vlastnosti a využití dřeva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanovení objemu stojících stromů
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Stromy.
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Autor výukového materiálu:
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
STRUKTURA A VLASTNOSTI DŘEVA
Vliv makroskopické stavby dřeva na hustotu dřeva.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
Dřeviny – listnaté stromy
Co jste na předchozích obrázcích viděli? KRAJINU LES STROMY.
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
PŘÍRODOVĚDA.
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Mechanické vlastnosti dřeva
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Stanovení hustoty a velikostní struktury populace stromů v lužním lese
Ing. Irena Lysoňková FVTM UJEP
AZ KVÍZ Les Hra Návod Zdroje obrázků.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Pohybová energie - úlohy Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,Smetanova 123C AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_115_Jehličnany TEMA: Živá.
Projekt Zelené profese. Obnova lesa rešerše Návštěva lesa m n.m. Toho musím mít.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
HUSTOTA LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_1_Hustota látky Téma: Fyzika 6. ročník.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceFyzikální.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pila „KATR“. Řez kmenem stromu Dřívější pily – skanzen Veselý kopec.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PRVOUKA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Nekovové technické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY _52_INOVACE_A_08_Hustota látky
VY_32_INOVACE_04_Rozmanitost přírody-lesy v ČR
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
TÉMA: Listnaté stromy (bez ovocných)
Transkript prezentace:

vlastnosti a využití dřeva Květen 2017 vlastnosti a využití dřeva Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570

Vlastnosti dřeva Vzhled a barva dřeva Akustické vlastnosti dřeva Tvrdost a hustota dřeva Vodivost dřeva Výhřevnost dřeva

Vzhled a barva dřeva Poznáte podle kůry či dřeva druh stromu? Poznáte po hmatu podle kůry druh stromů? Vytvořte frotáž letokruhů a hledejte jeho předlohu. Najděte v přírodě podle frotáže kůry vybrané stromy.

Nápověda: bříza, dub, borovice, lípa Poznávačka stromů podle dřeva dub lípa bříza borovice Nápověda: bříza, dub, borovice, lípa

Akustické vlastnosti dřeva Hudební nástroje v přírodě Vyzkoušejte, jak zní jednotlivé druhy dřeva porovnejte zvuk suchého a čerstvého dřeva na jaké další části stromu můžeme hrát vytvořte si dřevěný xylofon na školní zahradě http://www.zsprahapetrovice.cz/images/akce/2011-do-lesa-s-lesnikem-1.jpg http://www.velkomeziricsko.cz/vsehochut/829-zavesny-xylofon-zdobi-skolni-zahradu

Tvrdost a hustota dřeva Tvrdost dřeva je jedna z mechanických vlastností, která příslušný druh dřeva předurčuje ke konkrétnímu využití. Měkké dřevo – snadnější opracování – většina našich jehličnanů, některé listnáče (lípa, topol, vrba) Tvrdé dřevo – pevnější, ne vždy ale trvanlivější – habr, akát, dub, buk. „Tvrdost dřeva není důležitá pro topení, ale pro podlaháře.“ (viz www.bspholding.cz)

Tvrdost a hustota dřeva Co má vliv na tvrdost dřeva? Rychlost růstu (hustota letokruhů) Stanoviště (sucho, vlhko, živiny, klimatické podmínky, zapojení v porostu) To, ze které části stromu dřevo pochází (kmen, větve, kořeny, suky, hladké dřevo)

Tvrdost a hustota dřeva Určení tvrdosti dřeva - odpovídá síle (či tlaku), jaký je třeba vyvinout k průniku cizího tělesa do dřeva. Používá se několik systémů měření. Brinell (stupnice HB) – měří velikost plochy otisku v mm2 po vtlačení ocelové kuličky o f 10 mm. Pro měkké dřevo se používá tlak 100 N, pro polotvrdé 500 N a pro tvrdé 1000 N. Janka (stupnice HJ) – měří sílu potřebnou k zatlačení kuličky o f 11,3 mm do poloviny její výšky, udává se v kg/cm2.

Tvrdost a hustota dřeva Náměty na pokusy a bádání Vytvořte škálu tvrdosti dřeva – různé vzorky, vrypy vzájemné i vrypy jinými předměty Souvisí hustota dřeva s jeho hmotností? – vážení vzorků o stejné velikosti z různých druhů dřevin Plave každé dřevo stejně dobře nebo se hloubka ponoru liší? Dá se z těchto pozorování určit hustota dřeva?

Vodivost dřeva - BOV Badatelská otázka: Může dřevo vést elektrický proud? Pokud ano, za jakých podmínek? Hypotézy: H1: Čerstvé dřevo je vodivé a suché dřevo je izolant. H2: Dřevo je vždy izolant. Ověření – pokusem: Pomůcky: vzorky suchého a mokrého dřeva různých druhů stromů, multimetr Postup: Změříme elektrický odpor u jednotlivých vzorků dřev a výsledky zaznamenáme a porovnáme.

Vodivost dřeva - BOV Výsledky: Mokré dřevo mělo odpor velký, ale měřitelný, u suchého byl téměř nekonečný. Závěr Čím je ve dřevě menší množství vody, tím má větší odpor. Praktické uplatnění: při měření vlhkosti dřeva odporovými vlhkoměry.

Výhřevnost dřeva Ohřeje se více vody spálením 1 kg bukového nebo 1 kg smrkového dřeva? Smrk – tvrdost 450 lbf, objemová hmotnost suchého dřeva 400 kg/m3 Buk – tvrdost 1300 lbf objemová hmotnost suchého dřeva 800 kg/m3 Odhadněte a ověřte pokusem. Výhřevnost suchého dřeva je 14-15 MJ/kg téměř shodně pro měkké i pro tvrdé dřevo – tzn. 1 kg kteréhokoli dřeva ohřeje vodu stejně. Jen objem bukového dřeva bude menší než objem smrkového.

Informační zdroje http://www.stanikpur.rps.cz/V.%20Maulis%20-%20BP.pdf https://cs.wikipedia.org/wiki/Tvrdost_d%C5%99eva http://homel.vsb.cz/~khe0007/Predmety/Stavebni%20hmoty/Prednaska_drevo.pdf http://www.bspholding.cz

CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST donátor Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570