„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kytice Karel jaromír erben.
Advertisements

Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Číslo v digitálním archivu školy
České národní obrození
Karel Jaromír Erben Český jazyk 6. ročník ZŠ
Slavný ( ) spisovatel pochází z chudé ( ) rodiny. Vzdělaný farář přesvědčil ( )
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Osobnosti národního obrození
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Karel Jaromír Erben život a literární dílo 6. ročník
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
VY_32_INOVACE_47_NE.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
František Hrubín „Dnes lidé mezi sebou hovoří tak, že jeden druhého neposlouchá.“
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Jaromír Erben - život a dílo
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
František Ladislav Čelakovský
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

„Je lépe v mylné naději sníti, před sebou čirou temnotu, nežli budoucnost odhaliti, strašlivou poznati jistotu.“ Karel Jaromír Erben 1811 - 1870

Adresa školy: ZŠ Třeboň, Na Sadech 375 Jméno autora: Mgr. Olga Strusková Název: VY_32_INOVACE_422Čj/9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3807 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Ročník: 9. Klíčová slova: život, dílo, vymezení tvorby autora Datum tvorby: 27. 5. 2013

Metodické pokyny Tato prezentace je určena k výkladu nové látky, k procvičování, opakování a upevňování probraného učiva českého jazyka druhého stupně základní školy. odkaz na požadované internetové stránky odkaz na stránky YouTube

Kdo to ví, odpoví Kde se Karel Jaromír Erben narodil, žil a tvořil? Víš něco o životě K. J. Erbena? Do jakého období můžeme tohoto autora zařadit? Jaká díla tento autor vytvořil? Víš něco o těchto dílech? Se kterými slavnými literárními osobnostmi se mohl Erben za svého života potkat?

Život Karla Jaromíra Erbena Erben vystudoval gymnázium v Hradci Králové a právnickou fakultu v Praze byl historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel, folklorista a sběratel ÚLS pracoval jako sekretář Vlasteneckého muzea (dnes Národní), archivář města Prahy, úředník pražského magistrátu měl dvě manželky musel se vyrovnat s úmrtím několika svých dětí

Tvorba Karla Jaromíra Erbena Erben byl představitel českého romantismu sbíral ústní lidovou slovesnost – hledal v ní odraz starých náboženských mýtů stal se zakladatelem české právnické terminologie jako člen komise při Matici české se podílel na formování spisovné češtiny byl spolutvůrcem Riegrova Slovníku naučného (naše první encyklopedie) František Ladislav Rieger

Dílo Karla Jaromíra Erbena 1842 Písně národní v Čechách 1865 Sto prostonárodních pohádek a pověstí 1853 Kytice z pověstí národních Písně národní v Čechách 1864 Prostonárodní písně a říkadla 1905 posmrtně České pohádky

Kytice 13 básní, z toho 11 balad odkaz lidských a národních hodnot po každém provinění přichází často nepřiměřený trest hrdinové se trestu nebrání člověk je bezmocný proti přírodním silám balady se odehrávají na venkově hlavní roli hrají ženy Vodník „Dvě věci tu v krvi leží — mráz po těle hrůzou běží: dětská hlava bez tělíčka a tělíčko bez hlavy.“

Kytice na filmovém plátně film natočil roku 2000 F. A. Brabec sedm vypjatých příběhů plných touhy, posedlosti, sobectví, vášní a přízraků za kameru, hudbu a zvuk získala Kytice Českého lva Polednice Vodník Svatební košile

Zajímavosti přátelil se s K. H. Máchou spolupracoval s Fr. Palackým měl dvojče Jana, ten zemřel v útlém věku často marodil a trpěl poruchou řeči, proto se nestal učitelem byl nadaný klavírista jako člen komise při Matici české se podílel na formování spisovné češtiny Rodný dům K. J. Erbena v Miletíně

Současníci Karla Hynka Máchy

Zdroje obrázků: Titulní strana: http://citaty.net/autori/karel-jaromir-erben/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Jarom%C3%ADr_Erben Strana 4: http://www.nm.cz/m/Historicke-muzeum/Vystavy-HM/STEDRY-VECER-TAJEMNY-SVATEK.html Strana 5: http://home.tiscali.cz/portrety/a-f/erben_k_j.htm Strana 6: http://cs.wikisource.org/wiki/Autor:Franti%C5%A1ek_Ladislav_Rieger Strana 7: http://www.databazeknih.cz/knihy/pohadky-s-obrazky-josefa-lady-120362 Strana 8: http://users.ox.ac.uk/~tayl0010/kytice_sbirka.htm Strana 9: http://www.fantasyplanet.cz/clanek/kytice http://lucious.blog.cz/0701/kytice-film http://www.fantasyplanet.cz/clanek/342-kytice Strana 10: http://www.czechparadise.net/hradec/miletin/info.htm Strana 11: vlastní tvorba autora Youtube https://www.statuscake.com/youtube-to-launch-paid-subscription-channels/ Internet explorer‘n‘Mozilla Firefox http://innovationsimple.com/news/internet-explorer-6-discontinued/