DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
Tržní části vepřového masa Vepřové sádlo
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Omáčky.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Koření.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
SPECIÁLNÍ ÚPRAVA MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: speciální, úprava, pánev,
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
MINUTKY ZE ZVĚŘINY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, zvěřina před technologická.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dochucovací, prostředky, jedlá sůl, dělení, hořčice, ocet, sojová omáčka, polévkové koření Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:124

Sůl tedy usnadňuje trávení bílkovin. JEDLA SŮL Jedlá sůl se získává z přírodních zdrojů. Získáváme z: nerost kamenná sůl těžená v solných dolech moře solná jezera slané prameny Kuchyňskou sůl tvoří chlorid sodný. Sůl je zdrojem sodíku, chlóru potřebného pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která aktivuje enzym pepsin. Sůl tedy usnadňuje trávení bílkovin.

DĚLENÍ SOLI Sůl kamenná Získává se mletím vybraných čistých kusů kamenné soli. Proséváním na sítech se podle zrnitosti třídí. 1. wiksblog.webnode.cz/skola-/a9-rocnik-zs/prirodopis/

DĚLENÍ SOLI Sůl vakuová Je nejjemnější a nejčistší tržní druh, který se získává odpařováním nasycených solných roztoků ve vakuových odparkách. 2. http://90151.ru.all.biz/cs/goods_kuchynska-jedla-vakuova-sul_587389

DĚLENÍ SOLI Sůl pánvová (mořská) Získává se odpařováním mořské vody nebo nasycených roztoků soli kamenné na otevřených pánvích. Je hrubého zrnění a používá se např. k nakládání masa. 3. http://izrael.tripzone.cz/fotogalerie/morska-sul-2260

DĚLENÍ SOLI Podle způsobu obohacení je sůl českou legislativou rozdělena do těchto skupin: jedlá sůl jedlá sůl obohacená Jedlá sůl obohacená se dělí dále na podskupiny: jedlá sůl s jodem jedlá sůl s jodem a fluorem jedlá sůl s jodem obohacená

POLÉVKOVÉ KOŘENÍ Polévkové koření se vyrábí z rostlinných a živočišných bílkovin. K dochucení se používají výtažky z hub, zeleniny, masa, libeček či sušená zelenina. Na trhu je polévkové koření Klasik, nebo v podobě kostek bujónů. Jakostní polévkové koření má žlutohnědou až tmavohnědou barvu, plnou chuť a příjemnou vůni. Výrobek je vhodné skladovat uzavřený, v chladu a temnu. 4. http://www.traffic.cz/kolonial/ochucovadla/polevkove-koreni-klasik-170ml-vitana.html

SOJOVÁ OMÁČKA Sójová omáčka je směs sójového a lepkového hydrolyzátu je tepelně upravená, dochucená a přefiltrovaná. Jakostní sójová omáčka má tmavohnědou barvu, pikantní slanou chuť, vůni po použitých surovinách. Sójová omáčka se používá k ochucování orientálních pokrmů, omáček a salátů. 5. http://www.vitana.cz/produkty/ochucovadla/tekute-koreni/sojova-omacka-sladka/294/Sojova-omacka-sladka.html

STUDENÉ OMÁČKY Dresinky jsou tekuté výrobky, k jejichž výrobě se používají hlavně jedlé rostlinné oleje, zahušťovadla, jogurt, zelenina, ovoce, koření, stabilizátory, emulgátory. Dresinky se používají jako chuťové přílohy k zeleninovým salátům či tepelně upravenému masu. Trh nabízí rokfortový, americký, kari, jogurtový, bylinkový dresink. 6. http://www.akcniceny.cz/detail/hellmann-s-francouzsky-dressing-859863/

HOŘČICE Hořčice je vyrobena z jemně rozemletých semen hořčice, vody, kvasného octa, jedlé soli, cukru a koření. Výrobek se plní do kelímků, sklenic či do hliníkových tub. 7. http://www.farmarsketrhyfuturum.cz/cz/farmari/145-horcice-vlastni-vyroba.html

HOŘČICE plnotučné kremžské speciální 8. http://www.senf.cz/produkty.html

OCET Ocet je 5 % a8 % roztok kyseliny octové. Vyrábí se biologickým nebo chemickým procesem. Ocet je pochutinou, která slouží k okyselení pokrmů, konzervační látka při konzervaci zeleniny, hub, ryb. 9. http://www.luxurylife.com.tw/items.php?it=913

Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6