Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Mgr. Jana Reisingerová ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem září 2011
Památky Unesco Česká republika.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
UHERSKÝ BROD.
Česká kultura v 16. století renesance
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Plzeň – naše krajské město
SVITAVY.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Významné budovy v Žatci
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Opava.
TÝDEN PROGRAMU COMENIUS COMENIUS WEEK PREZENTACI ZPRACOVALI ŽÁCI ZE ZŠ DR.EDVARDA BENEŠE Z ČAKOVIC JAN RICHTER A MARTINA HERVERTOVÁ.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Český Brod.
Olomouc.
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
NÁZEV ŠKOLY: GYMNÁZIUM JOSEFA JUNGMANNA, LITOMĚŘICE, Svojsíkova 1, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3A_02_Celetná.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
Průmyslová revoluce Kladno Gymnázium Kladno. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc20 Označení materiáludkc20_prum_rev_kladno_gymnazium.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
ČESKÉ BUDĚJOVICE A3V Obor Historie a místopis dne
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Metodický list / anotace:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – Langrova vila
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Město a příměstské oblasti
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
HOSTINNÉ - HISTORIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Královské město Rakovník
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Architektonické slohy města Veselí nad Moravou ÚKOL Č. 23
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Milena Trojanová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ ČJS.4.Tro. 16_ Kladno Datum: 4. 2. 2014 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Kladno Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentace patří k tématu „Místo, kde žijeme“, jde o město Kladno   Klíčová slova: Kladno, stavební slohy, vznik města, naše bydliště.

Kladno v historii vlastnili například Kladenští z Kladna a Žďárští ze Žďáru, spadalo také pod Břevnovský klášter. Kladenský zámek

Váňův kámen je dnes umístěn v parku u kladenského gymnázia. Kladno bylo dlouho nepříliš významnou obcí. Zásadním mezníkem v rozvoji města měl objev uhlí. V polovině 19. století našel rozsáhlé ložisko uhlí inženýr Jan Váňa. Ve městě a jeho okolí začaly vznikat šachty a stěhovali se sem lidé za prací. Díky těžbě uhlí mohly v Kladně vzniknout hutě. Váňův kámen původně označoval místo, kde došlo k objevu uhlí. Po té se kámen několikrát stěhoval. Dnes je umístěn v parku u kladenského gymnázia. Váňův kámen Váňův kámen je dnes umístěn v parku u kladenského gymnázia.

Huť Poldi, pojmenovaná podle manželky ředitele Huť Poldi, pojmenovaná podle manželky ředitele. Výrobky kladenské Poldiny huti šířily dobré jméno naší země po celém světě. Po revoluci v roce 1989 huť několikrát měnila majitele, dnes vyrábí firma POLDI Hütte speciální druhy oceli, v jedné z hal je muzeum. Poldi Kladno

Poldina huť

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Náměstí Starosty Pavla.

Náměstí Starosty Pavla Mariánský sloup Náměstí Starosty Pavla

Radnice na Náměstí Starosty Pavla Radnice je postavena v novorenesančním slohu podle návrhu architekta Jana Vejrycha. Autorem výzdoby na průčelí je malíř Adolf Liebscher. Radnice na Náměstí Starosty Pavla

Barokní Kaple sv. Floriána Kaple byla postavena podle návrhu jednoho z nejvýznamnějších barokních stavitelů - Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Barokní Kaple sv. Floriána

Novorenesanční lékárna Štít domu nese typická renesanční sgrafita. Dnes je v domě knihkupectví. Detail výzdoby podle návrhu Mikoláše Alše.

Novorenesanční štírt parfumerie Janout Původně tiskárna Josefa Šolce byla v roce 1916 novým majitelem Františkem Janoutem přestavěna a byl zde zřízen specializovaný obchod s parfumerií. Sgrafitovou výzdobu v prvním patře s iniciálami majitele FJ navrhl profesor kreslení na kladenské reálce Stanislav Kulhánek. Novorenesanční štírt parfumerie Janout

Moderní budova s prvky kubismu byla postavena původně pro Městskou spořitelnu v letech 1912 – 1913 podle plánů architektů Josefa Maříka a Jaroslava Rösslera. Budova Komerční banky

Státní okresní archív Kladno Současná secesní podoba budovy pochází z roku 1910. Státní okresní archív Kladno

Novorenesanční stavba z roku 1884 postavena pražským stavitelem E Novorenesanční stavba z roku 1884 postavena pražským stavitelem E. Brandtem na místě původního židovského domu. Západní průčelí je zdobeno černými mramorovými deskami se zlatými nápisy Starozákonného Desatera. V interiéru najdeme kopii Bílkova Ukřižovaného, jehož originál je ve svatovítské katedrále v Praze. Dnes je sídlem Husova sboru církve československé husitské. Husův sbor

Městské divadlo v Kladně Secesní budova divadla byla postavena v letech 1910 – 1912 stavitelem Emilem Hrabětem. Městské divadlo v Kladně

Středočeská vědecká knihovna Kladno Krásná secesní budova knihovny (původně budova pro úřady samosprávy okresu) byla postavena v letech 1909 – 1910 podle návrhu architektů Josefa Maříka a Karla Šidlíka. Středočeská vědecká knihovna Kladno

Unikátní secesní budova bývalé reálky, postavené v létech 1904 – 1905 podle projektu architekta Aloise Dryáka. Výzdobu fasády navrhl Alois Bouda. Gymnázium E. Beneše

od Marie Uchytilové. Socha Lidická matka Pamětní deska na budově gymnázia připomíná utrpení lidických žen a dětí. Lidická tragédie Na upomínku utrpení žen a dětí z Lidic, internovaných 10. června v tělocvičně kladenského reálného gymnázia. V tento den nacisté zastřelili 173 lidických mužů a zahájili proces likvidace jejich rodné obce. Večer 12. června za srdceryvných okolností ženy oddělili od dětí a odvezli z Kladna. Místem dalšího strádání se pro 196 žen stal koncentrační tábor Ravensbrück. 82 dětí bylo nacisty zavražděno plynem v polském Chelmnu, dalších 6 na jiných místech. Konce války se dožilo 143 žen a 17 dětí. Běsnění okupační moci tak nepřežilo celkem 340 nevinných obyvatel Lidic. Socha „Lidická matka“ akademické sochařky Marie Uchytilové, instalovaná na tomto místě roku 2000, připomíná tuto tragédii. Na památku tragédie Lidic Statutární město Kladno prosinec 2009.

Dům postavil v roce 1911 podle vlastního návrhu stavitel Jaroslav Rössler. Stavba provedená v duchu stavitelova učitele Jana Kotěry kombinací režného cihlového zdiva a šedé omítky v sobě citlivě spojovala obytné prostory s provozními místnostmi tiskárny. Šnajdrova tiskárna

Text upraven podle Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kladno Zdroj: Text upraven podle Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kladno Vlastní fotografie autorky. http://www.rajce.net/a7880859 http://www.mestokladno.cz/vyznamne-budovy-oznacene-deskami /d-1412705/p1=2100009305 http://www.turistik.cz/cz/kraje /stredocesky-kraj/okres-kladno/kladno-okres-kladno/snajdrova-tiskarna/