Kybernetická obrana české republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Advertisements

ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ochrana kritické infrastruktury
ZÁKON O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI účel zákona současný legislativní stav působnost orgánů veřejné správy základní pojmy prováděcí předpisy.
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Kybernetická bezpečnost v ČR
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Vzdělávání k problematice boje s korupcí.
1 National Security Authority. 2 Příprava nové legislativy a systému kybernetické bezpečnosti v ČR.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Realizace Národní strategie informační bezpečnosti ČR Mgr. Marie Svobodová Ministerstvo informatiky ČR Hradec Králové, ISSS 2006.
1 Informace k revizi Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v roce 2008.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Boj proti korupci v rezortu MO – historie a současnost.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
1 Vyhodnocení splnění hlavních úkolů Armádou České republiky v roce 2007 Generální štáb Armády České republiky.
TK ministra obrany Pomoc AČR při povodních Jihočeský kraj 24 osob Jihočeský kraj 24 osob Moravskoslezský kraj 197 osob Moravskoslezský kraj 197.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Kyberterorismus – Hrozby a obrana
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Kybernetická bezpečnost ve veřejné zprávě Bohdan Lajčuk Chomutov
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
CZ.NIC a jeho aktivity na poli počítačové bezpečnosti Konference Internet&komunikace 2015 Martin Peterka
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
MINISTERSTVO OBRANY ČR. Sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací  Praha,
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY CENTRALIZOVANÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Ing. Jiří KLÍCHA, Odbor správy majetku a akviziční politiky SSM MO   973.
Vodohospodářské aktuality
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Kybernetická obrana.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Výbory a pracovní skupiny
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
KONCEPTUÁLNÍ A TEORETICKÉ ASPEKTY KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
HISTORIE OCHRANY OBYVATELSTVA
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Zapojení odborníka z Univerzity v St
Bezpečnostní systém ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Kybernetická obrana české republiky Ministerstvo obrany ČR Kybernetická obrana české republiky PRAHA 16. ledna 2017

kybernetické útoky

kybernetické útoky Cíle kybernetických útoků Zdroje kybernetických útoků

Motivace kybernetických útoků

Rozložení kybernetických útoků

Odhad ztrát při některých kybernetických útocích

Kybernetická bezpečnost čr NBÚ gestor problematiky kybernetické bezpečnosti a zároveň národní autoritou za tuto oblast usnesení vlády č. 781 ze dne 19. října 2011 Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Bezpečnostní strategie ČR aktualizovaná v únoru 2015 jednou z hrozeb uvedeny kybernetické útoky Národní strategie kybernetické bezpečnosti ČR na období 2015 – 2020 usnesení vlády č. 105/2015 ze dne 16. února 2015 Akční plán k této strategii kybernetické bezpečnosti ČR usnesení vlády č. 382/2015 ze dne 25. května 2015 Dlouhodobý výhled pro obranu 2030 usnesení vlády č. 466/2015 ze dne 15. června.2015 Vláda České republiky přijala dne 19.10.2011 usnesení č. 781 o ustanovení NBÚ gestorem problematiky kybernetické bezpečnosti a zároveň národní autoritou pro tuto oblast.

Národní strategie kb Národní strategie kybernetické bezpečnosti ČR 2015 – 2020 Hlavní cíle: C. Ochrana národní KII a VIS Průběžně navyšovat technologické a organizační předpoklady k aktivnímu odvrácení (potlačení) kybernetických útoků Zvyšovat národní možnosti, schopnosti a kapacity v oblasti aktivní obrany a protiopatření proti kybernetickým útokům Po vzniku NKCB a aplikaci zákona o KB bylo nutné stanovit gestora pro oblast kybernetické obrany ČR. Tato role byla Vládou České republiky přidělena Ministerstvu obrany potažmo Vojenskému zpravodajství. V průběhu roku 2015 probíhalo velké množství jednání mezi NBÚ a VZ, kde se řešilo detailní rozdělení kompetencí a oblastí působení v kyberprostoru.

Kybernetická bezpečnost / obrana Zahrnuje především preventivní opatření a opatření reaktivního charakteru vůči napadeným subjektům v případě kybernetických bezpečnostních incidentů. Kybernetická obrana Využívá ofenzivních kapacit směrem ke zdroji útoku. Zahrnuje úzce specializované činnosti aktivní povahy, směřující k obraně státu před závažným napadením, které již nelze zvládat běžnými prostředky kybernetické bezpečnosti. Prostředky pro zajištění kybernetické obrany jsou tudíž nasazovány až v případech značné důležitosti, mohou mít i ofenzivní charakter, avšak použity mohou být pouze z defenzivních důvodů.

AKČNÍ PLÁN K STRATEGII KB Akční plán k Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR 2015 – 2020 Úkol C.9.01 V rámci Vojenského zpravodajství vytvořit Národní centrum kybernetických sil (NCKS), které bude schopné provádět široké spektrum operací v kyberprostoru a aktivity nutné pro zajištění kybernetické obrany ČR. NCKS bude schopné provádět vojenské operace v kyberprostoru, a to jak na podporu zahraničních operací AČR v rámci NATO nebo EU, tak i v případě hybridního konfliktu za účelem obrany ČR. V rámci plnění úkolu budování kybernetické obrany ČR bylo nutné definovat také kompetence v rámci resortu MO. V rámci resortu MO je gesce rozdělena tak, že BŘ MO bude odpovědný za kybernetickou bezpečnost v rámci resortu MO a ochranu vlastních sítí.

Národní centrum kybernetických sil Schopnost eliminace závažných kybernetických útoků mířených proti ČR a jejím zájmům. Provádění vojenských operace v kyberprostoru na podporu konvenčních vojenských sil. Navýšení možností a kapacit v oblasti obrany státu. V rámci plnění úkolu budování schopností kybernetické obrany ČR je velké úsilí věnováno také legislativní části. Bez těchto změn by VZ nebylo schopné v kyberprostoru legálně plnit úkoly spojené s kybernetickou obranou ČR.