Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Advertisements

Požadavky k získání známky
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Obratnostní schopnosti
Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Charakteristika lidského pohybu
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Přednáška č. 2 Teoretický základ tělesného pohybu
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
Metodický list  Výuka probíhá diskusní formou. Vhodnými otázkami se pokoušíme přivést studenty k odhalování struktury sportovní výkonnosti sportovců.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
© Tom Vespa Témata otázek ke zkoušce Antropomotorika - vývoj, metody (pozorování, experiment, rozhovor, dotazník, testování) Motorické předpoklady pohybu.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Technická, taktická a psychologická příprava
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Struktura výuky.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
TAKTICKÁ PŘÍPRAVA Teoretická příprava.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Základní infomace: Počet přednášek a seminářů 11
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Třídy lidských pohybů Prototypové Fundamentální Dovednostní
Psychologie ve sportu Úvod Mgr. Veronika Kavková
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Psychologie koučování
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
SENZOMOTORICKÉ UČENÍ KŘIVKY ČINITELÉ FÁZE.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
DIAGNOSTIKA TRÉNOVANOSTI
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Organizační formy práce v tělesné výchově
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Pedagogická diagnostika
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Pohybové schopnosti a dovednosti
ANTROPOMOTORIKA.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Kondiční příprava ve sportu
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Psychologie koučování
Témata otázek ke zkoušce
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými orgány) Pohybová činnost (záměrné praktické pohyby, které uvědoměle realizujeme za cílem vyřešit nějakou pohybovou úlohu) - Tělesná cvičení (zaměřené na zdraví a pohybové zdokonalování, sport) Pohybové prvky Polohy + pohyby © Tom Vespa

Pohybová činnost Rozeznáváme těchto pět základních druhů činnosti: základní činnost člověka (základní pohybový fond) pracovní (profesní) činnost bojová (vojenská) činnost (zápasení s přírodou, protivníkem) kulturně-umělecká činnost (interakce a komunikace mezi lidmi) tělocvičně-sportovní činnost (příprava na život – vztah k předchozím) © Tom Vespa

Tělesná cvičení Jsou specializované pohyby zaměřené na zdraví, tělesné a pohybové zdokonalování člověka. Tyto pohyby člověk vykonává úmyslně za cílem rozvoje pohybových schopností a dovedností V antropomotorice rozeznáváme tři stránky tělesných cvičení: strukturální – tvarovou (cyklická, acyklická, kombinovaná) procesuální - dějovou a vývojovou (motorické učení) finální – výsledkovou (výsledky, výkon, výkonnost) © Tom Vespa

fáze: nepravidelné opakování, opakování s modifikacemi přípravná hlavní závěrečná nepravidelné opakování, opakování s modifikacemi pravidelné a plynulé opakování pohybů © Tom Vespa

Strukturální stránka tělesných cvičení acyklická (střelba basketbal, ... ) cyklická (běh, cyklistika, ...) kombinovaná (hod oštěpem, skok daleký, ... ) © Tom Vespa

procesuální stránka tělesných cvičení Procesuální stránka je úzce spjata s motorickým učením Výchozí předpoklady: schopnosti, dovednosti a vlastnosti pohybové soustavy aktivita a zpětná vazba docilita interference (negativní působení původních spojů) transfer (pozitivní přenos z jednoho cvičení na druhé) Fáze motorického učení: generalizační (seznámení s úkolem, nadbytečné pohyby) diferenciační (nácvik, zpevnění, zpětná vazba) stabilizační (zautomatizování, harmonizace) asociativní (plasticita v proměnlivých podmínkách) © Tom Vespa

Finální (výsledná) stránka tělesných cvičení Finální stránkou tělesných cvičení rozumíme výsledky tělesných cvičení, které je nutné hodnotit vzhledem k cíli tělesného pohybu. Pohybový výkon - je míra splnění (realizace) zadaného pohybového úkolu. Výkonnost - způsobilost podávat specifické výkony na hranici nejvyššího výkonu stabilně po určitou dobu Zdatnost - stav organismu, charakterizovaný celkovou odolností © Tom Vespa

Finální (výsledná) stránka tělesných cvičení Pohybový výkon - je míra splnění (realizace) zadaného pohybového úkolu. Maximální výkon - nejlepší dosažený výkon v dosavadním životě sportovce - osobní rekord (při hromadnějším posouzení můžeme odvodit optimální věkové hranice pro dosahování maximálního výkonu v daném sportovním odvětví) Limitní výkon - hraniční výkon, ke kterému se může sportovec přiblížit - nelze překročit z důvodů fyziologických, biomechanických, ... © Tom Vespa

Finální (výsledná) stránka tělesných cvičení Zdatnost - stav organismu, charakterizovaný celkovou odolností Zdatnost se rozvíjí a udržuje zejména kondičním cvičením, působením klimatických podnětů, přiměřenou výživou a životosprávou Tělesná zdatnost je jednou z nejdůležitějších hodnot, které získáváme a rozvíjíme prostřednictvím tělesných cvičení Kritériem hodnocení tělesné zdatnosti může být výkon v pohybové činnosti výkon ve vztahu k tělesným ukazatelům úroveň funkčních ukazatelů, např. maximum spotřeby kyslíku Úroveň a činitele zdatnosti zjišťujeme nejčastěji pomocí motorických a funkčních testů (Pohybová zdatnost zahrnuje i psychickou složku) © Tom Vespa

© Tom Vespa

© Tom Vespa

© Tom Vespa