím na dědice); ke zrušení společnosti dojde i v případě, kdy na majetek některého ze společníků je vyhlášen konkurz.

Kontrolní otázky: Popište charakteristické rysy osobních obchodních společností. Jaké způsoby založení v.o.s. rozlišujeme? Jak vzniká společnost v.o.s.? Popište charakter a podmínky společnosti v.o.s.

Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN 978-80-7373-059-8. ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN 80-902-5526-4.