NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1807_SLOVNÍ_ÚLOHY_O_SMĚSÍCH Téma: Řešení.
Advertisements

Neutralizace. Je reakce kyseliny s hydroxidem, při které vzniká sůl příslušné kyseliny a voda. Při neutralizaci se uvolňuje teplo – je to exotermická.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11_F9_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Elektromagnetické zařízení Základní škola Libina,
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_09_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
13 úvod do chemie - opakování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Určení měrných skupenských tepel vody
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_04_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vlastnosti technických materiálů-rozdělení
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Vlastnosti látek − hustota
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Hustota 8. ročník.
Obecná a anorganická chemie
Teplo.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Kalorimetrie měření tepla
Měrná tepelná kapacita látky
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vlastnosti látek − hustota
Chemické reakce probíhají i v lidském těle, zajišťují životní funkce
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_03_exotermické a endotermické reakce TÉMA: EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

Exotermická a endotermická reakce Chemické reakce a děje 1. část Exotermická a endotermická reakce

Rozdíl mezi chemickou a fyzikální reakcí? Reakce Rozdíl mezi chemickou a fyzikální reakcí? při chemické reakci dochází k přeměně chem. látek a vzniku nových chem. vazeb (příkladem je např. hoření, neutralizace) u fyzikálních dějů se chem. složení látek nemění, mění se např. pouze skupenství nebo další fyzikální vlastnosti (vypařování, tání, tuhnutí vody)

Exotermické reakce Exotermické děje – teplo se uvolňuje do okolí, teplota stoupá příkladem exotermické reakce je např. hoření, exploze, neutralizace této reakce se využívá např. při výrobě samoohřívacích konzerv (MRE – meal ready to eat)

Co se stalo? Proč teplota stoupá? Experiment Do kádinky se 150ml vody ponoříme teploměr a změříme teplotu Poté do kádinky nasypeme 25g NaOH a směs opatrně mícháme skleněnou tyčinkou Každých 20 sec změříme teplotu znova, dokud se teplota neustálí Porovnejte teplotu vody před přidáním NaOH a po přidání NaOH. Co se stalo? Proč teplota stoupá?

Endotermické reakce Endotermické děje - děje, při kterých se teplo z okolí spotřebovává - projevem je pokles teploty příkladem je např.: vypařování kapalin – čím více se kapalina z povrchu tělesa vypařuje, tím je těleso chladnější (ochlazení po dešti) pocení – aby se organizmus nepřehřál fotosyntéza (mimo jiné, bez dodání E ze slunce by neprobíhala)

Experiment Do kádinky se 150ml vody opět ponoříme teploměr a změříme teplotu Poté do kádinky přisypeme 50g chloridu amonného a směs opatrně mícháme skleněnou tyčinkou, změříme teplotu Vždy po 15 sec. odečítáme teplotu, dokud se neustálí Porovnejte teplotu vody před přidáním chloridu amonného a po přidání. Jak se dané teploty změnily?

Využití v praxi kapaliny s nízkou teplotou varu (ether) se používají jako součást chladících sprejů jejich vypařování je děj silně endotermický, kt. odnímá okolí velké množství tepla např. ve sportu (při fotbale, hokeji atd.) je využíváno při zranění chladících sprejů - Kelen (zabraňují vznikům otoků)

Chemickou reakci, při kt. se teplo uvolňuje nazýváme Chemickou reakci, při kt. se teplo uvolňuje nazýváme? Exotermická reakce (teplo se uvolňuje, teplota stoupá)

Chemickou reakci, při kt. se teplo spotřebovává nazýváme? Endotermická reakce (teplo se spotřebovává, teplota klesá)

Změny teploty při neutralizaci Experiment Změny teploty při neutralizaci Do kádinky nalijeme 100ml 10% roztoku NaOH a změříme jeho teplotu Poté, za stálého míchání, přilijeme 100ml 10% HCl a opět změříme teplotu Co se stane/stalo? Reakci zapište NaOH + HCl  NaCl + H2O

Souhrn exotermické děje – teplo se uvolňuje, teplota stoupá (dýchání, hoření, exploze, neutralizace) endotermické děje - teplo se spotřebovává, teplota klesá (fotosyntéza, vypařování, pocení) co je to neutralizace? je to chemická reakce kyseliny a zásady, kdy vzniká sůl a voda, jde o exotermickou reakci – tedy uvolňuje se energie, teplota stoupá

Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-08-03] www.office.microsoft.com