Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Architektura novověku Téma Architektura novověku (do konce 19. Století) Tematická oblast architektura 19. stol. III. Název architektura 19. stol. III. AutorIng. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročníkzáří 2013, stavebnictví, 3. ročník anotacearchitektura 19. stol., Přínos/cílové kompetenceseznámit žáky s architekturou 19. století – empír, VY_32_INOVACE_38_11

2  CÍLE KAPITOLY  osvěžíte si stručnou historii novorenesance

3  RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY  Novorenesance (neorenesance) je historizující umělecký sloh 2. pol. 19. století, který vychází z renesance. Česká novorenesance je spojena s národním uvědoměním, často se tak tento sloh uplatňoval při stavbě velkých veřejných staveb (divadla, muzea, národní domy, sokolovny, banky, nádraží, školy apod.).

4  RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY  Koncem 19. století se začínají na novorenesančních stavbách objevovat secesní prvky. Rovněž je časté, že novorenesanční budova má secesní interiéry.

5  ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU  na tuto kapitolu si rezervujte jednu vyučovací hodinu  KLÍČOVÁ SLOVA  novorenesance

6 NOVORENESANCE

7 Novorenesance (neorenesance) je historizující umělecký sloh vycházející z renesance a spojený s národním uvědoměním. Byla uplatňována na velkých veřejných stavbách (divadla, muzea, národní domy, sokolovny, banky, nádraží, školy apod.). Později se na jejich fasádách i v interiérech začínaly objevovat secesní prvky.

8 Architektura: V novorenesančním slohu byla postavena řada nejvýznamnějších staveb v Praze i v dalších městech. Patří k nim např. Národní muzeum, Národní divadlo, Rudolfinum, Muzeum hlavního města Prahy, Národní dům na Vinohradech, Kostel sv. Václava na Smíchově, Vinohradská vodárenská věž, Gröbeho vila, Západočeské muzeum v Plzni, Měšťanská beseda v Plzni,

9 Mlýnská kolonáda Karlovy Vary, Hotel Nové Lázně v Mariánských Lázních, Katedrála Božského Spasitele v Ostravě, Liberecká radnice, Bílská radnice. K nejvýznačnějším architektům patřili Antonín Barvitius, Josef Schulz, Ignác Ullmann, Antonín Wiehl a Josef Zítek.

10 Liberecká radnice je novorenesanční budova na libereckém náměstí Dr. E. Beneše. Je sídlem magistrátu, dominantou a jedním ze symbolů města.

11 DANUBIUS HEALTH SPA RESORT CLASSIC COLLECTION NOVÉ & CENTRÁLNÍ LÁZNĚ A KONFERENČNÍ CENTRUM CASINO

12

13

14 Bílská radnice se nachází na Radničním náměstí v Bílsku-Bělé. Jedná se o novorenesanční stavbu postavenou místním architektem Emanuelem Rostem mladším v letech 1895–1897, která patří mezi nejdůležitější kulturní památky města.Bílsku-Bělé novorenesanční18951897

15

16

17

18

19 Justiční akademie v Kroměříži vznikla na základě zákona o soudech a soudcích jako instituce resortu spravedlnosti pro vzdělávání soudců a státních zástupců a dalších zaměstnanců resortu justice. Justiční akademie je členem Evropské justiční vzdělávací sítě v rámci Evropské unie a vzdělávací sítě justice v rámci Rady Evropy.

20 Architekti novorenesančního slohu Antonín Barvitius Josef Schulz Ignác Ullmann Antonín Wiehl Josef Zítek Jan Vejrych

21 Antonín Viktor Barvitius (14. července 1823 Praha – 20. července 1901 Praha) byl český architekt a návrhář užitého umění, představitel zralého historismu, zejména novorenesance. Jeho mladším bratrem byl malíř Viktor Barvitius.14. července1823Praha 20. července1901architektužitého umění historismunovorenesanceViktor Barvitius

22

23 Josef Schulz (11. dubna 1840 Praha - 15. července 1917 Praha) byl významný český architekt, pedagog, designér a restaurátor.

24

25

26

27

28

29

30

31

32 SAMOSTATNÝ ÚKOL vyjmenujte a stručně popište nejvýznamnější novorenesanční stavby mimo Prahu včetně jejich autorů

33 SHRNUTÍ KAPITOLY osvěžili jste si stručnou historii stavitelství 19. století seznámili jste se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami. seznámili jste se s charakteristickými znaky stavitelství 19.století !

34  KRESBY A FOTOGRAFIE:  fotografie z volně přístupných zdrojů internetu  http://en.wikipedie.org,  http://fr.wikipedie.org,  http://de.wikipedie.org,  http://chestofbook.com,  http://romanes.com,  http://architektur.relig.free.fr,  http://www.czecot.com/cz/turisticky-objekt/4782_nove- hrady-u-skutce-zamek-nove-hrady

35  KRESBY A FOTOGRAFIE:  www.pbase.com,  www.eupedia.com,  www.tesoridiroma.net,  www.digifotomag.cz,  www.romeartlover.it,  www.hrady.cz


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google