Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_ V_LIDSKÉM_SPOLEČENSTVÍ_02 Kultura – dělení, funkce Téma sady: Člověk v lidském společenství Obor, ročník: Ekonomické lyceum / Obchodní akademie, 1. ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Anotace: Hmotná, duchovní a normativní kultura, funkce kultury Metodický obsah: Výklad nového učiva, interaktivní zapojování studentů do výkladu
Kultura Z latinského colere = vzdělávat, obdělávat, pěstovat, tvořit, ale též cítit Kultura je vše, co vytvořil člověk Vytváří se z přírody - např. z pralesa park Uveďte další příklady Příroda a kultura se prolínají Příroda je základem, na němž může za příznivých okolností vzniknout kultura
Příroda - Kultura Obr. 1 Skály Obr. 2 Park
Co je příklad přírody a co kultury? Obr. 3 Salát Obr. 4 Zelenina
Hmotná kultura Všechny hmotné produkty (výrobky) člověka Způsob, jak člověk tyto věci dokáže používat Na první pohled nejlépe patrná Od pazourku až po raketoplán Kultura bydlení (stavba a vybavení obydlí) Kultura odívání Neustále nás obklopuje
Kultura bydlení Obr. 5 Dům Obr. 6 Jídelna
Kultura odívání Obr. 7 Oděv pro volný čas Obr. 8 Svatební oděv
Duchovní kultura Různé myšlenky, názory, zvyky, které jsou dané společnosti vlastní Umění, věda, náboženství Způsob řízení společnosti (politický systém, různé instituce) Schopnost dobře se vyjadřovat (jazyková kultura) Sport a zábava Způsob, jak tuto kulturu dokážeme užívat
Umění a náboženství Obr. 9 Obraz Obr. 10 Bohoslužba
Sport a zábava Obr. 11 Turnaj v pétanque Obr. 12 Koncert Fréderica Bobina
Vztah hmotné a duchovní kultury Souvisí spolu Schopnost tvořit hudbu – hudební nástroj Obě nemusí být na stejné výši Existují oblasti, kde je vyvinutá více hmotná kultura a naopak Civilizace s velmi nízkou hmotnou kulturou mohou mít mimořádně bohatou duchovní kulturu
Normativní kultura = souhrn pravidel (norem) a návodů, které se týkají chování člověka ve společnosti Oblast morálky posuzování chování z hlediska dobra a zla Oblast práva posuzování jednání z hlediska zákonitosti a nezákonitosti Oblast společenských konvencí etiketa
Hlavní funkce kultury Vytvářet prostředí, které je příhodné pro rozvoj typicky lidských schopností a vlastností 1. Humanizační funkce kultury z člověka jako biologického tvora se stává skutečně a plně lidská bytost oproti zvířeti, např. když máme hlad, proběhne nasycení určitým kulturním způsobem → popřejeme si dobrou chuť → stolování …
Hlavní funkce kultury 2. Socializační a výchovná funkce kultury člověk se socializuje tím, že si danou kulturu osvojuje začíná od raného dětství a trvá celý život → naučíme se zavázat si tkaničku → pravidelně se koupeme → zdravíme … o lidech, kteří si danou kulturu neosvojili, říkáme, že jsou nekulturní
Výsledky socializační a výchovné funkce Osvojení si jazyka a dalších forem dorozumívání mimika, gesta … Získávání všeobecně platných návyků dané kultury hygiena, stolování etiketa … Osvojení si základních sociálních rolí role dítěte, žáka, kamaráda, spolužáka … Schopnost užívat předměty denní potřeby hřeben, kalendář, počítač … Schopnost orientovat se v hodnotovém žebříčku co je dobré a co zlé, co se smí a co ne … Osvojení si zákl. poznatků o přírodě, člověku a společnosti
Hlavní funkce kultury 3. Akumulační (shromažďovací) funkce kultury každá doba přináší nové poznatky předávají se následujícím generacím v podobě přísloví, zvyků a obyčejů předáváme si knihy nebo počítačová data něco zapomínáme a něco se stává součástí moderní společnosti
Příklad akumulační funkce kultury Obr. 13 Folklór ve francouzském Auvergne
Hlavní funkce kultury 4. Zábavná a kompenzační funkce kultury člověk odpočívá, uvolňuje se či odpoutává se od starostí běžného života díky kultuře → jdeme do kina či divadla → sportujeme → posloucháme hudbu … umožňuje kompenzovat to, čemu se v životě nedostává → člověk z kanceláře jde rád např. na túru
Zdroje a autorská práva DUDÁK, Vladislav. a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 326 s. ISBN 80-7235-233-4. Všechny použité fotografie jsou dílem autorky. Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.