Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Léky jako nejjednodušší východisko
OBEZITA.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
Bulimie.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy
Mentální anorexie a mentální bulimie
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 9. ročník, Poruchy stravování – anorexie, bulimie Mgr. Marie Šrachtová

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY Přejídání způsobené stresem Záchvatové přejídání Přejídání způsobené stresem Mentální anorexie Mentální bulimie Poruchami příjmu potravy může trpět každý bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání nebo sociálního postavení. Postihují tělo i duši Tyto poruchy mohou způsobit i smrt

MENTÁLNÍ ANOREXIE Psychické onemocnění, které spočívá v cíleném odmítání stravy. Člověk má zkreslené negativní vnímání vlastního těla. Je charakterizované neustálou snahou zhubnout

Je charakterizována intenzivním strachem až hrůzou z přibírání MENTÁLNÍ ANOREXIE  Je charakterizována intenzivním strachem až hrůzou z přibírání na váze Neustále počítání kalorií  Cvičení, často nadměrně Minimální porce jídla

PŘÍZNAKY MENTÁLNÍ ANOREXIE deprese poruchy srdečního rytmu odmítání jídla špatná nálada – bez příčiny porucha spánku zácpy, bolesti břicha sklon ke zlomeninám dehydratace šupinatá, nažloutlá kůže

MENTÁLNÍ BULIMIE Psychické onemocnění Člověk s mentální bulimií se odlišuje od nemocného s mentální anorexií tím, že „jí“ Zatímco lidé trpící mentální anorexií drží přísné diety a striktně odmítají jídlo, bulimie způsobuje neustálý kolotoč výkyvů váhy a emocí. Obě nemocnění mají společný „negativní“ postoj k vlastní tělesné hmotnosti a tvaru postavy

na posezení obrovské množství jídla MENTÁLNÍ BULIMIE Jedinec trpící bulimií má velkou potřebu jíst a je schopen spořádat na posezení obrovské množství jídla  Během takovéhoto záchvatu, který může trvat i hodiny nebo dny, přijmou lidé 10 000 až 20 000 kalorií.

JAKO NA HOUPAČCE Po záchvatovitém přejedení, kdy do sebe člověk nacpe, co se do něj vejde, následuje obrovský pocity viny Postižený má pocit, že když se následně vyzvrací nebo „zlikviduje“ jídlo pomocí projímadla, bude vše v pořádku a pocit provinění zmizí, ale opak je pravdou. Následný hlad vede k dalšímu přejídání, pocitu viny, zvracení……

MENTÁLNÍ BULIMIE O tom, že bulimie k ideální váze nevede, svědčí i fakt, že více než polovina lidí s touto poruchou trpí nadváhou. Většina lidí také neví, že poměrně velká část energie je i v případě zvracení absorbována, takže při častějším zvracení a přejídání můžete naopak přibrat. Nebezpečná, a pokud jde o regulaci tělesné hmotnosti zcela neúčinná, jsou projímadla. Způsobují především vyprázdnění tlustého střeva, které nastane tehdy, kdy už byla energie využita v tenkém střevě. Snížení váhy při užívání projímadel je způsobeno jen ztrátou tekutin

MENTÁLNÍ BULIMIE - následky vředy suchá kůže poškození dásní slepota bolesti břicha na kůži bývají také odřeniny, mozoly a jizvy slézání nehtů nepravidelný srdeční rytmus kožní vyrážky vypadávání zubů omdlévání na veřejnosti bolesti v krku a ústech  prohlubují se deprese a úzkosti. může dojít k protrhnutí jícnu

ZDROJE http://www.vitaminsestore.com/wp-content/uploads/2013/07/Anorexia-Nervosa.jpg http://anorexie-a-bulimie.zdrave.cz/ http://lucymaroszova.blog.cz/0906/bulimie-zivot-na-kolotoci-prejidani http://www.melissasarahwee.com/2012/12/our-insatiable-appetite-binge-eating.html http://www.ordinace.cz/clanek/bulimie/?chapter=6 http://alert.psychiatricnews.org/2012/04/antipsychotic-may-improve-anorexia.html http://krasna.nova.cz/clanek/miska/moje-kamaradka-mela-anorexii-zhubla-jsem-az-na-30-kilo.html