Suroviny pro cukráře II. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Příprava a vlastnosti tuků
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Výroba rafinovaných rostlinných olejů  Z olejnatých semen nebo plodů čištění čištění drcení drcení klimatizace –úprava teploty a vlhkosti klimatizace.
Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Třené, jádrové a smetanové výrobky
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Potraviny rostlinného původu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Suroviny pro cukráře I. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
Suroviny pro cukráře I. ročník
Transkript prezentace:

Suroviny pro cukráře II. ročník VY_32_INOVACE_16-2-05-Rostlinné oleje Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace PowerPoint je zaměřený na téma Rostlinné oleje, který je součástí základních surovin v gastronomii. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. Může se použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu.

Rostlinné oleje kapalné, získané z různých částí rostlin obsahující tuk, z plodů, jader a semen získáváme lisováním, extrakcí a následnou rafinací jsou plnohodnotné, zdravější než živočišné tuky jsou značkové, jednodruhové nebo ve směsi.

Olivový olej nejkvalitnější je lisovaný za studena olivy mají vejčitý tvar barvy zelené a černé roste v teplém pásmu velmi zdravý vhodný do salátu

Řepkový olej velmi rozšířený ze semen řepky olejné obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin má univerzální použití pěstuje se i v ČR

Slunečnicový olej velmi kvalitní biologicky hodnotný obsahuje esenciální mastné kyseliny široké využití.

Sójový olej ze sójových bobů sója je druh luštěniny velmi kvalitní obsahuje nenasycené mastné kyseliny roste v teplejším pásmu je vhodný na smažení.

Ostatní druhy olejů Kukuřičný olej Palmový olej Lněný olej Klíčkový olej Bavlníkový olej Z vlašských, lískových, pekanových ořechů

Získávání a úprava olejů lisováním za studena lisováním za tepla, extrakcí očištěná, nebo rozdrcená surovina se lisuje na hydraulických lisech, tím získáme surový olej, tuhé zbytky – pokrutiny – obsahují ještě 8 % tuku, který se získá extrakcí.

Extrakce provádí se pomocí rozpouštědla, nízkovroucím benzínem a benzenem apod., které zbylé tuky rozpustí získaná tuková kapalina se destiluje rozpouštědlo se odpaří a zůstane olej tyto oleje nejsou však kvalitní.

Rafinace olejů surový olej obsahuje nečistoty má nepříjemný zápach, chuť a zákal a to se odstraní rafinací před rafinací se olej zahřeje a nepříjemné látky zkoagulují olej se propírá horkou vodou, až je úplně čistý, voda se odstraní olej se vybělí přidáním aktivního uhlí - tím dostane olej nažloutlou barvu.

Druhý konzumních olejů Značkové uvádí se s názvem suroviny, slunečnicový, olivový Stolní jsou směsí rafinovaných olejů Vitaminizované s přídavkem vitamínů A, D, E.

Použití rostlinných olejů V kuchyni smažení, saláty, V cukrářství, pálená hmota, šlehané hmoty, sachrová hmota, kynuté těsto, vymazávání, při modelování.

Použitá literatura Bláha, L.,Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9 Kružliak,P., Schaller, R., Forró, A., Potraviny a nápoje učebnice pro kuchaře a číšníky. IQ147,spol. s r. o., Praha ISBN 80-7032-722-7 Obrázek č. 1 Olivový olej google [online]. 2011 [cit. 2013-07-02]. Dostupné z: http://www.chutnato.cz/images/eshop/BrjzcuylX6/big/3.jpg Obrázek č.. 2 Priroda.cz [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.priroda.cz/nahledy/r/repka-pozadi-624x0.jpg Obrázek č.. 3 Intenfood.cz [online]. [cit. 3.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.intenfood.cz/images/im-olej-01.jpg Obrázek č.. 4 Soja Wikipedia [online]. 2010 [cit. 2013-07-02]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Soja.jpg/258px-Soja.jpg pondělí, 30. října 2017