Uměleckonaučná literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Slohové postupy.
Metodologie historického výzkumu volného času
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Rozbor uměleckého textu
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Test – Člověk, zvíře, stroj
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Reportáž žánr, metody, typologie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Získávání a zpracování informací
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
V Ě CNÁ LITERATURA Mgr. Michal Oblouk.  Odborná, vědecká  Literatura s převládající naučnou funkcí  Zařazuje se do ní: a)Literatura naučného typu (odborné.
Obecné poučení o literatuře
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
Uspořádání učiva a interpretace textu
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Postavení pedagogiky mezi vědami
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Mgr. Jana K ř ehlíková.  základní funkce um ě ní  spjata s kategorií odrazu a obraznosti  zobrazení a vysv ě tlení mimolit. skut.  dílo rezignující.
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Září 2011 Ročník: 7. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva druhy a funkce literatury.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_13_LITERATURA PRO DĚTI_ENCYKLOPEDIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
OBECNÁ CHARAKTERISTIKA LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
O útvarech, žánrech a textech
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obecná didaktika ÚVOD.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Didaktika literární výchovy na 1. stupni základní školy
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
O útvarech, žánrech a textech
Funkční styl odborný.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
Základní filozofické otázky
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Uměleckonaučná literatura Mgr. Jana Křehlíková

Uměleckonaučná literatura non fiction literatura faktu vzestup od 60. let 20. stol. zdroje: memoárová lit. cestopisy reportáže odborně popularizační a naučná lit.

Definice uměleckonaučné lit. postupy umělecké slovesnosti při sdělování obsahů noetických emocionální aspekt autorský záměr stimulovat nejsou zcela ostré a jasné hranice non fiction literatury reakce na rozvíjející se racionální schopnosti dětí a jejich identifikační a anticipační zaměření vyrovnává působení základní konvence beletrie

Ján Sedlák vylučuje umělecký úmysl jako základ výstavby textu vzbuzovat a prohlubovat čtenářův zájem o problémy jednotlivých věd ukazovat perspektivy jednotlivých vědních disciplín ukazovat krásu a ušlechtilost vědeckého bádání vzbuzovat úctu k schopnostem člověka vzrušovat ne uměleckou fikcí, ale dramatickými životními fakty

Třídění uměleckonaučné lit. podle obsahu a zaměření (přírodovědná, zeměpisná, společenskovědní, historická, literatura faktu o technice, umění, sportu...) dospělý x dítě cíl: poskytnout dětskému čtenáři přiměřené informace rozšiřující jeho intelektuální obzor; rozvíjet jeho myšlení, názory, postoje

Z historie uměleckonaučné lit. Lucretius: De rerum natura antika: není rozdíl mezi vědou a uměním Komenský: Orbis pictus přímý předchůdce: literatura vzdělávací a didaktická osvícenství

Dělení tematické okruhy výkladová a narativní literatura faktu encyklopedická a narační literatura faktu

Cestopis deskriptivně narativní próza důležitá úloha vypravěče fingovaný cestopis (beletrie) deníkový epistolární

Naučná pohádka, povídka, črta téma: příroda a zvířata naučná pohádka blízká pohádce zvířecí i z oblasti techniky naučná povídka koncepce životního příběhu, osudu, portrétu lyrická etuda citový vztah nebo prožitek

Encyklopedie odborné vědeckopopulární pro mládež většinou abecední řazení výkladová metoda

Literatura Genčiová, M.: Literatura pro děti a mládež (ve srovnávacím žánrovém pohledu). Praha: SPN, 1984. Chaloupka, O.-Nezkusil, V.: Vybrané kapitoly z teorie dětské knihy III. Praha: Albatros, 1979. Kreislová, A.: Úvod do studia literatury pro děti a mládež. Ústí nad Labem: PF, 1983.