DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: dochucovací, prostředky, jedlá sůl, dělení, hořčice, ocet, sojová omáčka, polévkové koření Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:124
Sůl tedy usnadňuje trávení bílkovin. JEDLA SŮL Jedlá sůl se získává z přírodních zdrojů. Získáváme z: nerost kamenná sůl těžená v solných dolech moře solná jezera slané prameny Kuchyňskou sůl tvoří chlorid sodný. Sůl je zdrojem sodíku, chlóru potřebného pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové, která aktivuje enzym pepsin. Sůl tedy usnadňuje trávení bílkovin.
DĚLENÍ SOLI Sůl kamenná Získává se mletím vybraných čistých kusů kamenné soli. Proséváním na sítech se podle zrnitosti třídí. 1. wiksblog.webnode.cz/skola-/a9-rocnik-zs/prirodopis/
DĚLENÍ SOLI Sůl vakuová Je nejjemnější a nejčistší tržní druh, který se získává odpařováním nasycených solných roztoků ve vakuových odparkách. 2. http://90151.ru.all.biz/cs/goods_kuchynska-jedla-vakuova-sul_587389
DĚLENÍ SOLI Sůl pánvová (mořská) Získává se odpařováním mořské vody nebo nasycených roztoků soli kamenné na otevřených pánvích. Je hrubého zrnění a používá se např. k nakládání masa. 3. http://izrael.tripzone.cz/fotogalerie/morska-sul-2260
DĚLENÍ SOLI Podle způsobu obohacení je sůl českou legislativou rozdělena do těchto skupin: jedlá sůl jedlá sůl obohacená Jedlá sůl obohacená se dělí dále na podskupiny: jedlá sůl s jodem jedlá sůl s jodem a fluorem jedlá sůl s jodem obohacená
POLÉVKOVÉ KOŘENÍ Polévkové koření se vyrábí z rostlinných a živočišných bílkovin. K dochucení se používají výtažky z hub, zeleniny, masa, libeček či sušená zelenina. Na trhu je polévkové koření Klasik, nebo v podobě kostek bujónů. Jakostní polévkové koření má žlutohnědou až tmavohnědou barvu, plnou chuť a příjemnou vůni. Výrobek je vhodné skladovat uzavřený, v chladu a temnu. 4. http://www.traffic.cz/kolonial/ochucovadla/polevkove-koreni-klasik-170ml-vitana.html
SOJOVÁ OMÁČKA Sójová omáčka je směs sójového a lepkového hydrolyzátu je tepelně upravená, dochucená a přefiltrovaná. Jakostní sójová omáčka má tmavohnědou barvu, pikantní slanou chuť, vůni po použitých surovinách. Sójová omáčka se používá k ochucování orientálních pokrmů, omáček a salátů. 5. http://www.vitana.cz/produkty/ochucovadla/tekute-koreni/sojova-omacka-sladka/294/Sojova-omacka-sladka.html
STUDENÉ OMÁČKY Dresinky jsou tekuté výrobky, k jejichž výrobě se používají hlavně jedlé rostlinné oleje, zahušťovadla, jogurt, zelenina, ovoce, koření, stabilizátory, emulgátory. Dresinky se používají jako chuťové přílohy k zeleninovým salátům či tepelně upravenému masu. Trh nabízí rokfortový, americký, kari, jogurtový, bylinkový dresink. 6. http://www.akcniceny.cz/detail/hellmann-s-francouzsky-dressing-859863/
HOŘČICE Hořčice je vyrobena z jemně rozemletých semen hořčice, vody, kvasného octa, jedlé soli, cukru a koření. Výrobek se plní do kelímků, sklenic či do hliníkových tub. 7. http://www.farmarsketrhyfuturum.cz/cz/farmari/145-horcice-vlastni-vyroba.html
HOŘČICE plnotučné kremžské speciální 8. http://www.senf.cz/produkty.html
OCET Ocet je 5 % a8 % roztok kyseliny octové. Vyrábí se biologickým nebo chemickým procesem. Ocet je pochutinou, která slouží k okyselení pokrmů, konzervační látka při konzervaci zeleniny, hub, ryb. 9. http://www.luxurylife.com.tw/items.php?it=913
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6