Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

„IT nad 40 let“ „IT nad 40 let“ Středočeský kraj „Dobrá praxe“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Možnosti podpory NNO ze strukturálních fondů v období dubna krajská konference NNO Jiří Krátký.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
P R O J E K T C E N T R A 50+ CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o. CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
INFORMACE O ČINNOSTI JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM. POLYTECHNICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ S DŮRAZEM NA INFRASTRUKTURU A INVESTICE  Motivace žáků ke studiu technických oborů.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Lenka Herčíková,
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Projekty META o.s. zaměřené na komunitní tlumočení
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Kariérové poradenství a podnikavost
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č.: CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_123/0002746 -prezentace projektu pro platformu JMK 13. 6. 2017

Základní informace Realizátor: Fond dalšího vzdělávání (p. o. MPSV) Partner: Úřad práce ČR Doba realizace projektu: 30 měsíců (1. 3. 2016 – 31. 8. 2018) Místo realizace projektu: Praha (centrála), Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj Počet podpořených osob (tj. klientů, kteří získají min. 40 hodin podpory: 600

Pro koho je projekt určený ? Cizí státní příslušníci (vč. občanů EU) z řad: uchazečů o zaměstnání zájemců o zaměstnání ekonomicky neaktivních osob (spolupráce s NNO, integračními centry a samosprávami v místech realizace projektu)

Jaké jsou „klíčové aktivity“ projektu? 1. Individuální poradenství 2. Vzdělávání v měkkých dovednostech, občanské gramotnosti a finanční gramotnosti 3. Podpora cílové skupiny při využívání služeb souvisejících s integrací na trh práce 4. Evaluace projektu 5. Popularizace projektu

Individuální poradenství kariérně pojaté s důrazem na individuální přístup a komplexnost služby poradce pro integraci: - analyzuje potřeby klienta, společně definují cíle spolupráce - volí vhodné prostředky („cestu“) k jejich naplnění (doporučení jazykových kurzů, aktivizace a motivace k uplatnění na trhu práce, informování o specifikách trhu práce pro cizince v ČR, doporučení nástrojů APZ, kariérové koučování a rozvoj, doporučení dalších služeb v daném regionu)

Vzdělávání – I. odstraňování bariér při vstupu na trh práce: jazyková bariéra, sebepojetí, přístup k informacím jazyková bariéra: tlumočení (pokud je nezbytné), snaha aby se účastníci/e v ČJ zlepšovali (kurzy už proběhly v RU, AJ, ARJ) sebepojetí, seberozvoj: zmocňování příchozích zapojeno do všech vzdělávacích modulů (MD, FD, OG) velikost skupiny: 6 – 12 lidí kombinace e-learningu a prezenční formy

Vzdělávání – II. metody vzdělávání: respekt ke specifickým potřebám, partnerství (lektor/ka v roli průvodce vzděláváním), interaktivita, sdílení zkušeností, vzájemná inspirace účastníků/ic na co narážíme: nedostatek informací, dat o cílové skupině; na kurz přicházejí lidé s různými potřebami, různými znalostmi; komplikované uspokojit požadavky všech; do vzdělávání vstupují lidé, kteří už jsou motivovaní

Podpora při využívání služeb souvisejících s integrací na trh práce pouze pro klienty, kteří vyžadují vyšší míru podpory (špatná znalost jazyka, nedostatečná orientace v českém prostředí) využití tlumočníků síťování v jednotlivých krajích s NNO, integračními centry, zaměstnavateli apod. tvorba a aktualizace „průvodce regionálními službami“ - seznam a anotace relevantních služeb v kraji

Popularizace rozvoj a aktualizace interaktivní mapy životních situací – www.pracevceskerepublice.cz - aplikace pro rychlou orientaci cizích státních příslušníků v problematice související se zaměstná(vá)ním čeština, angličtina, ruština, vietnamština, čínština, rumunština, bulharština plakáty, letáky články v periodicích a na serverech

Procesní evaluace I. – účastníci projektu

Procesní evaluace II. – účastníci projektu

Procesní evaluace III. – vzdělávání

Procesní evaluace IV. – JMK – 57 účastníků projektu, 27 absolventů vzdělávání, 5 kurzů

Stav a průběh realizace v JMK Zasíťování projektu se všemi relevantními subjekty v kraji Dobrá spolupráce s úřady práce i ostatními místními institucemi Koncept skupinového oslovování klientů změněn na individuální Dlouhodobá poradenská práce s klienty a doprovodné služby přinášejí první úspěchy Využití synergie aktivit ostatních subjektů, podporujících cizince a nabízení služeb, které se doplňují nebo na sebe navazují

Tým projektu PODPORA CIZINCŮM Děkujeme za pozornost! Tým projektu PODPORA CIZINCŮM