Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM (GIS) V ZEMĚDĚLSKÉ PRAXI
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Elektronický archiv územně plánovacích dokumentů obcí - územní plány obcí Karlovarského kraje.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Marta Toušková Útvar rozvoje hl. m. Prahy Setkání geodetů 2013 Ukončení projektu Digitální mapa Prahy a zadání Digitální mapy veřejné správy hl. m. Prahy.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
, Brno Připravila: Hana Habrová
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Digitální mapa Prahy.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Ortofotomapa Jihočeského kraje Krajský rok informatiky Zlín 6. – 7. října 2005.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo životního prostředí České republiky Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky Krajina v mapovém vyjádření Mgr. Peter Mackovčin
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Hodnocení kvality vzdělávání v Libereckém kraji Informace o průběhu projektu Ing. Petr Rychlovský.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Inventarizace předindustriální krajiny Moravy a zajištění informovanosti veřejnosti o její existenci jako kulturním dědictví.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ve středověku a raném novověku
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Geografické informační systémy
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Velehrad - Centrum kulturního dialogu západní a východní Evropy
Krajský úřad Karlovarského kraje
Transkript prezentace:

Metodika inventarizace segmentů předindustriální krajiny Moravy

Řešitelský tým Jméno BATELKOVÁ Kateřina KIRCHNER Karel KOLEJKA Jaromír KREJČI Tomáš ONDRÁČEK Stanislav NOVÁKOVÁ Eva ZAPLETALOVÁ Jana BUČEK Antonín LIPSKÝ Zdeněk MACKOVČIN Peter Řešitelský tým

Základní údaje o projektu Východisko projektu: Předindustriální krajina Česka je datována do období před hlavní vlnou průmyslové revoluce, tedy před rok 1850. Nese znaky poměrně nepřerušeného socioekonomického a kulturního vývoje od pobělohorské doby s ohledem na místní přírodní poměry. Její přeživší relikty nejsou v ČR vyjma vyhlášených a připravovaných krajinných památkových zón evidovány. Početnější areály menších rozměrů s charakteristickou prostorovou strukturou plužin, cest, zástavby, rybníků a lesních celků podchyceny nebyly.

Základní údaje o projektu Cíle projektu: 1. Bude provedena inventarizace areálů předindustriální krajiny v rámci historických hranic Moravy na bázi srovnávání historických mapových dokumentů s nejnovějšími kartografickými produkty; 2. Zjištěné areály budou klasifikovány a evidovány ve třech velikostních kategoriích a každý z nich ve třech kvalitativních kategoriích podle vzoru registrů úspěšných regionů západní Evropy;

Základní údaje o projektu 3. Sestavená textová, obrazová (mapy, snímky) a tabelární dokumentace každé evidované jednotky zahrne navržená opatření pro další péči a management takových areálů; 4. Dokumentace bude se souhlasem MK ČR zpřístupněna dotčeným obcím a veřejnosti v elektronické podobě;

Základní údaje o projektu 5. Bude sestavena putovní, regionálně adaptabilní muzejní expozice na téma "Dávná krajina v současné Moravě na xx-icku"; 6. Metodické a regionální poznatky budou didakticky transformovány do elektronického učebního, resp. vzdělávacího materiálu pro školy a veřejnost.

Metody řešení úkolů projektu IDENTIFIKACE A MAPOVÁNÍ segmentů předindustriální krajiny vychází ze srovnávání druhotné struktury krajiny (land use) na starých mapách II. vojenského mapování – Františkova z let 1836-1852 s aktuální územní dokumentací Moravy na barevné letecké ortofotomapě. Procedura je založena na vizuálním a kontextuálním srovnávání tehdejší a současné druhotné krajinné struktury on-screen, neboť obojí srovnávané materiály jsou k dispozici v elektronické georeferencované, vzájemně slícované podobě.

Geodatabáze všech k.ú. Moravy

Rozdělení k.ú. Moravy do regionů

Pracovní regiony Moravy

Vybráno k.ú. z atributové tabulky geodatabáze GIS

Výběr a vizualizace k. ú. v GIS

Vyhledání k. ú. na www.mapy.cz

Vizualizace hranic k. ú. na webu

Vizualizace hranic k. ú. nad recentním barevným ortofotem

Vizualizace hranic k. ú. nad mapou II. vojenského mapování

Vyhledání podobné struktury pozemků v obou podkladech

Podobná struktura v obou podkladech

Ohraničení území s podobnou strukturou v obou podkladech za pomoci MS Office „Malování“

Okódování zjištěného segmentu Senorady1

Odeslání zjištěného segmentu do geodatabáze projektu Překreslení do datové vrstvy nad mapou k. ú. Moravy nad georeferencovaným ortofotem CENIA

Evidence zjištěných segmentů předindustriální krajiny Moravy V nové datové vrstvě s připojenou atributovou tabulkou Položky atributové tabulky: Název k. ú. Kód segmentu Velikost segmentu Typ podle land use Typ podle kvality Typ podle velikosti

Metody řešení úkolů projektu KVANTITATIVNÍ KLASIFIKACE výsledků mapování nejprve znamená rozdělení zjištěných areálů s analogickou krajinnou strukturou na starých mapách a v současné ortofotomapě do tří velikostních kategorií: areál předindustriální krajiny (5-10 ha); okrsek předindustriální krajiny (do 1 km2) a místní předindustriální krajina (nad 1 km2)

Metody řešení úkolů projektu KVALITATIVNÍ KLASIFIKACE do tří kvalitativních tříd: výjimečně zachovalý, dobře zachovalý, uspokojivě zachovalý, přičemž zdůvodnění klasifikace bude obsažené v textu katalogu u každého identifikovaného případu. Podle charakteru identifikovaného případu bude navrženo standardizované opatření, specifikované s přihlédnutím k individuálním parametrům výjimečných lokalit.

Metody řešení úkolů projektu FUNKČNÍ KLASIFIKACE podle skutečnosti, např.: Drobná držba s vinohrady a sady, Drobná držba s ornou půdou a loukami, Drobná držba s keřovými mezemi a loukami, přičemž zdůvodnění klasifikace bude obsažené v textu katalogu u každého identifikovaného případu. Podle charakteru identifikovaného případu bude navrženo standardizované opatření, specifikované s přihlédnutím k individuálním parametrům výjimečných lokalit.

Metody řešení úkolů projektu MAPOVÁ DOKUMENTACE bude vytvářena v GIS v rozlišení odpovídajícím velikostem zjištěných lokalit, přehledné mapy budou reflektovat pracovní regiony projektu (rozdělení území Moravy pro zpracování jednotlivými řešiteli). TEXTOVÁ DOKUMENTACE bude vytvářena ve Wordu, každý identifikovaný segment bude mít název podle regionu a kódování (např. Horácko_Senorady1), z textových zápisů bude sestavován katalog závěrečného výstupu projektu, forma: tabulka a text

Metody řešení úkolů projektu VÝSLEDNÝ KATALOG předindustriálních krajin Moravy bude zpracován do knižní podoby s bohatou mapovou a obrazovou dokumentací a jako veřejně dostupná geodatabáze. Pro reprezentativní případy předindustriální krajiny bude sestavena EXPOZIČNÍ VERZE výstupů pro připravovanou putovní výstavu s postupným umísťováním v jednotlivých regionech Moravy v tamních muzejních objektech a s posíleným vzdělávacím doprovodem pro školy všech stupňů.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Mapy: Předindustriální krajina Horácka, Malé Hané a Drahanska, Hřebečska a Zábřežska, Brněnska, Dyjsko-svrateckého úvalu a Mikulovska, Hané, Valašska, Lašska a Kravařska, Jeseníků a Slovácka – typologie segmentů 2020 Představuje kartografickou prezentaci identifikovaných a klasifikovaných segmentů podle pracovních regionů projektu.

Rozdělení území Moravy mezi zpracovatele Zbylé regiony budou přerozděleny dodatečně

Při pochybnostech lze využít nejpodrobnější zdroj informace

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Metodika: Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny– typologie segmentů 2017 Standardizovaný postup identifikace segmentů předindustriální krajiny na bázi on-screen srovnávání starých map a recentního barevného ortofota.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Odborná kniha: Předindustriální krajina Moravy 2020 Kniha seznámí čtenáře s metodickým úvodem ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny a představí katalogizovaný přehled zjištěných skutečných segmentů předindustriální krajiny Moravy s příslušnou mapovou dokumentaci strukturovanou podle jednotlivých regionů Moravy a návrhy opatření.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Geodatabáze: Předindustriální krajina Moravy 2019 Veřejně přístupná geodatabáze prezentující v elektronické podobě katalogovou a mapovou část výsledků projektu. Uživatelé: orgány památkové péče, plánovací instituce, státní správa a samospráva, vlastníci pozemků, individuální zájemci a návštěvníci z řad laické veřejnosti, školy a další vzdělávací instituce, místní zájmové organizace, orgány krizového řízení.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Konferenční příspěvek: Mapování a klasifikace segmentů předindustriální krajiny Moravy 2018 Konferenční příspěvek na kongresu České geografické společnosti Uživatelé: Česká a mezinárodní geografická komunita, orgány památkové péče, plánovací instituce, státní správa a samospráva, vzdělávací instituce.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Katalog výstavy: Předindustriální krajina Moravy 2020 Katalog seznámí návštěvníka výstavy a čtenáře s metodickým úvodem ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny a katalogizovaným přehledem typických případů zjištěných segmentů předindustriální krajiny na území regionů Moravy, s příslušnou mapovou dokumentaci strukturovanou podle jednotlivých regionů Moravy a standardizovanými i exemplárními návrhy opatření.

Harmonogram výstupů projektu Druh výstupu a termín: Článek: Pre-industrial landscape of Moravia – computer assissted inventory of territorial cultural heritage 2019 Příspěvek do renomovaného periodika představí metodikum ke zjišťování segmentů předindustriální krajiny, postup jejich klasifikace a hodnocení pro potřeby budoucí péče Uživatelé: Široká mezinárodní odborná veřejnost z oblasti péče o kulturní dědictví, krajinné plánování, aplikace moderních výzkumných metod a technologií.

Úkoly pro rok 2016 1. etapa: Připravení standardizovaného postupu identifikace segmentů předindustriální krajiny platného pro všechny řešené regiony Moravy. Odpovědný vedoucí Kolejka, spoluodp. Kirchner. Cíl: Standardizovaný postup Hneleg s ověřením během následujících etap projektu. Výstup: Textová dokumentace s ukázkovými grafickými přílohami. Termín: 2016-06-30

Etapa 2: Rozdělení území Moravy do zpracovatelských regionů Etapa 2: Rozdělení území Moravy do zpracovatelských regionů. Cíl: Vytvořit pro území Moravy přehlednou mapu s přesným odlišením regionů zpracovávaných a jednotlivými autory. Odpovědný vedoucí Kirchner, spoluodp. Nováková. Cíl: Součást výstupu Nmap Výstup: Mapová dokumentace s textovým výkladem. Termín: 2016-08-31

Etapa 3: Identifikace segmentů předindustriální krajiny ve sledovaných regionech Moravy. Cíl: Realizace klíčové části projektu – provedení on-screen inventarizace s nastavením rozsahu geodatabáze, zahájení terénní verifikace výsledků. Odpovědná vedoucí Zapletalová, spoluodp. Ondráček. Cíl: Sestavena vstupní datová část pro výstupy A a B. Výstup: Iniciální verze geodatabáze (CD a internet) pro A, textový seznam zjištěných lokalit pro B. Ověřený standardizovaný postup Hneleg. Termín: zahájení 2016-09-01, ukončení 2017-12-15

Děkuji za pozornost Otázky?