Elektrický proud II Ing. Jan Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický obvod III..
Advertisements

Elektrický proud, elektrické napětí
Elektrický proud.
zpracovaný v rámci projektu EU
Elektrický proud.
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co už víme o elektrickém proudu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Elektromagnetické jevy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_194_ Elektrický proud a napětí AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
Základní elektrické veličiny
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Škola:ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět:FYZIKA Ročník:6. Anotace: Elektrický obvod 2 - elektrický proud a elektrické napětí Prezentace.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Elektrický proud, elektrické napětí
?? Ing. Jan Havel.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Pořadové číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
STR Mgr. Kamil Kučera.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výkon elektrického proudu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektrický proud II Ing. Jan Havel

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: duben 2014 Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Elektrický proud Materiál slouží k výkladu nauky o základních vlastnostech elektrického proudu. Ve výkladové části žáky seznamuje s vlastnostmi elektrického proudu jako fyzikálního jevu. vysvětluje pojem obvod elektrického proudu a schematické značky. Vyobrazené obvody by si žáci měli sestavovat pomocí žákovských sad. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Základ moderní civilizace? Co uvádí do chodu následující spotřebiče, které nám tolik zpříjemňují život? [2] [3] [1]

Elektřina Téměř všechny stroje v domácnosti a většinu strojů v technice a průmyslu pohání elektřina: [6] [4] [5]

Elektrický proud Elektrický proud: Fyzikální jev – usměrněné proudění elektřiny určitým prostorem Fyzikální veličina – popisuje číselně výše zmíněný jev

Elektrický proud – fyzikální jev Elektrický proud – fyzikální jev, kdy v určitém místě (vodiči) dojde k uspořádanému proudění částic s elektrickým nábojem: Částice s nábojem Kovový vodič Elektrický proud je ustálený tok elektrický nabitých částic. Je to fyzikální jev.

Elektrický proud – fyzikální jev Technologický systém, ve kterém k takovému proudění může docházet nazýváme obvod elektrického proudu Jak poznáme, že obvodem prochází proud? Podle jeho účinků: Žárovka svítí motor se točí trouba peče

Obvod elektrického proudu Aby obvod el. pr. vedl elektrický proud, musí splňovat několik podmínek: Musí obsahovat zdroj elektrického proudu Musí být uzavřený (nepřerušený) pomocí vodičů Měl by obsahovat spotřebič [7] [8]

Schéma elektrického obvodu Kreslit obvody tak jak vypadají ve skutečnosti je velmi nepraktické, proto všechny prvky obvodu zaznamenáváme pomocí schematických (zjednodušených) značek. Pro základní uzavřený obvod potřebujeme minimálně: Zdroj (el. Článek) Vodič Spotřebič (žárovka)

Schéma elektrického obvodu Nejjednodušší elektrický obvod pak můžeme zapsat takovýmto schématem: Vodiče vždy kreslíme jako přímé vodorovné nebo svislé čáry Spotřebič (žárovka) Kovový vodič Zdroj elektrického proudu

Schematické značky Elektrosoučástek je mnohem více a každou lze zaznamenat pomocí schematických značek: Zdroj el. pr. obecně elektrický článek baterie článků zdroj střídavého proudu

Schematické značky Spotřebiče: žárovka elektromotor reproduktor elektrický zvonek

Schematické značky Spotřebiče: vodič uzel vodičů ampérmetr otevřený spínač uzavřený spínač voltmetr

složitější obvody Do obvodu můžeme zařadit další prvky: spínač ukazuje, že přerušeným obvodem skutečně elektrický proud neprochází:

Rozvětvený obvod Pomocí uzlu se může obvod rozvětvit do několika větví El. proud se potom při svém toku obvodem dělí podobně jako se řeka dělí do několika ramen:

Elektrický proud jako veličina Fyzikální veličina elektrický proud popisuje množství náboje, který projde určitým místem obvodu každou sekundu Značka I Jednotka 1 A (Ampér) měřidlo ampérmetr, multimetr [9]

Otázky k procvičení Co je to elektrický proud? Definuj jej Jako fyzikální veličinu i fyzikální jev Jakou značku má fyzikální veličina elektrický proud? Jakou jednotku? Jak se nazývá měřidlo elektrického proudu? Jaké podmínky musí splňovat obvod elektrického proudu, aby jím proud mohl procházet? Nakresli schematickou značku žárovky, elektrického članku, baterie, zvonku, ampérmetru

Otázky k procvičení Co je na schematicky vyobrazených obvodech špatně z hlediska zásad správného obvodu elektrického proudu? Navrhni úpravu, aby obvody byly v pořádku:

Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMY. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Livermore_Centennial_Light_Bulb.jpg [2] NEZNÁMY. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Floor_fan.jpg [3] NEZNÁMY. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LGwashingmachine.jpg [4] AUTERY, Johnny. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lightning_hits_tree.jpg [5] VIATOUR, Luc. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plasma-lamp_2.jpg [6] PLATE, Wiilliam M.. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GMAW.welding.af.ncs.jpg [7] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Batteries.jpg [8] EHARD, Scott. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stranded_lamp_wire.jpg [9] KARWATH, André. wikipedia [online]. [cit. 2.4.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Digital_Multimeter_Aka.jpg NEZNÁMÝ. elektrický proud [online]. [cit. 26.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.kfy.zcu.cz/dokumenty/FYA2/el.proud.pdf NEZNÁMÝ. Elektrický proud v kovovém vodiči [online]. [cit. 4.4.2014]. Dostupný na WWW: http://www.kfy.zcu.cz/dokumenty/FYA2/el.proud.pdfhttp://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/Fyzikaprobakalare/PDF/3_02_El_proud.pdf Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu