Úvod do výživy Kateřina Čamková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Advertisements

Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
stravovací režim školáků
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Koncepce péče o staré občany
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Doporučení pro výživu populace
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Výživa I..
a zdravého životního stylu.
Význam výživy ve sportu
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny rostlinného původu
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Spotřební koš ve školním stravování
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
5-denní jídelníček.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin
Transkript prezentace:

Úvod do výživy 15.12.2016 Kateřina Čamková Výživová doporučení Úvod do výživy 15.12.2016 Kateřina Čamková

Co se dozvíme? Výživová doporučení (význam, funkce, stanovení) Výživové doporučené dávky Obecný výživová doporučení Doporučení založená na skupinách potravin

Co jsou výživová doporučení? Návod, aby se populace udržela v dobrém zdraví. Rozvíjí a upevňují zdraví populace.

Jakou mají výživová doporučení funkci? Základ pro hodnocení skladby stravy na populační/individuální úrovni Součást tvorby potravinové a výživové politiky Základna k názorovému sjednocení Důraz na nejpodstatnější aspekty výživových zvyklostí Plánování stravy na populační/individuální úrovni

Jak se stanovují? Stanovení doporučení pro jednotlivé nutrienty Vědecká práce Stanovení potřeby nutrientů Stanovení doporučení pro jednotlivé nutrienty Doporučení srozumitelné pro populaci Př: studie, kolik jakého 30% tuků -----(10% nasycených MK) -----vybírejte libové maso

Názvosloví Český název Anglický název Konkrétní příklad 1. Výživové doporučené dávky (VDD) Nutritional standarts Dietary allowances VDD z roku 1989 Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH) Dietary Reference Intake (DRI) USA, CAN 2. Obecná výživová doporučení Dietary recommandions Dietary goals Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR 3. Doporučení založená na skupinách potravin Food-based dietary guidelines Potravinová pyramida MZ ČR My plate

1. Výživové doporučené dávky (VDD) Přesně definované referenční hodnoty pro přívod nutrientů (E, S, B, T, vitaminy a minerální látky) Určené pro odborníky Primárně jsou stanovené pro definované zdravé skupiny osob Pro osoby s onemocněním/zvláštním fyziologickým nárokem má být upraveno (vliv léčiva, kouření,…) Pouze pro orientaci, nutno přihlédnout k individualitě konkrétního člověka Postačuje naplnění v celotýdenním průměru Odpovídající hodnoty přívodu energie, s b t vit ML Určené pro odborníky – né pro laiky, ty si řeknou panebože. Odpovídající hodnoty pro danou skupinu osob. --- Né úplně pro všechny. DDD vitaminu C je 100mg. Ale pro koho? Pro dítě ve školce? Pro VŠ? Pro pracující pro těhotnou maminu?

VDD a ČR „Směry výživy obyvatelstva ČSR“ z roku 1989 (zastaralé) Od roku 2008 jsou přijímány, se souhlasem hlavního hygienika ČR, VDD německy mluvících zemí (DACH) s jejich pozdějšími aktualizacemi (2013, 2015) VDD DACH jsou postavena na důkladných vědeckých studiích

Směry výživy obyvatelstva ČSR DACH Kde je vit D třeba? DDD na potravinách v obchodech! --- značení potravin GDA (guidline daily amounts) DDD pouze pro označování potravin –E,S,B,T + DDD vit ML Vyhláška 450/2004 Sb. http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-450 Společnost pro výživu – jedna z mála věcí, která se jí fakt povedla

2. Obecná výživová doporučení Určena pro širokou veřejnost Doporučují spotřebu určitých typů potravin, které mají vztah k ochraně zdraví skupin obyvatelstva

„Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR“ (MZ ČR, 2005)

„Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky“ (Společnost pro výživu, 2012) „Společnost pro výživu nyní předkládá inovovaná Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Jedná se o dokument ve formě určené pro pracovníky, kteří se zabývají prevencí neinfekčních onemocnění hromadného výskytu výživou a propagací správných stravovacích návyků. Oproti předchozím jsou tato doporučení uvedena i ve vztahu k dětskému věku, k výživě těhotných a kojících žen a k výživě starších lidí.“ 16.4.2012 SpV

3. Doporučení založená na skupinách potravin FBDG Převod VDD pro energii a nutrienty na potraviny Do formy, která se dá lépe využít pro praxi jako doporučení pro širokou veřejnost Vyjádřeny v podobě typických porcí Snadno použitelné pro osoby s různým životním stylem Grafická podoba doporučení Jednoduché sdělení o správném stravování zaměřené na širokou veřejnost Uvádí potraviny, ne živiny Tvoří rámec pro sestavování jídelníčků 1. FBDG z 18.stol, kdy lékař VB námořnictva zjistil spojitost mezi vit C a kurdějemi – po 40 let poté dop pro námořníky vozit limetkovou šťávu

Jaká by měla být? Srozumitelná Zapamatovatelná Vzbudit zájem Vzbudit ochotu k účasti Vyvolat skutečné změny chování

Potravinová pyramida Pomůcka pro sestavení jídelníčku Nástroj pro rychlé hodnocení výživy V ČR je několik variant Oficiální je Potravinová pyramida Ministerstva zdravotnictví České republiky z roku 2005

Potravinová pyramida MZ ČR Skládá se ze 4 pater Je z potravinových skupin, které jsou rozděleny na základě hlavního obsahu živin Vrchol má charakterizovat mírnou spotřebu Patra se zužují stejně, jako se mění denní doporučené množství porcí skupiny potravin Tekutiny nejsou součástí pyramidy Doporučení porcí je třeba individuálně upravit Uvádí porce (přirovnává k velikosti nádobí)

Fórum zdravé výživy http://www.fzv.cz/pyramida-fzv/

Pyramida výživy pro děti Projekt Pohyb a výživa http://pav.rvp.cz/

Německo Trojrozměrná pyramida Doporučení ohledně kvality a množství Skupiny potravin na stěnách Barvy po levých stranách semafor pro množství Kruh pro poměr živin jako základna http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/hydration/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/

Belgie Základnu pyramidy tvoří tekutiny Doporučení o fyzické aktivitě vedle pyramidy http://www.eufic.org/article/cs/nutrition/hydration/expid/food-based-dietary-guidelines-in-europe/

Velké Británie Grafickým vyjádřením je kruh Eatwell plate 2007 Eatwell Guide 2016 Rozdělen na díly jako koláč Každý díl představuje potravinovou skupinu podobně jako u pyramid https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/575623/eatwell_guide_report.pdf

USA Pyramida 2005 MyPlate 2016 www.choosemyplate.gov www.MyPyramid.gov

Kanada Kanadská duha jako výživové doporučení, 2011 http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/food-guide-aliment/index-eng.php

Japonsko Obrácený kužel Zahrnuje i pohyb a tekutiny http://www.fao.org/nutrition/education/food-based-dietary-guidelines/regions/countries/japan/en/

Čína Pagoda, 2011 Zahrnutý pohyb i tekutiny http://www.fao.org/nutrition/education/food-based-dietary-guidelines/regions/countries/china/en/

Děkuji za pozornost!

Zdroje Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Na skupinách potravin založená výživová doporučení v Evropě (EUFIC) [online]. [vid. 2016-11-02]. Dostupné z: http://www.eufic.org/article/cs/expid/food-based- dietary-guidelines-in-europe/ http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/001211.pdf https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/ 551502/Eatwell_Guide_booklet.pdf