PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

OBEZITA.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
KBT u poruch příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Psychologie štíhlé postavy
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Obezita a poruchy příjmu potravy
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Co jsou to poruchy příjmu potravy? Mentální anorexie Chorobný strach z tloušťky a přibírání na váze Úmyslné snižování hmotnosti: Cvičení, odmítání jídla, diety, nadužívání léků a projímadel Nerealistické vnímání těla Popírání onemocnění navzdory podvýživě a vyhublosti Mentální bulimie Záchvaty přejídání a zvracení Sebeobviňování, stud, deprese, pocity selhání Většinou normální hmotnost a náhled na nemoc Neustálé zabývání se jídlem http://monocle.blog.cz/0809/samota

ALE TO NENÍ VŠECHNO! Orthorexie Bigorexie Pregorexie Závislost na „zdravém“ jídle nebo bio – omezování pestrosti jídla Bigorexie Nabírání svalové hmoty, výživa potravinovými doplňky, závislost na cvičení Pregorexie Snižování váhy v těhotenství – velmi nebezpečné pro plod Záchvatovité přejídání Záchvat „vlčího hladu“, následné znechucení, výčitky, sebeobviňování

50 20 10 5 PROČ JE TO NEBEZPEČNÉ? 2% anorexie 5 % bulimie 10 % umírá 20 % se nezlepší

Důsledky Podvýživa (vlasy, kůže, mozek, svalová hmota) Metabolický rozvrat Poruchy srdečního rytmu, krevního tlaku Selhání orgánů Sociální izolace Deprese Úzkosti Partnerské a rodinné problémy Životní apatie, sebevražda https://sites.google.com/a/danieldrazan.cz/danieldrazan-cz/stravovaci-doporuceni/duasledky-spatne-vyzivy-a-nedostatku- pohybove-aktivity

Je to zákeřné! Narušené vnímání vlastního těla http://www.youtube.com/watch?v=c-ahERtoU8g Narušené vnímání vlastního těla http://www.hubnuti4you.cz/95-poruchy-prijmu-potravy.html Stud, nepochopení, obviňování Kde je hranice mezi normálním chováním a poruchou? KDYŽ ZAČNE STRACH OVLÁDAT NÁŠ ŽIVOT… http://www.klinikazdravi.cz/novinky/technologie/bulimie--porucha-prijmu-potravy/

Příčiny Diety Současný ideál krásy Nedostatečné sebepřijetí nebo přijetí okolím Tlak na výkon, perfekcionismus a dokonalost Nedostatek sil nebo neznalost jiných způsobů řešení životních výzev či náročných situací Nedostatečná separace od rodiny Životní postoj, cíle a hodnoty – potřeba dokazovat svou cenu http://kelly545.blog.cz/0705/anorexie

IDEÁL KRÁSY Celebrity jsou lidé! Nereálný ideál krásy http://www.youtube.com/watch?v=W4E1y50WyjM&fea ture=related Nereálný ideál krásy Štíhlá = krásná = šťastná? Jak vypadají lidé, kterých si nejvíce vážíme? http://medicina.ronnie.cz/c-6635-je-kulturistika-nemoc-i.html

Zdravý životní styl http://prozeny. blesk NEZDRAVÝ Pouze bio Extrémní cvičení Dieta, hladovění Posedlost myšlenkami na jídlo Workoholismus Sebekontrola Nenávist ke svému tělu – tělo jako nástroj ZDRAVÝ Kvalitní potraviny Přiměřený pohyb Sřídmost v jídle Uvažování o stravování Relaxace Zábava Láska k sobě – tělo jako dar

Diety Proč se drží diety? Spouštějí přejídání a vedou k tloustnutí DIETY NEFUNGUJÍ! Stav hladu – úsporný režim – ukládání zásob Zhubnutí – normální jídlo – přibrání na horší časy – jojo-efekt Proč se zvrací? Zvracení NEFUNGUJE! Trávení cukrů už v ústech Projímadla působí v tlustém střevě http://www.dvedeti.cz/zbozi/4008/Drevene-hracky---Drevene-hry---JOJO-cervene.htm

3PS: Jak do toho nespadnout? PPP SSS Pravidelně Pestře Přiměřeně Sebe-vědomí Sebe-láska Sebe-důvěra Šťastný život a hodnota člověka nejsou v tělesné kráse! Nebát se řešit životní problémy a důvěřovat si! Vnímat své tělo, mít se rád a chovat se k sobě jako k nejlepšímu kamarádovi! Nepodkopávat sebevědomí a sebeúctu druhých!!

LÉČBA PORUCH PŘÍJMU POTRAVY Lékaři, psychologové, terapeuti, sociální pracovníci Pravidelný jídelní režim, vyvážená strava Svépomocné manuály Psychoterapie (individuální, skupinová) Náhled na příčny poruchy Práce se 3S Radost ze života Svépomocné skupiny Hospitalizace http://www.zsmladi.cz/view.php?cisloclanku=2012040001

JAK JE POZNÁME? Mění se jídelníček: změna skladby Mění se jídelní režim: vynechávání, tempo Přecitlivělost na vzhled a jídlo Sociální izolace Hyperaktivita – sportování Silná potřeba kontroly Změna nálady: smutek, podceňování, únava Tělesné změny Zdravotní komplikace http://www.ulekare.cz/clanek/poruchy-prijmu-potravy-2945

Jaké jsou možnosti Nezůstávat na to sám, přiznat si potíže Zhodnotit přínosy a ztráty - motivace Hledat informace a příběhy Obrátit se na odborníky Psychoterapie Konzultovat zdravotní stav s lékařem Všímat si lidí okolo sebe, naslouchat. Promluvit si, nabídnout pomoc Mluvit za sebe Netlačit, nepřesvědčovat, nenutit Nabízet společné aktivity Nezůstávat sám http://www.volny.cz/travnickovi/rozcestnik.html

DĚKUJI ZA POZORNOST Obrázky na slidu 5 a 6 z: http://pinklucca.blog.cz/1002, http://www.kafe.cz/rodina-a-domov/deti-a-rodina/anorexie- hlidejte-svou-dceru-2807.aspx, http://www.zivotpodlelucie.com/2010/10/jak-jsem-sla-hubnout-potkala-anorexii.html, http://tema.novinky.cz/mentalni-anorexie, http://www.fiftyfifty.cz/Mesicek-lekarsky-leci-nejen-nasi-kuzi-7275756.php, http://www.profizahrada.cz/a/cz/4482-calendula-officinalis-mesicek-lekarsky/