Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Komunální odpadní vody a kaly
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
(kanalizační přípojky)
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Ing. Marcela Strakošová
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
PROVOZNÍ ONIV 2015 Pro rok 2015 byl rozpočet provozních ONIV stanoven ve výši tis. Kč Do příjmů rozpočtu kraje byl stanoven odvod z investičních.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Program Podpora výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizaci Odbor vodovodů a kanalizací Vypracoval: Ing. Jan Žák Místo.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
DOTACE PRO OBLAST ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PLZEŇSKÝ KRAJ Informace odboru ŽP o možnostech financování projektů v roce 2015 zaměřených na ochranu a zlepšení.
JAK DÁL V ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD V MALÝCH OBCÍCH PROČ? Listina základních práv a svobod: Čl. 35 (1,2,3)-právo na příznivé životní prostředí a právo na včasné.
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád Odbor územního plánování Ministerstvo pro místní rozvoj 10. prosinec 2015, pracovní porada.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
zelená linka: Operační program Životní prostředí Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1 Nejčastější nedostatky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Prioritní osa 1, Specifický cíl 1.1; 1.2
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Podpora vodohospodářské infrastruktury Zlín,
Provozování vodohospodářské infrastruktury
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Možnosti dotací na řešení zásobování pitnou vodou
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
odbor politiky bydlení
Besip Zlínského kraje Zlín,
Dotace Kraje Vysočina v oblasti vodního hospodářství
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
IROP – Národní program Ing. Ilona Kunešová / Ing. Filip Novosád
Kanalizační Přípojky F-M
Změny v soutěži Vesnice roku
Odbor dopravy a silničního hospodářství
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
PROGRAM PODPORA VÝSTAVBY A TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ INFRASTRUKTURY VODOVODŮ A KANALIZACI II Ing. Jan žák.
Dotační příležitosti pro obce JMK
Dotační program pro rok 2019
Program na podporu lesních ekosystémů
Informace stavebníkům před proJEKTOVÁNÍM kanalizačních přípojek
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben 2017

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje Zlínský kraj má zpracován Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje (PRVKZK) jako strategický dokumentem, který obsahuje stav zásobování pitnou vodou, odkanalizování a čištění odpadních vod v obcích a městech a koncepci hospodárného a technicky nejvhodnějšího řešení. PRVKZK je průběžně aktualizován a schvalován krajem v samostatné působnosti. Ukončena je aktualizace PRVKZK okres Uherské Hradiště (schváleno ZZK) a Zlín, probíhá aktualizace okresu Vsetín, připravena je aktualizace okresu Kroměříž.

Počet obcí dle způsobu čištění odpadních vod Způsob čištění OV v obcích ZK Počet obcí dle počtu obyvatel do 500 501 - 1000 1001 - 2000 nad 2001 Obec s centrálním čištěním 10 49 38 37 134 (některá místní část nemá centrální čištění ) 3 4 15 25 Obec bez centrálního čištění 84 43 13 2 142 Obec bez kanalizace 6 počet obcí 103 95 55 54 307

Způsoby zneškodňování odpadních vod Odpadní vody z jednotlivých nemovitostí lze (dle místních podmínek) odvádět do kanalizace, ukončené obecní (městskou) čistírnou odpadních vod (ČOV) odvádět na předčistící zařízení (domovní ČOV, septik s dočištěním) s vypouštěním do povrchových vod (výjimečně do podzemních vod) nebo do kanalizace, která není ukončena ČOV akumulovat v bezodtoké vodotěsné jímce (žumpě) a zajišťovat jejich zneškodňování tak, aby nebyla ohrožena jakost povrchových nebo podzemních vod

Doporučení pro obce Obce, které mají na svém území vybudovány kanalizace bez ČOV a vypouští odpadní vody z tzv. „volných výustí“, musí podle kvality vypouštěných vod a kvality vod v toku zajistit jejich zneškodňování tak, aby bylo postupně dosaženo cílů stanoveným nařízením vlády č. 401/2015 Sb., Pro obce o velikosti do 2000 obyvatel je povinnost čistit odpadních vody jakýmkoliv postupem či způsobem, který zajistí, že po vypouštění vyhoví kvalita vody v toku cílům nařízení vlády, tzv. „přiměřené čištění“ Doporučení pro obce - kontrolovat vypouštění odpadních vod z nemovitostí, napojených na veřejnou kanalizaci netolerovat jímky na vyvážení, které se nikdy nevyváží (odpadní vody jsou nedovoleně zaústěny do kanalizace) netolerovat septiky bez řádného povolení a bez pravidelné údržby (vyvážení kalu) domovní ČOV musí majitel provozovat dle provozního řádu

Program – Podpora vodohospodářské infrastruktury RP01-17 Cíl: - zvýšení vybavenosti sídel Zlínského kraje o velikosti do 2 000 a místních (městských) částí do 1000 obyvatel vodohospodářskou infrastrukturou - zvýšení počtu napojených obyvatel na pitnou vodu a na kanalizaci s vyhovující likvidací odpadních vod - zlepšení zásobování pitnou vodou Lhůta pro podání žádostí: od 23. 1. 2017 do 4. 8. 2017, 12:00 hodin

Dotační tituly: Dotační titul 1: Zásobování pitnou vodou, odvedení a čištění odpadních vod a) výstavba a rozšíření veřejných vodovodů a souvisejících vodárenských objektů pro stávající zástavbu, b) vybudování zdroje pitné vody, výstavba zařízení ke zkvalitnění technologie úpravy vody, včetně její akumulace, c) vybudování zařízení pro zajištění dostatečných tlakových poměrů ve vodovodní síti, d) výstavba kanalizace pro stávající zástavbu, za předpokladu jejího zaústění do kanalizace ukončené stávající kapacitně vyhovující ČOV, e) výstavba kanalizace propojující stávající volné výustě za předpokladu, že odpadní vody budou odváděny a čištěny na stávající kapacitně vyhovující ČOV, f) výstavba kanalizace současně s ČOV v obcích, kde tato infrastruktura doposud není, g) výstavba ČOV, h) intenzifikace stávající ČOV v případě, že současně dojde k připojení obyvatel

Dotační tituly: Dotační titul 2: Spolufinancování projektů vodohospodářské infrastruktury podpořených z jiných dotačních zdrojů a) spolufinancovaní projektů vodohospodářské infrastruktury podpořených ze státního rozpočtu nebo rozpočtu Evropské unie orientovaných na zásobování pitnou vodou a odkanalizování a čištění odpadních vod v obcích do 2 000 obyvatel a místních (městských) částech do 1 000 obyvatel s ukončením realizace projektu nejpozději do 31. 10. 2019. Finanční rámec: 31 891 000 Kč Minimální a maximální výše dotace: 50 tis. Kč – 10 000 tis. Kč Maximální míra dotace: Dotační titul 1 – 40 % celkových způsobilých výdajů Dotační titul 2 – 10 % celkových způsobilých výdajů

Program – Podpora vodohospodářské infrastruktury RP01-17 Žadatelem o dotaci v Programu jsou v rámci obou dotačních titulů: - obce do 2 000 obyvatel, - svazky obcí zajišťující akci pro 501 – 2 000 obyvatel, - místní (městské) části do 1 000 obyvatel (místní částí obce se rozumí část obce vymezená vlastním katastrálním územím) Doba realizace projektu: Fyzická realizace projektu může být zahájena nejdříve: - pro Dotační titul 1: dne 1. 1. 2017. - pro Dotační titul 2: dle podmínek dotačních titulů národních a evropských zdrojů. Nejzazší datum pro ukončení realizace projektu je stanoveno na 31. 10. 2019.

http://www.kr-zlinsky.cz/dotace-a-granty-cl-23.html DOTAZY K ODBORNÝM ZÁLEŽITOSTEM: Ing. Táňa Vítková, Ph.D., email: tana.vitkova@kr-zlinsky.cz, tel: 577 043 374 DOTAZY K ADMINISTRATIVNÍM ZÁLEŽITOSTEM: Ing. Lenka Býčková, email: lenka.byckova@kr-zlinsky.cz, tel: 577 043 423

Děkuji za pozornost Ing. Dana Zápecová dana.zapecova@kr-zlinsky.cz Tel. 577 043 357