Oranžová vína.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Výroba vína.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Připravil: Jan Polehňa
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SAFÍR.
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
DRAČINEC Nelly Olbertová.
Výroba vína II.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Neolit - úvod Název školy
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Základní fakta o vinařství TARAPACA Založeno v roce 1874, cílem bylo vždy vyrábět vína špičkové a konzistentní kvality. Patří mezi největší a nejdůležitější.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Haribo – základní informace Haribo je německá firma, která byla založena roku 1920 v Bonnu panem Hansem Rieglem, která vyrábí bonbony všech možných druhů.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ
Městské muzeum.
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Autor: Mgr. Eva Procházková
Potraviny a výživa – čaj
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Oranžová vína

Modré hrozny Červená vína

Modré hrozny Červená vína Růžová vína

Modré hrozny Červená vína Růžová vína Bílá vína

Bílé hrozny Bílá vína

Bílé hrozny Bílá vína Oranžová vína

Červené/zbarvené hrozny Bílá vína Oranžová vína Oranžovo-růžová

Oranžová vína Vína z nemodrých odrůd vyrobená technologií červených vín Extrakce antokyanů a polyfenolů Zdroj extrakce – slupky, semena, příp. třapiny

Gruzie

Gruzie

Gruzie Gruzie je nestarší vinařský region na světě Podle archeologů jsou úrodné svahy Jižního Kavkazu zdrojem prvních pěstovaných odrůd révy vinné a vinařství se zde rozmohlo už v neolitu – před 8000 lety Byly nalezeny pecičky kulturní révy vinné pocházející z této doby

Gruzie Gruzínské slovo "gvino" je považováno za původce například anglického slova "wine", francouzského "vin" i českého "víno„ Podle legendy svatá Nino, která do Gruzie přinesla křesťanství, měla v ruce kříž z keře révy svázaný svými vlasy Od té doby se réva vinná stala symbolem nové víry

Gruzie Největšího rozkvětu dosáhlo vinařství v 19. století Dnes je v Gruzii kolem 150 000 ha vinohradů a mošt slouží k výrobě vína, sektů a destilátů V nabídce produktů najdeme ještě koňaky, které zrají v dřevěných sudech z gruzínského dubu Iberiko (Quercus iberica)

Gruzie Vinohradnické oblasti V Gruzii je pět vinařských regionů: Kakheti, Kartli, Imereti, Racha-Lechkumi Guria-Adjara-Samagrelo-Abkhazia

Gruzie - vinařské oblasti Západní Rača-Lečchumi (Racha-Lechkhumi), Imeretie (Imereti) – více ke středu Východní Kachetie (Kakheti)

Amfory názvy Západ – Churi Východ – Kvevri

Výroba vín v kvevri Kvevri – hliněná amfora, nejstarší způsob výroby vína na světě Dochované nálezy přes 8000 let staré Jediné místo na světě - Gruzie

Kvevri Hliněná nádoba Speciální volba hlíny Pouze v Gruzii Ruční práce bez hrnčířského kruhu Pomalé sušení - vypalování

Kvevri Objem 50 – 3500 litrů Většinou 500, 1000, 1500 a 2000 litrů Tradičně poklop z perfektně opracovaného břidlicového kamene – kruhu Dnes často tvrzené sklo - průhledné

Sklepení  Tradiční sklepní prostor – Marani Kvevri zakopané v zemi – tepelná stabilizace Dřevěný lis - Sacnacheli

Bílá vína z Kachetie

Bílá vína z Kachetie Nejvíce archaická vína – extrém Několik měsíců na všem Od mladší doby kamenné  7 – 10 tis. let Nejvyšší obsah fenolických látek

Bílá vína z Kachetie Odrůd stovky - Rkatsiteli, Mtsvane, Khikhvi, Kisi, Kakhuri, Mtsvivani, nověji Chinuri Neutrálnější aromatika, silné třísloviny, alkohol 13 – 14 obj. % Oranžová až růžová barva

Bílá vína z Kachetie Sběr dle fyziologické zralosti Šlapání bosýma nohama – makrooxidace Poté přidání dle úvahy, většinou všech slupek/semen, části nebo všech třapin Plnění ¾ nádoby, otevřené – míchání, fermentace cca 10 dnů

Bílá vína z Kachetie Teplota fermentace cca 20 °C Po fermentaci doplnění a přikrytí volně – MLF/CO2 V půli prosince konec fermentací, dolití, zavoskování, zakrytí poklopem, 12 – 15 °C několik měsíců Poté odkrytí, přetáčení, zrání/vypití

Vliv Kvevri Tvar – cirkulace během kvašení, různá sedimentace různých částí hroznu Materiál – stimulace, mikrooxidace, čiření Termoregulace Velké riziko mikrobiální kontaminace pórů!

Kachetínská vína Polyfenoly – přes 2000 mg/l, obsah možno dimenzovat délkou ležení na „všem“ Stabilita mikrobiální – polyfenoly, substráty Stabilita bílkovinná – „+ -“, vliv Kvevri Absence SO2, možné přidání při lahvování Vysoký zdravotní benefit!

Bílá vína z Imeretie/Kartli Západní/střední část Gruzie Umírněnější Kachetínská/Kachetská metoda Využívání jen části tuhého podílu hroznu 1/10 – Imeretie odrůdy - Tsolikouri, Tsitska, Krakhuna, Tetra 1/3 – Kartli – stejné + Chinuri

Červená vína Především Kachetie – odrůda Saperavi Zkouší se i nové odrůdy Savkapito, Tavkveri a Cabernet Sauvignon, Merlot Pouze krátká macerace – cca 3 týdny, poté sud nebo Kvevri Dnes rozmach barikových sudů a internacionálního stylu vína

Zvláštní vína Perlivá bílá vína z Kartli - v okolí Ateni (Atenuri) (udolí řeky Tany, jižně od Gori), již od středověku Vysoký potenciální alkohol odrůdy Chinuri po lisu do chladných částí/sklepů Pomalá fementace ukončená přirozeně nízkými teplotami na přelomu roku Zelenkavé jemně perlivé víno se zbytkovým cukrem Dnes možno finalizovat, dříve se muselo vypít

Zvláštní vína Polosladká červená vína často hluboká horská údolí Rača-Lečchumi Alexandriuli, Mudzuretuli, Tavkveri, Odzaleshi a Usakhelouri - vysoké cukernatosti Po sklizni do vysoce položených vesnic – otevřené sklepy – Chur Marani, zastavená fermentace, na jaře re-fermentace Nejslavnější - Chvančkara (Khvanchkara) Obsahuje 11 až 13 obj. % alkoholu, 30 až 50 g/l ZC, cca 6 g/l kyselin Analogie v Kachetii a jiných oblastech – Kindzmarauli (Saperavi)

Zajímavosti Gruzie

Zajímavosti Gruzie

Zajímavosti Gruzie

Zajímavosti Gruzie

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne!