Adaptace na změnu klimatu a opatření v zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Koncepce environmentální bezpečnosti
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Operační program Životní prostředí
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Právní úprava ochrany lesa
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
ADAPTACE NA DOPADY ZMĚNY KLIMATU V SÍDLECH: TYPY OPATŘENÍ A JEJICH PŘÍKLADY Adam Emmer, Marie Hubatová, David Vačkář Centrum výzkumu globální změny AV.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Adaptace na změnu klimatu a opatření v zemědělství Voda a sucho – jaký dopad mají klimatické změny na české zemědělství Praha, 22. listopad 2016 Ing. Jiří Klápště Sekce ochrany přírody a krajiny

Adaptace na změnu klimatu v ČR Vládou ČR byla v říjnu 2015 schválena Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Národním koordinátorem adaptace bylo určeno MŽP Všem členům vlády a vedoucím ostatních ústředních správních úřadů bylo uloženo realizovat opatření v souladu s adaptační strategií Ministru životního prostředí ve spolupráci s ostatními členy vlády bylo uloženo zajistit přípravu návrhu Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu („NAP adaptace“) Návrh NAP adaptace je připraven – byl zpracován v široké meziresortní a odborné spolupráci Specifikuje adaptační opatření a způsob jejich financování, stanoví priority a způsob sledování postupu adaptace ČR Identifikuje vazby s jinými strategickými materiály Do konce roku 2016 bude předložen vládě

Adaptace na změnu klimatu v ČR Adaptace na změnu klimatu vyžaduje aktivní přístup na všech úrovních – také na regionální, místní, individuální Proto je nutné zapojit orgány státní správy, samosprávy a organizace poskytující veřejné služby Výzvou pro tvůrce strategických a koncepčních dokumentů na všech úrovních je porozumět dopadům změny klimatu a rozvíjet řešení pro optimální úroveň přizpůsobení 3

Co je cílem adaptace? Cílem je zvýšit připravenost ČR na změnu klimatu – tedy: zmírnit dopady změny klimatu přizpůsobením se této změně v co největší míře zachovat dobré životní podmínky uchovat a případně vylepšit hospodářský potenciál pro příští generace

Národní akční plán adaptace na změnu klimatu Reaguje na všechny významné projevy změny klimatu Struktura akčního plánu - podle projevů změny klimatu: DLOUHODOBÉ SUCHO POVODNĚ A PŘÍVALOVÉ POVODNĚ ZVYŠOVÁNÍ TEPLOT EXTRÉMNÍ METEOROLOGICKÉ JEVY: A) Vydatné srážky, B) Extrémně vysoké teploty, C) Extrémní vítr POŽÁRY V PŘÍRODĚ Zaměřuje se na všechny prioritní oblasti dotčené změnou klimatu: - Lesní hospodářství - Zdraví a hygiena - Zemědělství - Cestovní ruch - Vodní hospodářství - Doprava - Urbanizovaná krajina - Průmysl a energetika - Biodiverzita - Mimořádné události a ochrana obyvatelstva a životního prostředí

Nejdůležitější principy adaptace na změnu klimatu v ČR Integrovaný přístup při posuzování: - synergie adaptačních a mitigačních opatření, - vhodnosti navrhovaných opatření pro jednotlivé složky životního prostředí, hospodářství a sociální oblast Prioritní realizace řešení s: - vícenásobnými benefity (tzv. „win-win“ řešení) - nízkými negativy na straně rizik či nákladů (tzv. „low- regret“ řešení) Zabránění nevhodným adaptacím Identifikace příležitostí spojených s procesem adaptace Budování vědomostní základny a poskytování objektivních informací pro rozhodovací procesy na všech úrovních

Hlavní dopady změny klimatu v oblasti zemědělství SUCHO změny odtoku vody (předpoklad růstu zimních odtoků a pokles ostatních) ovlivnění množství a kvality výnosů plodin rozšiřování suchých půdně vlhkostních režimů v nejnižších polohách zvýšení schopnosti šíření nepůvodních invazních druhů zvýšená veterinární a zoohygienická rizika POVODNĚ A PŘÍVALOVÉ POVODNĚ riziko odnosu půdy, destrukce svahů poškození porostů v důsledku zaplavení pozemků snížení přístupnosti pozemků Potenciální retence zdravých zemědělských půd ČR = 8,4 mld. m3 vody Aktuální retence zemědělských půd = 5,04 mld. m3 vody

Hlavní dopady změny klimatu v oblasti zemědělství ZVÝŠENÍ TEPLOT zvýšení rizika šíření škodlivých organizmů pro rostliny a živočichy ovlivnění velikosti a kvality výnosů plodin změny odtoku vody (předpoklad růstu zimních odtoků a pokles ostatních) změna průběhu fenofází (zejm. prodloužení vegetačního období) zkrácení zimní sezóny EXTRÉMNÍ METEOROLOGICKÉ JEVY Vydatné srážky, Extrémně vysoké teploty, Extrémní vítr zvýšené riziko vodní a větrné eroze půdy vysoké nároky na spotřebu vody škody na zemědělských porostech PŘÍRODNÍ POŽÁRY ohrožení majetku, škody na produkci riziko kontaminace vody a půdy v okolí požáru Potenciální retence zdravých zemědělských půd ČR = 8,4 mld. m3 vody Aktuální retence zemědělských půd = 5,04 mld. m3 vody

Klíčová adaptační opatření NAP Zastavení degradace půdy nadměrnou erozí, vyčerpáním živin, ztrátou organické hmoty a utužením Opatření k omezení vodní a větrné eroze zemědělské půdy Udržování a zvyšování schopnosti půdy vázat vodu Zvýšení efektivity pozemkových úprav s ohledem na změnu klimatu Realizace komplexních pozemkových úprav s ohledem na zvýšení retenční kapacity krajiny Potenciální retence zdravých zemědělských půd ČR = 8,4 mld. m3 vody Aktuální retence zemědělských půd = 5,04 mld. m3 vody Opatření k omezení vodní a větrné eroze zemědělské půdy Revidovat standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu za účelem lepší ochrany krajiny a půdy Udržování a zvyšování schopnosti půdy vázat vodu Prostřednictvím dostupných nástrojů omezit utužení půdy, zlepšit půdní strukturu, zvýšit podíl organické hmoty v půdě Zvýšení efektivity pozemkových úprav s ohledem na změnu klimatu Realizace komplexních pozemkových úprav s ohledem na zvýšení retenční kapacity krajiny V rámci společných zařízení kombinovat opatření technická a přírodě blízká ke zvýšení retenční kapacity krajiny pro vodu s akcentem na přírodě blízká opatření

Klíčová adaptační opatření NAP Omezení vzniku a dopadů zemědělského sucha Výstavba nových a modernizace stávajících zavlažovacích systémů Zlepšení řízení rizik v zemědělství Rozvoj dostupnosti systému včasné výstrahy před extrémními meteorologickými jevy pro zemědělce Podporovat úsporné a efektivní závlahy (bez nepříznivého ovlivnění půdy) Podporovat údržbu, obnovu a budování MVN pro účely závlah a retence v zemědělské krajině - Zpracovat principy komplexního managementu rizik a prevence vůči negativním dopadům změny klimatu

Příklad konkrétního úkolu v NAP

Příklad konkrétního úkolu v NAP PROTIEROZNÍ VYHLÁŠKA Vyhláška o stanovení ochrany zemědělské půdy před erozí a o stanovení půd nevhodných pro změnu trvalého travního porostu na ornou půdu Vymezení přípustné míry erozního ohrožení na základě průměrné dlouhodobé ztráty půdy vyjádřené v tunách na 1 ha za 1 rok – PROGRESE. Způsob hodnocení erozního ohrožení v závislosti na půdních a klimatických podmínkách ze zohledněním zemědělského hospodaření (volba agrotechnických a organizačních protierozních opatření). Nastavení volby nápravy při erozním ohrožení. Stanovení půd nevhodných pro změnu trvalého travního porostu na ornou půdu.

Jak podporovat adaptaci? Ekonomické nástroje Platby Fondy a finanční podpory Pojištění Výchova, vzdělávání, osvěta Formální vzdělávání - systém školství Neformální a informální vzdělávání Podpora vědy, výzkumu a inovací TA ČR NAZV, ... + obnova programu podpory VaVaI MŽP Legislativní nástroje Dobrovolné nástroje

Jaké jsou hlavní překážky adaptace? přehlížení problému změny klimatu jako takového postoj „ono se to vyřeší samo“ zachovávání starých stereotypů, naučených postupů neochota přizpůsobit se neochota připustit, že včasná investice může zabránit výrazně větším ekonomickým ztrátám a jiným škodám či dopadům na zdraví, životy, ekosystémy a ekosystémové služby přístup „ušetřím teď, o budoucnost se postarají další“

Změny v zemědělské krajině ČR v číslech Po roce 1948 rozoráno 270 000 ha luk a pastvin rozoráno 145 000 ha mezí rozoráno 120 000 km polních cest rozoráno 35 000 ha remízků zmizelo 950 000 ha mokřadů délka vodních toků se z původních 76 000 km zkrátila o 1/3 21 000 km vodních toků je uzavřeno v betonových korytech 1/4zemědělské půdy je odvodňována trubkovou drenáží Roli zde hraje: - rozložení a charakteristika atmosférických srážek a sněhová pokrývka (celkové množství, doba trvání, rychlost tání), - nevhodný způsob hospodaření ve volné krajině (vč. zemědělství, lesnictví, vodního hospodářství) a - nárůst nepropustných ploch, ze kterých srážková voda zrychleně odtéká - ať již přímo do vodotečí nebo přes kanalizační či odvodňovací soustavu (příkopy u cest, meliorace). To všechno jsou ztráty vody, které nemůžeme při řešení problematiky dlouhodobého sucha a povodní ignorovat – naopak je nutné je minimalizovat. Vyspělé civilizace, které měly omezené vodní zdroje, s vodou hospodařili.

Komplexní podpora retence vody v krajině Opatření na tocích a v nivách Opatření v ploše povodí Revitalizace toků a niv Průlehy a remízky Stabilizace drah soustředěného odtoku Retenční prostory, přirozený a řízený rozliv Zatravňování Pěstování vhodných kultur Šetrný management a opatření v lesích Opatření v sídlech Příklady opatření - zde ve volné krajině Hospodaření s dešťovými vodami Úpravy toků přírodě blízkým způsobem Rozvoj systému sídelní zeleně Opětovné využití vod

Velikost půdních bloků ČR Rakousko

Libor Fojtík Děkuji za pozornost Petr Marada

Ing. Jiří Klápště, tel. 267 12 2022, e-mail: jiri.klapste@mzp.cz http://www.mzp.cz/cz/adaptace_na_zmenu_klimatu Ing. Jiří Klápště, tel. 267 12 2022, e-mail: jiri.klapste@mzp.cz