Projektivní techniky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Příloha č. 1 – specifikace předmětu plnění Řízení lidských zdrojů Procesy a nástroje VZ 2015.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VYPRACOVALA: Mgr. Ivana Tesařová, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
1. WORKSHOP.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Uspokojovat potřeby, zprostředkovávat vztahy Proč a jak rozlišit „sociální práci“ a „sociální služby“? Libor Musil.
Procesní management v oddělení logistiky
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název vzdělávacího materiálu
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Vysoká škola technická a ekonomická
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Marketingový informační systém
3. Metody pedagogické diagnostiky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Reflexe učitele Aneb nejlevnější inovační program šitý na míru.
Gymnasium Jižní Město Praha
5. Metody práce s dětmi Klasifikace metod Efektivita učení
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Psychodiagnostika dětí v mladším školním věku
Speciálně pedagogická diagnostika
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pedagogicko-psychologická diagnostika
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Opička Gogo Jak jsme využitím projektové metody podněcovaly představivost dětí, rozvíjely jejich pohybové a manipulační dovednosti, asociativní myšlení,
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Centra kolegiální podpory
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Akční plán - plánované společné aktivity
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

Projektivní techniky

Projektivní metody slouží k poznávání a diagnostice osobnosti (někdy i patologií v psychologicko-klinické i psychiatrické praxi) Projektivní metody: jsou zaměřené spíše na odhalování nekognitivních funkcí (konativních a emocionálních), do odpovědi se promítá osobnost (nestrukturovanost - nejasnost podnětu), cíl zkoušky je nečitelný, oslabují se kontrolní a regulační mechanismy, oslabují komunikační bariéry, nevytváří situaci zkoušky, vzniká zvláštní sociální kontakt mezi vyšetřujícím a vyšetřovaným (hra) názorná podoba problémů, vztahů (apod.), vede k uvědomění, subjekt se může vyjadřovat v symbolech (nemusí verbálně vyjadřovat své pocity ...).

Klasifikace projektivních metod Standardizované (psychologické) – ROR, Zulliger, TAT – obrázky, příběhy, Tozenzweig, Wartegg, Lüscher, Baum-test (Koch)… v psychologii Nestandardizované – význam v rozhovoru, využití v ne-psychologické praxi, řada zkušeností a způsobů interpretace: projektivní interview, začarovaný svět, bestiarium, kresby - erby, začarované rodiny, stromy … různé instrukce – psychologie i pedagogika Analýza produktů činnosti – slohové práce, sešity, kresby, stavebnice, modelaření…. pedagogika

Projektivní metody – limity a nevýhody Mají problematickou validitu. Interpretace a tedy i validita je v rukou vyšetřujícího, je potřeba jeho vysoké profesionality a zkušenosti Pozor na projekci diagnostika Lidé mají různou míru projektivity (tendenci k projekci – problém zejména při projektivním rozhovoru), Výsledky považujeme za pracovní hypotézy Je typická vyšší časová náročnost při vyhodnocování

Dělení projektivních metod (Lindzey) Asociační (reakce na…) Konstruktivní (TAT-povídky, mozaiky, kresby…) Expresivní (hra, drama, kresby – ale jde o proces, akcentují způsob tvoření) Doplňování (nedokončené věty, Rozenzweig – frustrace…) Výběr a řazení (barvy, test rodinných vztahů…) Jiné dělení: Verbální Grafické Volby

Lüscher

Projektivní metody vhodné pro pedagogickou praxi (příklady) Studium produktů činnosti Sešity Slohové práce Grafické - kresby: erby, začarovaná rodina, kresba sebe sama (zvíře), strom třídy, vlny a hvězdy…- pilířem je rozhovor nad kresbou Verbální - rozhovory: identifikace se zvířaty, tři přání, nedokončené věty

Projektivní rozhovory 3 přání – role kouzelníka, víly: (dg. hodnot) – komu, co, hodnota, dostupnost, originalita (+ Michal) Nedokončené věty: obsahová analýza, vzájemné porovnání položek, reakční doba, indikátory něčeho… Bestiárium: jaké zvíře bys chtěl být (i výběr z nabídky a proč? (Zazzo) – identifikace s červy, plži, hady, malými hlodavci … podezřelé u dětí Strom – jabloň třídy: vzdálenost ovoce, ovoce na zemi, skupinky, postavení na stromě, červivost a jiné kazy, Pohádkové bytosti: V jakou pohádkovou bytost by ses chtěl/a nejraději proměnit? (michal) Dokončení příběhu (Michal)