Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REDOXNÍ DĚJ RZ
Advertisements

CZ.1.07/1.1.10/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Elektrodový potenciál
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9.ročníku, slouží k výkladu učiva Elektrochemie Období: září – prosinec 2011.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Termika – Fotovoltaika
Výživa a hygiena potravin
Vedení elektrického proudu v látkách
Galvanický článek 12. října 2013 VY_32_INOVACE_130302
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Elektromotor a jeho využití
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Elektrolýza.
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický proud v kapalinách
Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Elektroanalytické metody, elektrody
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Koroze.
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
3. Ako si môžeme vyčistiť kovovú lyžičku od hrdze
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
17 skupina.
ELEKTRICKÝ PROUD.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Interaktivní elektrický obvod
Beketovova řada napětí kovů
Roztoky Acidobazické děje
Elektrolýza chloridu sodného
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní chemické veličiny
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech (voda, ethanol). V elektrolytech proud přenášejí ionty. Ionty jsou proti elektronům větší, jejich pohyblivost je menší, vodivost je nižší než u kovů. Silné elektrolyty — obsahují pouze ionty (HCl, NaOH, NaCl). Slabé elektrolyty — obsahují jak ionty, tak nedisociované molekuly. (CH3COOH, Ca(OH)2, CH3COONa)

Vodivost elektrolytů • Vodiče prvního druhu - proud vedou elektrony (kovy, tuha) • Vodiče druhého druhu - proud vedou ionty Dochází k elektrochem. reakcím (elektrolýza). Mnohem méně vodivé než vodiče I. druhu. • Vodiče třetího druhu - ionizované plyny - ionty vznikají vlivem absorbované energie el. mag. záření

Pro vodivost v roztocích elektrolytů platí Ohmův zákon: „Elektrický proud v elektricky vodivém předmětu je přímo úměrný elektrickému napětí přiloženému na tento předmět, konstantou úměrnosti je vodivost“ I = G*U G = 1/R I = U/R Pak napětí na koncích vodiče: U = I*R , kde I je elektrický proud; G je elektrická vodivost, U je elektrické napětí a R je elektrický odpor.

ELEKTROLÝZA Ponoříme-li elektrody do roztoku elektrolytu a vložíme na ně napětí - probíhá elektrolýza - rozklad roztoku účinkem el. proudu. Působením stejnosměrného proudu z vnějšího zdroje se vyvolá průběh chemické reakce. katodická redukce + 2e- Cu 2+ + 2 e- = Cu anodická oxidace -2e- Cl - - 2e - = Cl2

Elektrolýza je děj, který se uskutečňuje při spotřebování elektrického proudu. Zařízení, sestávající ze dvou elektrod připojených na zdroj elektrického proudu a elektrolytu, nazýváme elektrolyzér. Při elektrolýze stejnosměrným proudem je zdroj proudu připojen kladným pólem na anodu a záporným pólem na katodu. Záporně nabité anionty se proto pohybují směrem k anodě (kladná), kladně nabité kationty se pohybují směrem ke katodě (záporná).

Využití elektrolýzy Výroba kovů Na a Li – elektrolýza tavenin NaCl, LiCl Výroba NaOH Příprava vodíku - elektrolýza vody Rafinace kovů Galvanické pokovení Elektrolytická pasivace kovů Galvanické leptání

Galvanické články (video) Princip: získáváme elektrický proud jako důsledek elektrochem. reakcí v galvanickém článku Prvním zdrojem elektrického proudu byl článek, který sestavil Volta (1800) - Voltův článek.

Měděná a zinková elektroda v roztoku zředěné kyseliny sírové. Při spojení obou elektrod vodičem mohlo docházet k průchodu el.proudu. Na zinkové elektrodě docházelo k anodickému tj. oxidačnímu ději Zn = Zn2+ + 2 e Zinek se rozpouští a přechází ve formě zinečnatých iontů do roztoku. Uvolněné elektrony mohou přecházet vnějším elektrickým obvodem na druhou Cu elektrodu, kde jsou spotřebovávány na katodický tj. redukční děj podle rovnice 2 H+ + 2 e = H2 Sumární reakce Zn + 2 H+ = Zn2+ + H2

Daniellův článek - stejné elektrody, ale každá je ponořena do roztoku své soli, obvykle síranu. Oba roztoky jsou odděleny porézní membránou, která umožňuje přenos iontů (proudu), ale brání promíchávání roztoků. Zinek se opět rozpouští podle rovnice Zn = Zn2+ + 2 e Uvolněné elektrony se spotřebovávají na měděné elektrodě na reakci Cu2+ + 2 e = Cu

Daniellův článek Katoda Redukce Cu2+ + 2e- = Cu Anoda Oxidace Zn= Zn2+ + 2e-

Galvanické články: Primární články - nevratné, jejich životnost trvá do vybití článku. Vybití článku je ukončeno buď rozpuštěním elektrody nebo vyčerpáním elektrolytu. Sekundární články - vratné a mají životnost teoreticky neomezenou. Při vybití (nebo při poklesu napětí) lze sekundární články opět nabít - olověný akumulátor. Palivové články - založené na elektrochemické oxidaci a redukci plynule přiváděných látek na elektrody. Př.: oxidace plynule přiváděného vodíku na jedné elektrodě, na druhé elektrodě je redukován plynule přiváděný kyslík.

Elektrochemická řada napětí kovů Méně ušlechtilé kovy: - vytěsňují z roztoku kationty ušlechtilejších kovů, - kovy s potenciálem nižším než 0 se rozpouštějí snáze v kyselinách za uvolnění vodíku

Elektrody Heterogenní elektrochemický systém, tvořený alespoň dvěma fázemi 1. fáze - vodič první třídy - kov 2. fáze - vodič druhé třídy - elektrolyt Rozdělení elektrod: a) Elektrody prvního druhu Kationtové -kovy ponořené do roztoku svých iontů Př.: měděná, vodíková Aniontové -do roztoku vysílá,resp. přijímá své anionty Př.: chlorová

b) Elektrody druhého druhu Tvořené kovem, který je pokryt vrstvou jeho málo rozpustné soli, nebo hydroxidu, je ponořený do elektrolytu, který má se solí nebo hydroxidem společný aniont. Př.: argentochloridová elektroda – Ag drátek pokrytý vrstvou AgCl, ponořený do roztoku KCl. kalomelová elektroda (ozn. SCE) Hg/ Hg2Cl2/ KCl merkurosulfátová elektroda: Hg / Hg2SO4/ K2SO4

c) Elektrody oxidačně -redukční Netečný kov ponořený do společného roztoku oxidované i redukované formy ( Pt / FeCl3,FeCl2). Ušlechtilý kov (Pt) je neaktivní, pouze zprostředkovává výměnu elektronu mezi redukovanou a oxidovanou formou Př.: chinhydronová elektroda d) Membránové elektrody Př.: skleněná elektroda