Regionální politika ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Rozpočty územních samosprávných celků
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Členství ČR v EU II. Pozice ČR v regionální politice EU (do roku 2006) 9. března 2009.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
FONDY EU Programové období
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
ministryně pro místní rozvoj
Komunální bytová politika EKBY- 7. přednáška 4. duben 2006.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Úvod, základní principy a cíle
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Regionální politika ČR Cvičení č. 6 Mgr. Kamila Klemešová

Reg. politika před rokem 1989 Centrální plánování Přerozdělování příjmů => menší reg. rozdíly Výjimkou oblasti těžby a energetiky Střediskový systém osídlení

1990 - 1995 Transformace => vznik reg. rozdílů ekonomická reforma 1990 –zanedbání prostorové složky 1990: Zásady zákona o regionální politice podpora rozvoje nezasahování do kompetencí obcí zákon nakonec nebyl ani projednán spíše malá opatření než reg. politika

1992: podpora malého a středního podnikání Zásady reg. politiky vlády ČR (navázaly na Zákon o státní podpoře M a S podnikání) 14 principů pro povzbuzení nabídkové strany ekonomiky 1994: podpora okresů s nejv. nezaměstaností) snaha dostat do nich MSP pomáhalo se s úhradou úroků z úvěrů podobná pomoc i v EU 1995: začínající přípravy na budoucí členství v EU

Charakteristika období.. neexistence legislativy nepropojenost resortních programů malé spektrum nástrojů absence regionální samosprávy

1996 - 2003 aktivizace v oblasti RP 1. 11. 1996: Zřízení MMR nyní ministrem Ing. Kamil Jankovský schválení 14 krajů (platnost od 2001) 1998: Zásady reg. politiky 2000: Zákon o podpoře regionálního rozvoje

Zásady regionální politiky stanovení pravidel pro provádění RP koncepční výkonná činnost státu + reg. orgánů 2 úrovně: státní, regionální 2 typy regionů se soustředěnou podporou státu: zaostalé regiony strukturálně postižené regiony dále možnost podpory pohraničí, voj, oblastí, venk. oblastí…

Zákon o podpoře regionálního rozvoje na jeho základě možnost získání podpor z EU zavedeno 8 regionů soudržnosti zavedeno 14 krajů změny v zákonech: 128/2000Sb. (o obcích) 129/2000 Sb. (o krajích) 131/2000 Sb. (o hl. městě Praze) 1000/2001 Sb. (o hodnocení vlivů na ŽP) 320/ 2001 Sb. (fin. kontrola)

2000: Zpracování Národního rozvojového plánu ČR 2002: ustanoveny NUTS 2 definován institucionální rámec pro implementaci strukturálních fondů a Kohezního fondu stanoveny řídící a platící orgány

2002 - 2006 Podpora regionů již vychází z NUTS 2 Struktura postižené regiony Hospodářsky slabé regiony Venkovské regiony Příprava strategických a programových dokumentů

Programové a strategické dokumenty Regionální strategie 14 krajů Strategie reg. rozvoje České republiky Státní program regionálního rozvoje Strategie rozvoje kraje Program územního obvodu kraje, mikroregionů, obcí Národní rozvojový plán

ČR po roce 2004 – v kontextu EU MMR Zřízen Národní orgán pro koordinaci Nutné vytvořit Národní rozvojový plán, Národní strategický referenční rámec (2007 – 2013)

Jak čerpání probíhá ČR 26,69 mld. eur (2007 – 2013) ČR musí investovat cca 4 mld. Eur Čerpání přes soustavu programových dokumentů

Strategické obecné zásady Společenství Nejvyšší dokument Priority EU 2007 – 2013 Národní strategický referenční rámec Globální cíle a záměry jednotlivých zemí, způsoby řízení atd. Schválení operačních programů

Jak vytvořit vlastní projekt http://www.strukturalni-fondy.cz/Informace- o-fondech-EU/Jak-na-projekt

Zadání cvičení Vytvoření projektové fiche (word) a prezentace Odevzdání do 10.11.2014 (út) Odevzdání do 11.11.2014 (st)