Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST VLASTNICTVÍ HMOTNÉ A DUŠEVNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Zpracovala: Mgr. Iva Novotná Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Úraz není náhoda - úrazy dětí
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDEBNÍ NÁSTROJE
VY_32_INOVACE_ZE7-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
PRVOUKA ZVÍŘATA A JEJICH MLÁĎATA
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
FINANČNÍ GRAMOTNOST Splátka nebo úvěr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
WORD Číslování stránek
Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Věcné učení Přírodní zajímavosti z našeho okolí
VY_32_INOVACE_ZE7-10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Volný čas – kultura: kina, divadla, koncerty, výstavy, muzea
Věcné učení Ochrana přírody
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Alkohol
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
IKT Českosaské Švýcarsko
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Věcné učení Bezpečné chování ve škole, při hrách, výletech, koupání
WORD Vkládání obrázků a klipartů
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
HUDEBNÍ VÝCHOVA DYNAMIKA
Zpracovala: Mgr. Jana Krejčová
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Název projektu: Moderní škola
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
WORD Tabulky - ohraničení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
PŘÍRODOVĚDA JEDOVATÉ ZLOZVYKY
FINANČNÍ GRAMOTNOST Osobní rozpočet
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Věcné učení První pomoc
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Návykové látky Alkohol
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Jazyk a jazyková komunikace
IKT Nebezpečí na internetu
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA LIDSKÉ AKTIVITY A PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ změny v krajině Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_32_INOVACE_31_EV_14 Předmět ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA Téma LIDSKÉ AKTIVITY A PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ – změny v krajině Autor Mgr. Monika Dvořáková Anotace Seznámení s působením člověka na krajinu Očekávané výstupy Orientace v pojmech – změny v krajině Jazyk čeština Druh učebního materiálu POWER POINT Cílová skupina/ročník žák Speciální ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentace Získání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace 20 minut Vytvořeno (škola, dne) Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 27.3.2013 Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace

LIDSKÉ AKTIVITY A PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ZMĚNY V KRAJINĚ

Vývoj lidské civilizace Vývoj lidské civilizace se odráží v krajině, kterou člověk obývá. Nejdříve lidé bydleli v jeskyních. Ze začátku měli lidé podobné podmínky k životu jako zvířata. Když byla zima nebo pršelo, zalezli si do úkrytů, které jim poskytla příroda (jeskyně, kmeny vyvrácených stromů). První stavby, které si vybudovali, byly velmi jednoduché a stavěli je z materiálů, které jim poskytla okolní příroda: dřevo, zvířecí kůže, hlína). Způsobem života, jakým člověk v té době žil nepřetvářel okolní krajinu krajinu, ve které člověk žil, můžeme nazvat krajinou přírodní

Vztah lidí k přírodě se mění Lidé se postupem času naučili vyrábět nástroje a zbraně více lovili zvěř, naučili se využívat oheň oheň zdroj tepla, světla, k přípravě jídla a také oheň využívali k vypalování lesů zpočátku proto, aby měli větší přehled v krajině a tím si usnadnili lov zvěře. Člověk začíná v této etapě více působit na krajinu začíná se výrazně odlišovat od ostatních savců.

Rozvoj zemědělství Před 10-20 tisíci lety dochází k rozvoji zemědělství člověk začíná výrazně ovlivňovat přetvářet okolní krajinu. Vypaloval již velké plochy lesa a na vznikajících polích začal pěstovat plodiny a chovat hospodářská zvířata. Začínají vznikat nové ekosystémy – pole, pastviny krajina začíná mít zcela jinou podobu začínáme hovořit o krajině kulturní. Lidé v tomto období také začali zakládat první vesnice žijí ve větších skupinách. Již v tomto období se člověk dopustil velkých chyb velké odlesňování krajiny a využívání krajiny k zemědělství vedlo až k devastaci krajiny např. ve Středomoří odlesněné svahy podléhají erozi (odplavení půdy).

Rozvoj průmyslu Druhý významný předěl, kdy se začal měnit přístup člověka ke krajině, nastal s rozvojem průmyslu. Stěhování lidí z vesnic do měst rozvoj městských oblastí rozrůstající se města a okolí měst se stále více odlišují od krajiny přírodní. Vznikající průmyslové areály navíc znečišťují přírodní prostředí vzduch, vodu, půdu.

Těžba nerostných surovin velký zásah do krajiny dochází až k devastaci (ničení) původní přírodní krajiny těžba hnědého uhlí

Současnost – postindustriální společnost V současnosti se v hospodářsky vyspělých státech stává nejvýznamnějším odvětvím SLUŽBY. Centra měst jsou pro bydlení a podnikání velmi drahá takže dochází k dalšímu růstu měst na okrajích měst vznikají sídliště, satelitní městečka s rodinnými domy, obchodní zóny nákupní centra, sklady atd. Pak dochází k rozvoji dopravy krajina se opět mění staví se nové silnice, železnice

Informační společnost V krajině se objevují nové stavby rozhlasové, televizní vysílače, vysílače pro mobilní telefony. Lidé mají zároveň také velké nároky na využívání volného času to se také v krajině projevuje staví se rekreační a sportovní zařízení lyžařské areály, golfová hřiště, sportovní areály. Změna životního stylu lidí se velmi odráží na vzhledu krajiny.

Rekultivace krajiny DEVASTACE Nejvíc zničená – ZDEVASTOVANÁ krajina je na území, kde se těží nerostné suroviny. Když jsou nerostné suroviny vytěženy začíná obnovování tohoto území REKULTIVACE obnovit území tak, aby splynulo s okolní krajinou vysázet stromy, zavodnit díry vznik nových nádrží dají se využít k rekreaci, odpočinku.

Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace http://office.microsoft.com http://www.asb-portal.cz/UserFiles/Image/stavebnictvi/materialy-a-vyrobky/tepelne-izolace/tepelna-izolace-trochu-jinak-2690/5-big-image.jpg http://agartha.cz/html/paranormal/jsveduvstul/01.jpg http://www.kr-kralovehradecky.cz/assets/hradecko/priroda-pamatky/muzea-HR-Vsestary-CEA.JPG http://i.idnes.cz/11/043/cl6/OB2b1462_lov.jpg http://www.ecmost.cz/img/clanky/K1-K4.JPG http://www.hbl.cz/gallery/1125682430_praded_6.jpg http://www.krusnohorsky.cz/image/201009251857_Obrazek15.jpg http://i.lidovky.cz/10/031/lngal/HEV318973_tezba.jpg „Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání v všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.“ POUŽITÉ ZDROJE Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace