HOSPODÁŘSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Advertisements

Zemědělství České republiky.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_72_ČR – zemědělství AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Francie Francie.
Vývoj hospodářství 18.st. průmyslová revoluce- Anglie → ZE vůdčí postavení v hospodářství, politice i kultuře až do poloviny 20.st. 2. sv. válka→ zásadní.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_010
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
Zemědělství.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Zemědělství Jižní Ameriky
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
VY_52_INOVACE_03/2/28_ZEMĚPIS Jižní Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3.E_KOV_10_HOSPODÁŘSTVÍ.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace EVROPA OBYVATELSTVO Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
HOSPODÁŘSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Česko - zemědělství AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
zpracovaný v rámci projektu
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Austrálie a Oceánie - hospodářství
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Miloslav Došek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

HOSPODÁŘSTVÍ HOSPODÁŘSTVÍ JE OBOR, VE KTERÉM LIDÉ: VYTVÁŘEJÍ VÝROBKY A ELEKTRICKOU ENERGII PRŮMYSL PĚSTUJÍ PLODINY A CHOVAJÍ ZVÍŘATA ZEMĚDĚLSTVÍ 3. PROVOZUJÍ DOPRAVU 4. STARAJÍ SE O SLUŽBY

ZEMĚDĚLSTVÍ HLAVNÍM ÚKOLEM ZEMĚDĚLSTVÍ JE ZAJISTIT DOSTATEK POTRAVIN PRO OBYVATELE EVROPSKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ PRODUKUJE NADBYTEK POTRAVIN VYVÁŽÍ SE DO SVĚTA, KDE TÉMĚŘ MILIARDA LIDÍ TRPÍ NEDOSTATKEM POTRAVY ZEMĚDĚLSTVÍ NEPRODUKUJE JEN POTRAVINY, ALE TAKÉ DŘEVO, BAVLNU, KAUČUK, TABÁK, OLEJNINY ATD.

TYPY ZEMĚDĚLSTVÍ PASTEVECTVÍ STŘEDOMOŘSKÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ ROSTLINNÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ MLÉKÁRENSKÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ SMÍŠENÉHO TYPU RYBOLOV

PASTEVECTVÍ NEJSEVERNĚJŠÍ OBLASTI EVROPY (SKANDINÁVIE, SEVER RUSKA, SKOTSKO, IRSKO) SEZONNÍ PASENÍ ZVÍŘAT VE VYSOKÝCH HORÁCH (ALPY, PYRENEJE, KARPATY), ALE I V NÍŽINÁCH CHOV HONÁCKÝCH ZPŮSOBEM PŘESUNY Z MÍSTA NA MÍSTO SKROMNÝ PASTEVECKÝ ŽIVOT SPOJENÍ S PŘÍRODOU BEZ MODERNÍ TECHNIKY MASO, MLÉKO

(1) Skot v severní Itálii (2) Pastevec ovcí v Rumunsku (3) Dojení krav

STŘEDOMOŘSKÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ JIŽNÍ EVROPA PŘI POBŘEŽÍ STŘEDOZEMNÍHO MOŘE ČERVENÁ PŮDA A VYSOKÉ LETNÍ TEPLOTY DOMINUJÍ ROSTLINY NAD ZVÍŘATY PĚSTOVÁNÍ OLIV, CITRUSŮ, VINNÉ RÉVY, KORKOVÉHO DUBU A ZELENINY

(4) Sklizeň vína ve Francii (5) Olivy na trhu v Toulonu (6) Ovce v Itálii (7) Korkovník

RYBOLOV V PŘÍMOŘSKÝCH ZEMÍCH – RUSKO, NORSKO, DÁNSKO, IRSKO A ISLAND TUŇÁK, SARDINKA, TRESKA, MAKRELA, SLEĎ, ŠPROT VE VNITROZEMÍ CHOVNÉ RYBNÍKY V EVROPĚ SE ZKONZUMUJE TAK VELKÉ MNOŽSTVÍ RYB, ŽE V OKOLNÍCH MOŘÍCH JEJICH MNOŽSTVÍ DRAMATICKY KLESÁ

(8) Sardinky (9) Tuňák (10) Výlov rybníka (11) Rybí výrobky

ZEMĚDĚLSTVÍ SMÍŠENÉHO TYPU STŘEDNÍ EVROPA, SEVERNÍ ITÁLIE, FRANCIE ZEMĚDĚLCI SE VĚNUJÍ ROSTLINNÉ I ŽIVOČIŠNÉ VÝROBĚ MASIVNÍ JE PRODUKCE OBILOVIN (PŠENICE) A CHOV ZVÍŘAT NA MASO (KUŘATA, VEPŘI ATD.)

(12) Kombajn v lánu pšenice (13) Brojleři (14) Vepřín

MLÉKÁRENSKÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ BRITSKÉ OSTROVY, SEVERNÍ NĚMECKO A POLSKO CHOV SKOTU (HOVĚZÍ DOBYTEK) A OVCÍ NA MLÉKO ÚZCE PROPOJENÝ S POTRAVINÁŘSKÝM PRŮMYSLEM, V NĚMŽ SE MLÉKO ZA POMOCI STROJŮ A CHEMICKÝCH PROSTŘEDKŮ ZPRACOVÁVÁ HOTOVÉ VÝROBKY (SÝR, MÁSLO, JOGURT, MLÉKO)

(15) Stroj na dojení krav (16) Mlékárna (17) Ochucené mléko v obchodě (18) Různé druhy sýrů

ROSTLINNÝ TYP ZEMĚDĚLSTVÍ PĚSTOVÁNÍ PLODIN HLAVNĚ OBILOVINY (PŠENICE, JEČMEN A KUKUŘICE), BRAMBORY, ŘEPKA OLEJKA, CUKROVÁ ŘEPA, OVOCE A ZELENINA V ÚRODNÝCH EVROPSKÝCH NÍŽINÁCH FRANCIE, NĚMECKO, VÝCHODNÍ EVROPA (RUSKO, UKRAJINA, POLSKO, EVROPSKÁ ČÁST KAZACHSTÁNU – „OBILNICE SVĚTA“)

(19) Cukrová řepa (20) Kukuřice (21) Řepka olejka (22) Brambory

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ CESTA, KTEROU SE V POSLEDNÍM DESETILETÍ UBÍRÁ EVROPSKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ NEPOUŽÍVÁ CHEMICKÉ LÁTKY (UMĚLÁ HNOJIVA, PESTICIDY, REGULÁTORY RŮSTU) MÉNĚ ZATĚŽUJE ZVÍŘATA, PŘÍRODU A NAKONEC I ČLOVĚKA SAMOTNÉHO, COŽ JE VYKOUPENO VYŠŠÍ CENOU VÝROBKŮ BIOFARMY – BIOVÝROBKY

VÝZNAMNÉ EVROPSKÉ PLODINY JEČMEN OVES RUSKO, FRANCIE, NĚMECKO PŠENICE BRAMBORY – RUSKO, UKRAJINA, POLSKO CHMEL – NĚMECKO, ČR HROZNOVÉ VÍNO – ITÁLIE, ŠPANĚLSKO, ŘECKO OLIVY – ŘECKO, ITÁLIE, ŠPANĚLSKO CUKROVÁ ŘEPA – FRANCIE, NĚMECKO, ŘECKO ŘEPKA OLEJKA - NĚMECKO, UKRAJINA

DOVÁŽENÉ PLODINY DO EVROPY (23) Rýžové pole (24) Čajovník (25) Kaučukovník (26) Tabák (27) Bavlník (28) Vanilka

OPAKOVÁNÍ VE KTERÉM HOSPODÁŘSKÉM OBORU LIDÉ PĚSTUJÍ PLODINY A CHOVAJÍ ZVÍŘATA? JAKÉ PLODINY LIDÉ ZÍSKÁVAJÍ Z PASTEVECTVÍ? JAK SE NAZÝVAJÍ VODNÍ PLOCHY, VYUŽÍVANÉ V EVROPSKÉM VNITROZEMÍ K CHOVU RYB? KTERÉ DVĚ ZEMĚ JSOU NEJVÝZNAMNĚJŠÍMI PRODUCENTY CHMELE V EVROPĚ?

Použité zdroje: 1) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holsteinrinder_auf_der_Riederbergalm.JPG> 2) friend of Darwinek. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rumunia_5806.jpg> 3) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milking-a-cow-past.jpg> 4) Sheriff Of Nothing. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harvesting_grapes_in_the_Minervois.jpg> 5) David Monniaux. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olives_au_marche_de_Toulon_p1040238.jpg> 6) Erin Silversmith. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sheep_in_Tuscany,_Italy.jpg> 7) Javier García Diz. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alcornoque_-Quercus_suber-Cork_oak.jpg> 8) James Kilfiger. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sardines.ogg> 9) [cit. 2016-03-31]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thunnus_thynnus_2.jpg> 10) Dezidor. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%BDlov_v_roce_1994.jpg> 11) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canned_fish_2.JPG>

12)  Pollinator. [cit. 2011-08-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CombineWheat0654.jpg> 13) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broiler_house.jpg> 14) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hog_confinement_barn_interior.jpg> 15) David Monniaux. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_milking_machine_in_action_DSC04132.jpg> 16) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mariborska_mlekarna_1961_(4).jpg> 17)  MOZART, Mike. flickr.com: MilkSplash, Milk Splash liquid Milk Flavoring new at Walmart #MilkSplash #Milk [online]. 2014-04-26 [cit. 2016-08-08]. Dostupný pod licencí CC-BY na WWW: <https://www.flickr.com/photos/jeepersmedia/14010886432/>. 18) Eva K. / Eva K. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Weichkaese_SoftCheese.jpg> 19) MOs810. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_beets_PL.jpg> 20) Dezidor. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oblast_mezi_Mari%C3%A1nsk%C3%BDm_%C3%BAdol%C3 %ADm_a_Tvaro%C5%BEnou_%2836%29.jpg> 21) Carolineee1991. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rape.jpg> 22) fir0002 |flagstaffotos.com.au. [cit. 2011-11-25]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Various_types_of_potatoes_for_sale.jpg>

23) Gunawan Kartapranata. [cit. 2011-11-25] 23) Gunawan Kartapranata. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rice_plantation_in_Java.jpg> 24) Bart de Goeij. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tea_plants.jpg> 25) Arpico Latex Foams. [cit. 2016-04-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rubber_Tree.png> 26) Carl E Lewis. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nicotiana_alata1By_Carl_E_Lewis.jpg> 27) [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg> 28) David Monniaux. [cit. 2011-11-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanilla_plantation_dsc01187.jpg>