Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Lineární funkce - příklady
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Pojem funkce Lineární funkce Kvadratické funkce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Cyklista projížděl při závodě trať dlouhou 210 km rychlostí 35 km za hodinu. Napište rovnici funkce vyjadřující závislost vzdálenosti s od cíle na čase.
Základy infinitezimálního počtu
Rozcvička Urči typ funkce:.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
určení vrcholu paraboly sestrojení grafu
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 11 Kvadratická funkce 3.
Funkce.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním funkcí. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují funkce. Speciální vzdělávací.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A13 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníŘíjen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kvadratická funkce Lukáš Zlámal.
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín PARABOLA.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Průsečík grafu s osou x a y
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
 y= ax 2 + bx + c  a,b,c jsou koeficienty kvadratické funkce  a  0  ax 2 kvadratický člen  bx lineární člen  c absolutní člen - číslo.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Návod Pro ovládání prezentace používejte pouze označena tlačítka. Jinak opakování ztrácí evaluační smysl. Otázky jsou označeny otazníkem. Při odpovědi.
Lineární funkce Mo no tón nost. Rozhodujeme o monotónnosti funkce, to znamená, zda je lineární funkce rostoucí, klesající nebo konstantní… 1)z hodnot.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
 y = ax + b a, b … koeficienty – reálná čísla a nesmí být rovno 0 byla by to konstantní funkce  Grafem každé lineární funkce je přímka.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
RISKUJ Lineární rovnice Určete rovnici přímé úměrnosti, jestliže její graf prochází bodem D[1/2; 3] Ř ešení: y = ax 3 = ½.a /.2 6 = a a.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Funkce Lineární funkce
Osová souměrnost.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
 př. 2 Jsou dány vektory u=(4;-1;2), v=(0;5;6), w=(s;t;5). Určete souřadnice s, t vektoru w, jestliže víte, že vektor w je kolmý k vektoru u i k vektoru.
S omezeným definičním oborem
Soustava lineárních rovnic
Obecná rovnice přímky v rovině
Průběh funkce 2. M.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí: Funkce - lineární Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FUNKCE TANGENS A KOTANGENS. Definice funkcí tangens a kotangens Funkce tangens a kotangens 2 Funkcí tangens nazýváme funkci, která je dána rovnicí Funkcí.
Vrchol paraboly.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Vzájemná poloha paraboly a přímky
Rozcvička Urči typ funkce:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Funkce Lineární funkce
Vzájemná poloha paraboly a přímky
Matematika Parabola.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen:
Funkce Lineární funkce
VY_12_INOVACE_Pel_III_10 Funkce – průsečíky s osami
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
Matematika Funkce - opakování
Lineární funkce a její vlastnosti
Příklady s lineární funkcí
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Lineární funkce 3 desetiminutovka
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími) objeví správné řešení.

V téže soustavě souřadnic nakreslete grafy funkcí f: y = 2x2 g: y = 2x2 – 3

V téže soustavě souřadnic nakreslete grafy funkcí f: y = x2 + 1,5 g: y = – x2 + 1,5 Graf funkce g můžeme získat překlopením grafu funkce f kolem přímky p.

Určete souřadnice vrcholu paraboly, která je grafem funkce: f: y = x2 – 1 Vrchol paraboly leží na ose souměrnosti, v tomto příkladu osa y .

Určete intervaly, ve kterých je daná funkce rostoucí a ve kterých klesající: f: y = -2x2

Určete intervaly, ve kterých je daná funkce rostoucí a ve kterých klesající: f: y = x2 – 4

Určete průsečíky grafu funkce h: y = x2 – 16 s osou x Určete průsečíky grafu funkce h: y = x2 – 16 s osou x. Body, které leží na ose x mají souřadnici y rovnu nule. [x; 0] Proto dosadíme do rovnice funkce h za y nulu a řešíme rovnici. 0 = x2 – 16 x2 = 16 x1 = -4; x2 = 4 Průsečíky s osou x potom mají souřadnice [-4; 0] a [4; 0]. Výsledek si můžeme ověřit na grafu.

Určete čísla a a c, víte-li, že graf funkce f: y = ax2 + c prochází body A[1; 5] a B[-3; 13]. Jestliže graf funkce f prochází těmito, musí souřadnice těchto bodů vyhovovat rovnici funkce f. y = ax2 + c A[1; 5] : 5 = a . 12 + c B[-3; 13] : 13 = a . (-3)2 + c [x; y] 5 = a + c [x; y] 13 = 9a + c Budeme řešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých 5 = a + c 13 = 9a + c a = 1; c = 4 Dosadíme do rovnice funkce f za a a c : f: y = 1x2 + 4

Určete čísla a a c, víte-li, že graf funkce f: y = ax2 + c prochází body A[2; -3] a B[-1; 3]. Jestliže graf funkce f prochází těmito, musí souřadnice těchto bodů vyhovovat rovnici funkce f. y = ax2 + c A[2; -3] : -3 = a . 22 + c B[-1; 3] : 3 = a . (-1)2 + c [x; y] -3 = 4a + c [x; y] 3 = 1a + c Budeme řešit soustavu dvou rovnic o dvou neznámých -3 = 4a + c 3 = 1a + c a = -2; c = 5 Dosadíme do rovnice funkce f za a a c : f: y = -2x2 + 5

Na obrázku je zobrazena parabola, která je grafem funkce f: x2 – 2x – 8. Z obrázku vyčtěte: a) souřadnice vrcholu b) souřadnice průsečíků paraboly s osou x c) souřadnice průsečíků paraboly s osou y

Nakreslete graf funkce g: y = -x2 + 5 Nakreslete graf funkce g: y = -x2 + 5. Určete pro které hodnoty x platí: a) g(x) = 0 b) g(x) > 0 c) g(x) < 0 g(x) = 0 je průsečík s osou x tj. y = 0 0 = -x2 + 5 x1 = -√5 (-2,24) x2 = √5 (2,24) (-√5; √5)