Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Deinstitucionalizace – historický kontext a zajištění pozitivních výsledků pro lidi s postižením. Julie Beadle-Brown.
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Deinstitucionalizace: Od expertních posudků k praktickým experimentům Jan Paleček Centrum pro výzkum a inovaci v sociálních službách, o.s.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Transformace institucionální péče v péči komunitní Jan Pfeiffer Children`s High Level Group.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Problémy a perspektivy středního školství
Terénní programy.
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Terapeutické komunity
Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum? Jan Šiška, PedF UK

Cíl Nastínit vývoj deinstitucionalizace v mezinárodním kontextu Shrnout výsledky vybraných mezinárodních komparativních výzkumů zaměřených na institucionální péči a komunitní služby přímo ovlivněných pracovními postupy a postoji personálu

Proč změny?

Proč změny? Úmluva o právech osob s postižením, OSN, 2006 Stejné právo pro všechny osoby s postižením žít v společenství se stejnými možnostmi volby na rovnoprávném základě s ostatními. Možnost volby místa pobytu, i toho, kde a s kým budou žít. Upuštění od nutnosti žít v specifickém prostředí

Aplikace čl. 19 Úmluvy do praxe Podpora není určena typem budovy, ale potřebami jednotlivce a tím, co uživatelé potřebují k tomu, aby žili na místě a způsobem, které si zvolí člověk s postižením má kontrolu nad službou, kterou využívá. Služby se organizují a poskytují tak, aby vyhovovaly jeho osobním aspiracím a preferencím.

Ústavní péče I Praxe personálu v ústavním prostředí se vyznačuje: depersonalizací (absence znaků a symbolů individuality a lidskosti) zavedenou a relat. neměnnou rutinou (pevné rozvrhy bez ohledu na preference a potřeby) blokovým zacházením sociálním odstupem (symbolizující rozdílný status pracovníků a obyvatel) (King, Raynes a Tizard, 1971).

Ústavní péče II Důsledky ústavní praxe: sociální vyloučení nedostatek příležitostí k rozhodování a individuálnímu rozvoji ztráta individuality a zneužívání posilování stigmatizace a negativních postojů vůči lidem s mentálním postižením "nejsou jako my" (Wolfensberger, 1975; Bogdan & Taylor, 1989). Převládají materiální podmínky, které běžná populace hodnotí jako nepříznivé (Mansell & Beadle-Brown, 2010).

Změny - jak rychle? Included in Society, 2005

Odhadovaný počet osob v ústavní péči v EU (hrubý odhad s využitím různých zdrojů) více než 1.45 mil. lidí s postižením žije v pobyt. zařízeních více než 70% z nich žije v zařízeních s kapacitou vyšší než 30 poměr počtu osob v ústavech na 100.000 obyvatel velké rozdíly od 0 (Švédsko) přes 500 (Estonsko, Litva) (DECLOC, 2009)

Srovnání – život v komunitě vers. ústavní péče „Není žádných pochyb o tom, že lidé s mentálním postižením mají prospěch z deinstitucionalizace“ (Mansell, Ericson, 1996) „Co se týče kvality života lidí s postižením, v průměru nabízejí komunitní služby lepší výsledky než ústavy“ (Mansell, Beadle-Brown, 2010) 2010)

Srovnání – život v komunitě vers. ústavní péče Výzkum naznačuje lepší výsledky života v komunitě oproti ústavní péči, zejména v oblastech: volba a sebeurčení širší sociální sítě, více přátel přístup k běžné občanské vybavenosti/veřejným službám účast na společenském životě příležitosti k osvojování a udržení dovedností častější kontakt se zaměstnanci a větší zapojení personálu do činností lepší materiální vybavení lepší přijetí ze strany komunity spokojenost obyvatel a jejich rodin (Kozma, Mansell, Beadle Brown 2009)

Deinstitucionalizace není (jen) stavení „Některé postupy zaměstnanců, které lze obvykle nalézt v institucích, jsou občas uplatňovány v komunitních modelech služeb s negativními dopady na uživatele“. (Clement & Bigby, 2010; Bigby et al, v tisku;. Sinason 1993). Pouhý přechod od ústavní péče na komunitní služby není záruku lepších výsledků…. ….neboť praxi institucionální péče je možné „přestěhovat“ či obnovit v nových podmínkách. Deinstitucionalizace - PROČ - JAK - ZA KOLIK J. Šiška 12

Náznaky současných trendů „Průměrná kapacita skupinových domovů v Norsku se od 90´ let zdvojnásobila ze 3-4 uživatelů na 8 v roce 2010. Více než 54% skupinových domovů mají více než 7 obyvatel. V roce 1994 to byla pouze 3%. Některá zařízení mají až 25 obyvatel“. (Tosebro, 2012) „V České republice hrozí vysoké riziko návratu k ústavnímu modelu sociálních služeb, neboť je levnější jen proto, že poskytuje nekvalitní službu těm, kteří je užívají.“ (Šiška, Beadle-Brown 2010)

Náklady a výsledky Na služby pro postižené uživatele z původně „levnějších“ ústavů budou v dobrých komunitních službách vyšší náklady, ALE kvalita bude vyšší U „drahých ústavů“ lze očekávat, že přestěhováním méně postižených uživatelů do dobrých komunitních služeb budou náklady nižší (Mansell, Beadle Brown, 2009)

Závěr - deinstitucionalizace není dobrodiní nýbrž je otázkou lidských práv - kvalita služby v komunitě je vyšší než v ústavní péči - personál a kultura zařízení hrají významnou roli

Děkuji za pozornost jan.siska@pedf.cuni.cz